Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014
Οι δράσεις αυτές είναι αφιερωμένες στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στο βιβλίο, στη ζωγραφική, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες ως εκφάνσεις του πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
- Η παράσταση "Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα" από το Χοροθέατρο Ροές αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η παράσταση είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και απαγγελία ποιητικών κειμένων, και εκτελείται από χορευτές και ηθοποιούς. Το χοροθεατρικό αυτό θέαμα είναι αφιερωμένο στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής, κυπριακής και ρωσικής γραμματείας. Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μάντζαρη. Τα κείμενα απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώνονται επί σκηνής από δέκα χορευτές. Την παράσταση κοσμεί ο ποιητικός λόγος των Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Αλέξανδρου Πούσκιν, Βίλχεμ Κιουχελμπέκερ, Κωστή Παλαμά, Θοδόση Πιερίδη, Κώστα Μόντη, Παντελή Μηχανικού, Δημήτρη Λιπέρτη, Τεύκρου Ανθία, καθώς και άλλων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακούγονται, επίσης, αποσπάσματα από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου από 22 – 26 Οκτωβρίου, 10.00-13.00 και 16.00-18.00. Εισιτήριο: €10, €5 (φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι).
- Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
Στην έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου. Η Έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από 28-31 Οκτωβρίου, από τις 09.00-14.00. Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα είναι επίσης ανοικτή τις απογευματινές ώρες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ.Βασίλης Παπαϊωάννου, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 17.30.
- Διάλεξη με θέμα: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, στις 19.30, στην Αίθουσα Τελετών Τραπέζης Κύπρου "Ανδρέα Πατσαλίδη", στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση τελείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.
- Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης: "Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς", την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, στις 19.30. στην Πύλη Αμμοχώστου.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου. Συντονίζει ο Δρ. Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εστία Ελλάδος Κύπρου Γλάδστωνος 6, 1095 Λευκωσία. Πληροφορίες: 96558653 & 96558653/ www.hfc.gr & http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/image/image_gallery?img_id=250756>
Σχετικά

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Ξυλοφάγου
Με Αϊ-Βασίλη, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, εδέσματα και μουσική

Μία διήμερη χριστουγεννιάτικη γιορτή μάς πάει στη γραφική πλατεία του χωριού
Με χριστουγεννιάτικα εδέσματα, δημιουργίες και άλλα!



Τα φετινά Χριστούγεννα στη Γεροσκήπου θα είναι διαφορετικά
Ένα χριστουγεννιάτικο χωριό θα στηθεί στην πλατεία

Τελευταία βόλτα στον συναρπαστικό κόσμο των «12 Άθλων του Ηρακλή»
Οι «12 Άθλοι του Ηρακλή» ολοκληρώνουν το ταξίδι τους


Σ' αυτό το χριστουγεννιάτικο χωριό θα απολαύσουμε (δωρεάν) ζεστά κάστανα και ζιβανία
Ραντεβού στην Παλιά Γειτονιά


Η πιο παράδοξη μαγική περιπέτεια ξεκινά στο Paradox Museum Limassol!
Εντυπωσιακές θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών και δημιουργικά εργαστήρια έρχονται να δώσουν έναν παιχνιδιάρικο τόνο στην περίοδο των εορτών

Περπατάμε σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια του νησιού με τους Cyprus from Air
"Δεν μπορείς να είσαι στην ομάδα της Cyprus from Air, αν δεν έχεις περπατήσει αυτό το μονοπάτι"

Δωρεάν yoga και pilates μέχρι τον Ιανουάριο, στη Λευκωσία
Στο παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας