Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2026
Δύο ηθοποιοί που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία των οπτικοακουστικών μέσων, η μία κυρίως στον κινηματογράφο και η άλλη κυρίως στην τηλεόραση, έλαβαν χθες το βράδυ τη δέουσα τιμή από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ.
Η αρχή έγινε με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, την Κάρι Μπράντσο του τηλεοπτικού «Sex and the City», μιας σειράς που αποτελεί ορόσημο για τη γενιά που μεγάλωσε μαζί της. Για την ηθοποιό μίλησαν ο σύζυγός της, Μάθιου Μπρόντερικ, ο οποίος ανακάλεσε την πρώτη φορά που η Πάρκερ του έδωσε να διαβάσει το σενάριο του πιλότου του «Sex and the City» («Είναι πολύ καλό, αλλά σίγουρα θέλεις να κάνεις τηλεόραση;» της είχε πει), η συμπρωταγωνίστριά της στη σειρά Κριστίν Ντέιβις και ο Κόλμαν Ντομίνγκο («Sing Sing»). Στη συνέχεια πήρε το λόγο η ίδια η τιμώμενη, έκανε αναδρομή στην καριέρα της ευχαριστώντας όλους όσοι στάθηκαν υποστηρικτικοί απέναντί της, ειδικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, και κατέληξε ευχαριστώντας τον Μπρόντερικ και τα τρία παιδιά που έχουν αποκτήσει μαζί.
Έπειτα, ήταν η ώρα της Έλεν Μίρεν, της σπουδαίας Αγγλίδας ηθοποιού που δεν έχει πάψει να καταθέτει σημαντικές ερμηνείες σε αξιοσημείωτες ταινίες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα. Το βραβείο παρουσίασε ο Χάρισον Φορντ, συμπρωταγωνιστής της στην τηλεοπτική σειρά του Τέιλορ Σέρινταν «1923», ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως υποκλίνεται στο ταλέντο της.
Ξεκινώντας τον ευχαριστήριο λόγο της, η Μίρεν αστειεύτηκε δηλώνοντας πως βλέπει το βραβείο σαν αντανάκλαση της καριέρας της παρά σαν επικήδειο, αν και σε περίπτωση που όλοι οι παριστάμενοι παρευρίσκονταν και στο μνημόσυνό της θα ήταν ευχαριστημένη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στους συνεργάτες που τη βοήθησαν και την εμπιστεύτηκαν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, υπογραμμίζοντας τις ευεργετικές για την ίδια συμβουλές που της είχε δώσει στο ξεκίνημά της ο Βίκτορ Ματσούρ (να μια αναφορά που δεν περιμέναμε). Έκλεισε μνημονεύοντας τις γυναίκες που εξακολουθούν να την εμπνέουν με το έργο τους, από τη Μόνικα Βίτι, την Άννα Μανιάνι, την Μπέτι Ντέιβις, την Τζούντι Γκάρλαντ και την Τζέιν Φόντα, μέχρι τη Μαντόνα, τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ, τη Σερ, τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, την Μέριλ Στριπ, την Κέιτ Μπλάνσετ και άλλες.
Όσο για τα υπόλοιπα κινηματογραφικά / τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς, συντονιστείτε: η 83η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 στο Λος Άντζελες.
Σχετικά
Το AFI έστεψε το «Blazing Saddles» ως την πιο αστεία ταινία όλων των εποχών προς τιμήν του Μελ Μπρουκς
Με αφορμή τα 100ά γενέθλια του Μελ Μπρουκς, το American Film Institute έδωσε συμβολικά την κορυφή της λίστας των κορυφαίων κωμωδιών στο εμβληματικό «Blazing Saddles».
Βαθιά νερά: Η Μπίλι Άιλις ξεκίνησε γυρίσματα για τον «Γυάλινο Κώδωνα» της Σίλβια Πλαθ
Το μοναδικό πεζογράφημα που εκδόθηκε στην σύντομη ζωή της σπουδαίας Αμερικανής ποιήτριας, αποτελεί πυλώνα της Λογοτεχνίας και τόσο η Άιλις στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της, όσο και η Σάρα Πόλεϊ που το αναλαμβάνει σκηνοθετικά, έχουν βουνό μπροστά τους.
Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2026: Αναλυτικά οι 22 κινηματογραφικές ταινίες που θα δούμε φέτος κάτω από τ' αστέρια
Από τις 15 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο
Κυπριακή ταινία θα επιλεγεί για πρώτη φορά ως μία πιθανή υποψηφιότητα στα Όσκαρ
Αρχίζει η διαδικασία για την επιλογή της Κυπριακής Υποψηφιότητας για την κατηγορία του Βραβείου Καλύτερης Ξένης Ταινίας, στην 99η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ
Το «Michael» γίνεται η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών
Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Μάικλ Τζάκσον συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στις αίθουσες, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αφήνοντας πίσω ακόμη και το πολυβραβευμένο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Έρχεται ντοκιμαντέρ για το θρυλικό παρασκήνιο του «American History X»
Μια από τις αξέχαστες ιστορίες καβγάδων και υποτίμησης της υπογραφής στο νεότερο Χόλιγουντ, ξαναζωντανεύει από το θύμα της, τον Τόνι Κέι, που πρακτικά ολοκλήρωσε την σχέση του με την βιομηχανία αμέσως μετά το ντεμπούτο του.
Μια ξεχωριστή υπαίθρια βραδιά κινηματογράφου στη Λευκωσία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν θέματα νεότητας, ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων, οικογένειας και προσωπικής εξέλιξης
Θερινός κινηματογράφος σε έναν υπέροχο κήπο στη Λευκωσία
Οι 5 γερμανικές ταινίες που θα προβληθούν στον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε
Το Θερινό Σινέ Έρμα συνεχίζει και τον (μισό) Ιούλιο
To πρόγραμμα με τις προβολές, στην πιο όμορφη αυλή της παλιάς Λευκωσίας.
Βλέπουμε σινεμά κάτω από τ' αστέρια σε ένα βοτανικό πάρκο
Οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές ξεκινούν στο Βοτανικό Πάρκο Φασούλας
Οι πρώτες αντιδράσεις της «Οδύσσειας» κάνουν λόγο για ένα... έπος
Οι εντυπώσεις από τις πρώτες κλειστές προβολές της «Οδύσσειας» προδίδουν μια φιλόδοξη παραγωγή με εντυπωσιακές εικόνες, δυνατές ερμηνείες και εμφανείς επιρροές από δύο σπουδαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Τζέιμς Μποντ: Συνεχίζεται – Τον Αύγουστο ο επόμενος γύρος κάστιγκ για τη νέα ταινία 007
Στόχος είναι η διαδικασία της τελικής επιλογής να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των γυρισμάτων μέσα στο 2027.