Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2025
Η Eins Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή με τίτλο Porous Defense Practices για το Vima Art Fair.
Επεκτείνοντας τη συνεχή του έρευνα που αφορά τις διασυνδέσεις μεταξύ ύλης, σωματικότητας και γης, ο Τουμπουρής εκθέτει μια νέα σειρά επιτοίχιων γλυπτών. Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ενσώματη γνώση, την αυτοβιογραφία και το τοπίο, αναφορές οι οποίες εμφανίζονται σε πολλαπλές εκφάνσεις της αναπαράστασης, σε αντικείμενα, εικόνες και χειρονομίες.
Υλικά όπως μέταλλο βαμμένο με ηλεκτροστατική βαφή, μελάνι σε ανοξείδωτο χάλυβα χαραγμένο με λέιζερ, χυτό αλουμίνιο, υαλωμένα κεραμικά και πέτρες, συναρμολογούνται από τον Τουμπουρή για να συνθέσουν μια σειρά μελετών που αφορά την αυτοεθνογραφία μέσω της μνήμης και της σχετικότητας, σε μια προσπάθεια εσφαλμένης προετοιμασίας για αυτά που δεν προέκυψαν ακόμα.
Παράλληλα, ο Τουμπουρής συμμετέχει στην ομαδική έκθεση The posterity of the sun σε επιμέλεια του Ludovic Delalande στα πλαίσια του Vima Art Fair. Για αυτή την έκθεση, ο Τουμπουρής παρουσιάζει το έργο On dormancy, μια εγκατάσταση κεραμικών έργων που ανταποκρίνεται στην τοποθεσία και το Skipping time, μια ανάγνωση κειμένου που γράφτηκε από τον Τουμπουρή, και πραγματοποιείται καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες από τον Edward Madanat.
Πρόγραμμα αναγνώσεων:
Παρασκευή 16 Μαΐου: 16:00, 17:00, 18:00, 19:00
Σάββατο 17 Μαΐου: 16:00, 17:00, 18:00, 19:00
Κυριακή 18 Μαΐου: 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00
Τοποθεσία: Κύριος χώρος της έκθεσης The posterity of the sun
Διάρκεια: 17 λεπτά
Ο Λεόντιος Τουμπουρής (γ. 1982, Λευκωσία) είναι εικαστικός και παιδαγωγός με έδρα τη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2009 και από το Τμήμα MLitt Sculpture του Glasgow School of Art το 2016.
Αντλώντας από οργανικές δομές, παραδόσεις της αναπαράστασης, την αυτοβιογραφία, και πρακτικές του λόγου, ο Τουμπουρής εφευρίσκει μεθόδους παρατήρησης για να παράξει έργο που αναφέρεται στους συσχετισμούς μεταξύ ύλης, σώματος και γης. Οι αφηγηματολογικές θεωρήσεις εκδηλώνονται ως υλικές υποδηλώσεις, επανεμφανίσεις, γλωσσικές αποκρίσεις και διαπραγμάτευση διαφόρων τύπων ανάπτυξης και βαθύ χρόνου. Το έργο του διαμορφώνεται σε ομάδες και σειρές που συμπεριλαμβανουν γλυπτική, εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στο χώρο, κείμενα, ήχο, κινούμενη εικόνα, σχέδιο και επιτελεστικές χειρονομίες.
Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: ARCO Madrid, eins gallery, IFEMA, Μαδρίτη, Ισπανία (2024, duo), With mountains, and stars, and particles, eins gallery, Λεμεσός (2023), Briefly eternal, Art-o-rama, Μασσαλία, Γαλλία (2022), Reconfiguring motions, Korai, Λευκωσία (2022), Palimpsest of voices, Glasgow International, Ηνωμένο Βασίλειο (2021, με το Δημοτικό Σχολείο Oakgrove).
Ομαδικές εκθέσεις: Splendore ô joie, joie, joie…, Fernet-Branca Foundation, Σαιν-Λουί, Γαλλία, επιμέλεια Richard Neyroud (2024), No Self Control, Space52, Αθήνα, Ελλάδα, επιμέλεια Ντίνος Χατζηραφαηλίδης (2023), Under|mining, Καλαβασός, επιμέλεια Γαβριήλ Κουρέας, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργος Λάζογλου (2022).
>> Vima Art Fair ώρες λειτουργίας Πέμπτη 15 Μάη (Εγκαίνια) 15:00-23:00.
>> Παρασκευή 16 Μάη, 15:00-20:00 Σάββατο 17 Μάη, 15:00-20:00 Κυριακή 18 Μάη, 12:00-19:00
για περισσότερες πληροφορίες 99 522977
Σχετικά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.