Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2025
Δύο νεαρές με κοινή αγάπη για την κοινότητα, τη φύση και τις απλές απολαύσεις της ζωής δημιούργησαν ένα δικό τους μικρό χώρο στο χωριό, ένα παραδοσιακό καφενείο στα Κατύδατα της ορεινής Λευκωσίας, το οποίο ονόμασαν «Bostani», μίας και, όπως μας είπαν, ό,τι βγάζει το μποστάνι, θα μπαίνει στο πιάτο.
Το συγκεκριμένο κτήριο, στα Κατύδατα της επαρχίας Λευκωσία, παλιά λειτουργούσε ως ο χώρος συνάντησης των απόδημων του χωριού, μίας και ανήκει στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Πλέον έχει μετατραπεί σε καφενείο-μπρατσάδικο-χώρος συναντήσεων χάρη στην Ελευθερία και τη Μαριλένα. Αξίζει να αναφερθεί, για την ιστορία, ότι το κτήριο παρέμεινε κλειστό για 23 ολόκληρα χρόνια, ενώ τους παραχωρήθηκε από τον κοινοτάρχη με πραγματικά μεγάλη χαρά, όπως μας είπαν οι νέες ιδιοκτήτριες.

Οι δυο τους, αν και επαγγελματικά δεν δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, πήραν την απόφαση να φτιάξουν έναν χώρο στο χωριό, προσφέροντας ολόφρεσκα, βιολογικά προϊόντα μέσω του brunch, και γενικότερα πράγματα που βγαίνουν από τη γη τους και μπαίνουν στο πιάτο.
Εξάλλου, η Μαριλένα μετακόμισε μαζί με τον σύζυγό της στο συγκεκριμένο χωριό (παρόλο που δεν έχουν καταγωγή από εκεί) εδώ και 15 χρόνια για να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια. Η ίδια ασχολείται με τη μεταποίηση τροφίμων, φτιάχνοτας μαρμελάδες, chutney, ξιδάτα, peanut butter κ.ά. Η Ελευθερία μετακόμισε εκεί πριν από ενάμιση χρόνο αναζητώντας την ηρεμία και καλύτερες συνθήκες ζωής, μιας και η πόλη δεν είναι πλέον βιώσιμη και φιλόξενη.

Βάζοντας πολύ μεράκι, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν cozy χώρο με ωραία αισθητική, στον οποίο μπορείς να καθίσεις είτε στο εσωτερικό είτε στη βεράντα με την ωραία θέα και τα ανθισμένα λουλούδια.
Σε σχέση με το brunch, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει πιάτα φτιαγμένα με όλα όσα βιολογικά καλλιεργούνται στο περιβόλι της οικογένειας της Μαριλένας καθώς επίσης και όλα όσα φτιάχνουν τα κορίτσια με τα προϊόντα αυτά. Στόχος είναι να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο! Εξ ου και το μενού θα αλλάζει συχνά, μίας και αυτό θα εξαρτάται από τα προϊόντα της εποχής. Επίσης, τα προϊόντα αυτά θα μπαίνουν σε βαζάκια και θα πωλούνται, μαζί με μπάρες κ.ά.
Απ’ εκεί και πέρα, στο Bostani θα προσφέρονται καφέδες, ροφήματα όπως σπιτική λεμονάδα, χυμοί κ.ά., ενώ θα σερβίρονται και ιδέες, δηλαδή ο χώρος θα φιλοξενεί και εργαστήρια για τη γη, την αυτάρκεια και την οικολογία.
Αν ο δρόμος σου λοιπόν σε βγάλει προς τα εκεί, κάνε μία στάση για καφέ και σπιτικό brunch.
Το Bostani θα το βρεις στην οδό Παλαιού Σχολείου στα Κατύδατα. Λειτουργεί από το πρωί.
Πληρ. 99275489.
Σχετικά
Το Fogo BBQ στήνει ξανά τη φουκού του στο πιο ψηλό σημείο της Κύπρου
Για δύο μέρες μόνο θα ψήνει steaks και burgers
Κλείνει γνωστό στέκι της Αγίας Νάπας, μετά από 30 χρόνια
Ένα από τα πιο γνωστά θεματικά cafe/restaurant της Αγίας Νάπας, ολοκληρώνει τον κύκλο του αποχαιρετώντας το κοινό του
Το Πατρικόν μάς καλεί σε τραπέζωμα στην παλιά Λευκωσία (για ένα βράδυ)
Κολοκάσι, λουβάνα, παστουρμάς, καραόλοι, κρασί κ.ά.
Το La Petite Maison Limassol γιορτάζει 4 χρόνια με ένα glamorous διήμερο στη Λεμεσό
Το La Petite Maison Limassol γιορτάζει 4 χρόνια παρουσίας στη Λεμεσό με ένα ξεχωριστό διήμερο event στις 16 & 17 Μαΐου στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa
Μια στάση στο Hurry Curry αρκεί για να σε βάλει στον κόσμο των αυθεντικών ασιατικών γεύσεων
Με αρωματικά curries, πλούσιο μενού, comfort πιάτα και γεύσεις που ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη ασιατική κουζίνα, το Hurry Curry έχει γίνει αγαπημένη επιλογή στη Λευκωσία.
Το στέκι που έμαθε την Κύπρο τι σημαίνει πραγματικό οφτό
Ο φούρνος του Κύκκου ξαναπαίρνει φωτιά και φέτος, με τη σκυτάλη να περνά στην επόμενη γενιά.
Πήγαμε για μακαρόνια του φούρνου και ρέσι στη νέα άφιξη της Λευκωσίας
Φάγαμε μεζεδάκια στο ‘Αμαν Λάχει κι αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας
Το καφενείο του παππού και της γιαγιάς του Κωνσταντίνου (Ζάκου) έγινε ένα υπέροχο ταβερνάκι
Spring Sips: 5 σπουδαία κυπριακά οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους το σαββατοκύριακο
5 κυπριακά οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τους επισκέπτες σε μία εμπειρία γευσιγνωσίας και περιήγησης μέσα στην ανοιξιάτικη φύση.
Στασάνδρου-Πινδάρου: Οι 22 καλύτερες στάσεις για φαγητό, ποτό και καφέ στην πρωτεύουσα
Από brunch και specialty coffee μέχρι street food, cocktails και δημιουργική κουζίνα — οι δύο πιο ζωντανοί δρόμοι της πρωτεύουσας τα έχουν όλα
Το πετρόκτιστο στέκι με την ατμοσφαιρική αυλή ανοίγει ξανά
Ανοίγει ξανά με νέα διεύθυνση, διατηρώντας όμως τις αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και τη ζεστή ατμόσφαιρα που αγαπήσαμε.
Η επιστροφή που περιμέναμε…
Η έξοδος για καλό ψάρι βρίσκει και πάλι τον ιδανικό της προορισμό