1-8 August 2014
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

9o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού: Αληθινές Ιστορίες!

Ένα από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά στο κυπριακό κοινό φεστιβάλ, επιστρέφει και ρίχνει φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου...

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2014

Είναι ένα από τα φεστιβάλ που το σινεφίλ (και όχι μόνο) κοινό της Κύπρου αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη τα τελευταία χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει για 9η χρονιά, με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας τις δημιουργικές αιχμές του τόσο απαιτητικού κινηματογραφικού είδους. Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου, θα έχεις την ευκαιρία να δεις στο Θέατρο Ένα και στο Sousami, σε πρώτη παγκύπρια προβολή, 23 από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής χρονιάς.

 

Η φετινή θεματολογία
Μέσα από τις ταινίες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα θα δούμε και θα μάθουμε για περιπτώσεις ανθρώπινης εκμετάλλευσης και περιβαλλοντικής καταστροφής, θα γνωρίσουμε ανθρώπους που δημιούργησαν και μεγαλούργησαν μέσα από αντιξοότητες, νεαρά κορίτσια που ανήγαγαν το σώμα τους σε όπλο αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα, σπουδαίους καλλιτέχνες που τα έργα τους άλλαξαν τον κόσμο και παιδιά που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής. Όλες ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ίδια την πραγματικότητα, ενός κόσμου πολύπλοκου, αντιφατικού, παράλογου. Στο φεστιβάλ θα παραστούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να θέσει ερωτήματα.

 

Τι θα δούμε
Το φεστιβάλ ανοίγει αυλαία με τo "20.000 Days on Earth", όπου δράμα και πραγματικότητα συνδυάζονται σε 24 ώρες από τη ζωή του Nick Cave. Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει πάρτι με το γνωστό Έλληνα μουσικό Μιχάλη Δέλτα από τους Stereo Nova. Το πάρτι θα διεξαχθεί στην πλατεία έξω από το Θέατρο Ένα. Από την Ελλάδα, μας έρχεται το "Kismet", θέτοντας το ερώτημα στο τι κάνει τις τουρκικές σαπουνόπερες τόσο απίστευτα δημοφιλείς, ενώ σε πρώτη παγκύπρια προβολή θα δούμε τη νέα ταινία της Δανάης Στυλιανού με τίτλο "A Haircut Story". Το χιούμορ και η τραγωδία εναλλάσσονται στo υποψήφιο για Όσκαρ "Cutie and the Boxer", πορτρέτο δυο Ιαπώνων καλλιτεχνών, της Noriko Shinohara και του εμπνευσμένου από την πυγμαχία εικαστικού συζύγου της, Ushio, ενώ το "The Circle" είναι η ιστορία δυο νεαρών ανδρών που αγωνίστηκαν για τον έρωτά τους και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Ζυρίχη τη δεκαετία του '50. Σε μια μικρή αγροτική πόλη της Αμερικής, τρία παρεμελημένα από τις οικογένειές τους παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με σπαρακτικά διλήμματα, όπως τόσο γλαφυρά περιγράφει η ταινία "Rich Hill", ενώ το πολυβραβευμένο "Return to Homs" είναι ένα διεισδυτικό πορτρέτο του άνισου αγώνα μιας ομάδας νεαρών επαναστατών στο Homs της Συρίας ενάντια στον εθνικό στρατό, που καταστρέφει την πόλη τους. Ο γνωστός ηθοποιός Mike Myers στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια αποπειράται να καταγράψει τη χολιγουντιανή καριέρα του αξιαγάπητου Shep Gordon. Μέσα στο πνεύμα της εποχής, το "Master of the Universe" μας παρουσιάζει έναν τραπεζίτη που ειδικεύεται σε επενδύσεις, και αποκαλύπτει με αποκαρδιωτική ματιά τον κόσμο της εμπορικής μεγαλομανίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στο "Song from the Forest", νικήτρια ταινία του φετινού IDFA, ένας Αμερικανός, ονόματι Louis Samo, ζει στη ζούγκλα τα τελευταία 25 χρόνια, μαζί με τους πυγμαίους της κεντρικής Αφρικής. Τώρα παίρνει για πρώτη φορά τον πυγμαίο γιο του σ’ ένα ταξίδι στις ΗΠΑ! Το φεστιβάλ κλείνει με το οσκαρικό "Twenty Feet from Stardom" που είναι η ανείπωτη, αληθινή ιστορία των τραγουδιστών, που στηρίζουν φωνητικά μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς θρύλους του 21ου αιώνα.

 

DocsTalk 2014
Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες "DocsTalk" που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κούριο, στις 2 και 3 Αυγούστου.

 


9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, Παρ 1-Παρ 8 Αυγ, Θέατρο Ένα και Sousami, Λεμεσός. Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα προβολών και εκτενείς περιλήψεις όλων των ταινιών στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.filmfestival.com.cy, στο τηλέφωνο 77772552 και στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook: Lemesos International Documentary Festival.

 

Η είσοδος είναι δωρεάν

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close