Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2014
Η Πάολα Ρεβενιώτη, η Ελληνίδα τρανς και ακτιβίστρια, είναι ένας πραγματικός θρύλος στην υπόγεια σκηνή της Αθήνας αλλά και μία από τις πιο σημαντικές εν ζωή προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιντελιγκέντσια. Η ίδια λοιπόν και τα έργα της έρχονται στην Κύπρο, όπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς, η Accept ΛΟΑΤ Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Παόλας με τίτλο "Διόρθωση".
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην παρουσία της Πάολας, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου στις 20:00, στη Δημοτική Αγορά στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει σε πρώτη προβολή του στην Κύπρο το πολυσυζητημένο στην Ελλάδα ντοκιμαντέρ" Καλιαρντά" από το The Paola Project Team.
Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό επιμελητή της έκθεσης Χρήστο Κυριακίδη, "μεταξύ πολιτικών μηνυμάτων και πορνογραφίας, κοινωνικής αφύπνισης, διαμαρτυριών και ηδονής, η Πάολα είναι η ίδια η ιστορία του ομοφυλοφιλικού ακτιβισμού στον ελληνικό χώρο.
Συνθήματα σε τοίχους και κοινότυπα αθηναϊκά σαλόνια στροβιλίζονται με νυχτερινούς εραστές, νεαρά αγόρια, τυχαίες συναντήσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες. Μέσα από το αρχείο της, 30 χρόνια εξελίξεων καταγράφονται χωρίς περιττολογίες και στιλιστικές παρεμβάσεις.
Το περιοδικό 'Κράξιμο' που εκδίδει η Πάολα τη δεκαετία του ‘90, διαμορφώνει ριζοσπαστικά την αντίληψη για το περιεχόμενο του περιοδικού Τύπου αλλά και για την ίδια την πορνεία, αφού η Πάολα το χρηματοδοτεί μέσω της.
Το εξώφυλλο του διαλαλεί πως κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία ενώ στις σελίδες του, που μοιάζουν με τη ζωή της, διανοούμενοι όπως ο Félix Guattari, φιγουράρουν δίπλα σε λάγνα αντρικά σώματα. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς στιλιστική επεξεργασία.
Μεταξύ πολιτικών μηνυμάτων και πορνογραφίας, κοινωνικής αφύπνισης, διαμαρτυριών και ηδονής, η Πάολα είναι η ίδια η ιστορία του ομοφυλοφιλικού ακτιβισμού στον ελληνικό χώρο.
Με τη σημερινή της ομάδα 'The Paola Projects' συνεχίζει να καταγράφει και να μεταδίδει τις σκέψεις της με μια σειρά από You Tube documentaries. Με το ντοκιμαντέρ 'Καλιαρvτά' καταγράφεται για πρώτη φορά σε οπτικοακουστική μορφή η ιστορία του συγκεκριμένου αργκό γλωσσικού ιδιώματος.
Το πολυδιάστατο του έργου της μοιάζει τεράστιο".
Στην Κύπρο το The Paola Projects: Η ομάδα της Πάολα δημιουργεί εδώ και καιρό μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, το τελευταίο αυτό εγχείρημα ωστόσο έχει ακόμα πιο ιδιαίτερη αξία: Αποτελεί τη μοναδική καταγραφή των Καλιαρντών που επιχειρήθηκε ποτέ, μετά από αυτή του Πετρόπουλου, ενώ συγχρόνως καλύπτει την ιστορία αυτής της διαλέκτου "ζωντανά" (πώς μιλιόταν, τι χειρονομίες την συνόδευαν κ.λπ.). Το ντοκιμαντέρ έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και η προβολή του στο πλαίσιο της έκθεσης στην Κύπρο, θα αποτελέσει μία από τις πρώτες προβολές της ταινίας στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου μέχρι Σάββατο, 22 Νοεμβρίου. Ώρες επισκέψεων: 17:00-21:00, ώρες προβολής του ντοκιμαντέρ "Καλιαρντά" για 21&22 Νοεμβρίου: 18:00 και 20:00. Είσοδος: Ελεύθερη.
Σχετικά
«Crafting Continuity»: H 3ήμερη δικοινοτική έκθεση που φέρνει κοντά Κύπριους σχεδιαστές και δεξιοτέχνες τεχνίτες
Η έκθεση φέρνει κοντά νέους Κύπριους σχεδιαστές και δεξιοτέχνες τεχνίτες από όλη την Κύπρο και τη διασπορά, ενωμένους από ένα κοινό πάθος για τη διατήρηση και επανερμηνεία παραδοσιακών τεχνικών
“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία
«Διάφανη Γλυπτική»: Μία ιδιαίτερη έκθεση με γλυπτά από χυτό γυαλί
Ο υαλουργός Σταύρος Κοφτερός στην τέταρτη ατομική του έκθεση συνεργάζεται με τον γιο του, Γιάννη Κοφτερό, καλλιτέχνη και σχεδιαστή!
Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών
Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”
Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα
Αναδρομική έκθεση της Δάφνης Τριμικλινιώτη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού
Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από μια πορεία 70 ετών της εικαστικού
Η πρώτη ατομική έκθεση της Έρης Παπαδοπούλου στη Λάρνακα
Το έργο της γεφυρώνει παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας τόσο αφηρημένα όσο και ρεαλιστικά στοιχεία
«Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»: Η νέα, ομαδική έκθεση από την Isnotgallery και το Almyra Hotel
Οι 17 καλλιτέχνες που συμμετέχουν
The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.
Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.