Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014
Οι δράσεις αυτές είναι αφιερωμένες στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στο βιβλίο, στη ζωγραφική, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες ως εκφάνσεις του πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
- Η παράσταση "Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα" από το Χοροθέατρο Ροές αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η παράσταση είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και απαγγελία ποιητικών κειμένων, και εκτελείται από χορευτές και ηθοποιούς. Το χοροθεατρικό αυτό θέαμα είναι αφιερωμένο στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής, κυπριακής και ρωσικής γραμματείας. Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μάντζαρη. Τα κείμενα απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώνονται επί σκηνής από δέκα χορευτές. Την παράσταση κοσμεί ο ποιητικός λόγος των Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Αλέξανδρου Πούσκιν, Βίλχεμ Κιουχελμπέκερ, Κωστή Παλαμά, Θοδόση Πιερίδη, Κώστα Μόντη, Παντελή Μηχανικού, Δημήτρη Λιπέρτη, Τεύκρου Ανθία, καθώς και άλλων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακούγονται, επίσης, αποσπάσματα από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου από 22 – 26 Οκτωβρίου, 10.00-13.00 και 16.00-18.00. Εισιτήριο: €10, €5 (φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι).
- Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
Στην έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου. Η Έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από 28-31 Οκτωβρίου, από τις 09.00-14.00. Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα είναι επίσης ανοικτή τις απογευματινές ώρες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ.Βασίλης Παπαϊωάννου, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 17.30.
- Διάλεξη με θέμα: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, στις 19.30, στην Αίθουσα Τελετών Τραπέζης Κύπρου "Ανδρέα Πατσαλίδη", στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση τελείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.
- Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης: "Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς", την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, στις 19.30. στην Πύλη Αμμοχώστου.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου. Συντονίζει ο Δρ. Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εστία Ελλάδος Κύπρου Γλάδστωνος 6, 1095 Λευκωσία. Πληροφορίες: 96558653 & 96558653/ www.hfc.gr & http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/image/image_gallery?img_id=250756>
Σχετικά

Ο Μάρκος Ζαμπάρτας έρχεται Λευκωσία για να δοκιμάσουμε κρασιά
Οι Οινικές Τετάρτες στην παλιά πόλη, συνεχίζονται

Καλοκαίρι στην ύπαιθρο με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Ένα ποιοτικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Όλα όσα (σπουδαία) θα συμβούν αυτό το καλοκαίρι στην υπέροχη Σαλαμιού
... και δεν είναι και λίγα

27 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλη στην Κύπρο
Όλα όσα θα μας δροσίσουν το weekend που έρχεται

Εκδρομή και βαρκάδα σε 3 καταγάλανα σημεία της Κύπρου
Δες τις οργανωμένες διαδρομές που θα σε κάνουν τουρίστα στο νησί σου για μία ημέρα

Πλατφόρμα Χορογραφίας: Ανακοινώθηκαν οι 13 προτάσεις που θα παρουσιαστούν το 2025
Η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2025 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14ης και 16ης Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Το φετινό καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον υπέροχο Μουτουλά
Ο Μουτουλλάς έφτιαξε πρόγραμμα με εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι

Ένα συλλογικό τραπέζωμα στις Καμάρες στην Λάρνακα
Η Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με τους Urban Gorillas, σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό συλλογικό τραπέζωμα

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2025
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προτάσεις για μουσικές, θεατρικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Γιορτής του Κρασιού

Ο γύρος της Ξυλοτύμβου επιστρέφει τον Οκτώβρη
Κάνε την εγγραφή σου για να ζήσεις από κοντά μία μοναδική εμπειρία

Το καλοκαίρι είναι εδώ — και το Cyberness επιστρέφει με ένα νέο κύμα ενέργειας!
Έλα μαζί μας για ένα απόγευμα γεμάτο έμπνευση, δροσερά κοκτέιλ, δημιουργικά εργαστήρια, καλή μουσική και καλοκαιρινή μαγεία

Κεντούμε και ζυμώνουμε στην Αθηένου
Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά