Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2025
Μια μελέτη της Εκστρατείας Καθαρών Πόλεων ανέλυσε τους σχολικούς δρόμους, τις ασφαλείς ταχύτητες οδήγησης και τις προστατευμένες υποδομές ποδηλασίας – και η γαλλική πρωτεύουσα έκλεψε το στέμμα.
Το Παρίσι είναι ήδη γνωστό ως η Πόλη του Φωτός και η Πόλη του Αγάπης, αλλά τώρα μπορεί να διεκδικήσει ένα νέο όνομα χάρη στην Εκστρατεία Καθαρών Πόλεων: η πιο φιλική πόλη για παιδιά! (για την ακρίβεια η πόλη με υποδομές φιλικές προς τα παιδιά).
Εντάξει, προφανώς αυτό δεν έχει την ίδια απήχηση με τα αρχικά του προσωνύμια, αλλά η διάκριση υποστηρίζεται από δεδομένα και παιδοκεντρικό αστικό σχεδιασμό. Η Εκστρατεία Καθαρών Πόλεων είναι μια φιλική προς το κλίμα ΜΚΟ μεταφορών και ανέλυσε 36 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις στους σχολικούς δρόμους, τις ασφαλείς ταχύτητες οδήγησης και τις προστατευμένες υποδομές ποδηλασίας. Το Παρίσι βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με συνολική βαθμολογία 75% χάρη σε μια πληθώρα φιλικών προς τα παιδιά προγραμμάτων σε όλη την πόλη.
Πάρτε για παράδειγμα τους δρόμους. Η πόλη ανακτά τον χώρο γύρω από τα σχολεία για να δημιουργήσει 220 «σχολικούς δρόμους», οι οποίοι έχουν πλέον απαλλαγεί από αυτοκίνητα. Επιπλέον, το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα είναι ο νέος κανόνας και οι ποδηλατόδρομοι εμφανίζονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορείς να πεις «vélib». Γιατί; Λοιπόν, όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας επανάστασης των δύο τροχών που μεταμορφώνει τον τρόπο μετακίνησης των Παριζιάνων.
Αλλά δεν σταματά εκεί. Το Παρίσι πρασινίζει και τις σχολικές του αυλές: 131 από αυτές έχουν μετατραπεί σε δροσερές, σκιερές παιδικές χαρές «όασης», και για τις οικογένειες, υπάρχουν πλέον δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για τα παιδιά, επιδοτούμενες δραστηριότητες μετά το σχολείο, σχολικά είδη που διανέμονται από την πρώτη δημοτικού, 100% βιολογικά γεύματα σε παιδικούς σταθμούς και τιμές μεσημεριανού γεύματος μόλις 13 σεντς για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Επιπλέον, πάνω από 20 σχολεία προσφέρουν πλέον υπαίθριες τάξεις, υπάρχει Ακαδημία Γλωσσών σε έξι σχολεία, το Tumo Paris εξοικειώνει τα παιδιά με τις ψηφιακές δεξιότητες και η Ακαδημία Κλίματος διαμορφώνει πολίτες με οικολογικό πνεύμα.
Στις καλοκαιρινές διακοπές, 20.000 παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες στα περισσότερα από 400 κέντρα αναψυχής που διαχειρίζεται η πόλη στο Παρίσι, και αυτό επιπλέον των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των κέντρων δανεισμού παιχνιδιών της πόλης. Εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;
Οι τρεις πρώτες σε αυτήν τη μελέτη συμπληρώνονται από το Άμστερνταμ , το οποίο σημείωσε 63%, και την Αμβέρσα , η οποία ακολούθησε σε μικρή απόσταση με 62%. Διαβάστε παρακάτω για τις 10 πρώτες.
Αυτές είναι οι πιο φιλικές προς τα παιδιά πόλεις στην Ευρώπη
- Παρίσι
- Άμστερνταμ
- Αμβέρσα
- Βρυξέλλες
- Λυών
- Eλσίνκι
- Βαρκελώνη
- Μπρίστολ
- Όσλο
- Γάνδη
Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη της Εκστρατείας για Καθαρές Πόλεις στον ιστότοπο εδώ.
Σχετικά

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε πτήσεις, ενοικίαση αυτοκινήτου και ξενοδοχεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ρώμη ανοίγει πολυτελές ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο
Το νέο ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο της Ρώμης προσφέρει μασάζ, ιδιωτικούς κήπους και αρωματοθεραπεία

Υποχωρεί σταδιακά ο παρατεταμένος καύσωνας – «Ανάσα» δροσιάς από σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

10+1 "μεγάλες" εικόνες από τον (φετινό) Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
Η φωτογράφος Έβελυν Φωσκόλου φωτογραφίζει προσκυνητές και επισκέπτες του νησιού στην κορύφωση του καλοκαιριού



Εναλλακτική διαδρομή για όσους θα εξορμήσουν στα βουνά
Οδηγίες από την Αστυνομία για χρήση εναλλακτικού δρομολογίου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν θα ψήσεις σούβλα στο βουνό
Εξόρμηση για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών


Saulieu: Το κρυφό διαμάντι της Βουργουνδίας
Μια μικρή πόλη όπου η φύση, η τέχνη και η γαλλική γαστρονομία συναντιούνται


Η Cyprus Airways μόλις ανακοίνωσε πτήσεις σε έναν νέο, πολύ δημοφιλή προορισμό
Οι πτήσεις ξεκινούν από τον Δεκέμβριο