Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013
Τα ασπροκεντήματα με ‘κοφτά’ και ανεβατά σχέδια αποτελούν αστικά κεντήματα που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο στις αρχές του 20ού αιώνα. Παρόμοιά τους κατασκευάζονταν στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη την ίδια περίοδο, με κυρίαρχα θέματα τα λουλούδια, κλαδιά με μπουμπούκια, φιγούρες από την ελληνική μυθολογία και διακοσμημένα αρχικά γράμματα. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα τα λουλουδάτα ρομαντικά ασπροκεντήματα, ενώ τα παραδοσιακά κεντήματα είχαν αρχίσει να θεωρούνται, ιδιαίτερα στις πόλεις, ξεπερασμένα. Ένα τέτοιο κέντημα του 1927, το οποίο αποτελεί προσωπικό εργόχειρο και το οποίο παραχωρήθηκε στο Μουσείο από την κυρία Μαρία Παπαδοπούλου, δασκάλα και γνωστή προσωπικότητα της γειτονιάς του Αγίου Κασσιανού στην παλιά Λευκωσία, εκτίθεται ως ‘αντικείμενο του μήνα’ στο μουσείο. Την ίδια περίπου περίοδο τo Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ανοίγει και πάλι το κουτί της Πανδώρας και μας προσκαλεί σε ένα αναδρομικό ταξίδι των παιδικών μας χρόνων, με μια έκθεση που τιτλοφορεί ‘Πόλη – Παιχνίδι’. Το πρώτο μέρος της έκθεσης αναπαριστά ένα σαλόνι ενός αστικού σπιτιού της Λευκωσίας, το οποίο έχει καταληφθεί από παιχνίδια μιας άλλης εποχής, ενώ το δεύτερο μέρος παρουσιάζει, μέσω διαφανειών, την ιστορία του κάθε αντικειμένου όπως και ένα μεγάλο μέρος της συλλογής παιχνιδιών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.
-
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο
01 Φεβρουαρίου - 03 Μαρτίου 2013
Σχετικά
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani
Claytopia Ceramic Festival: Ένα απόγευμα αφιερωμένο στην κεραμική
Μια ολόκληρη μέρα γεμάτη έμπνευση, παιδικές δραστηριότητες, ζεστό κρασί, νόστιμο φαγητό και μουσική
Νέα προσωρινή έκθεση «Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Το αρχείο που ήταν στην κατοχή Τουρκοκύπριου παραδόθηκε στον εικαστικό και συλλέκτη Χαράλαμπο Σεργίου.
«Papiers: Fountain of Desires»: Έργα σε χαρτί 17 καλλιτεχνών, στην Isnotgallery
Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εικαστικών προσεγγίσεων, επιμένουν στο χαρτί ως πεδίο πειραματισμού και έκφρασης
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την έκθεση “Retrospect-Me” του Άριστου Χριστοφόρου
Το ξενοδοχείο στηρίζει τη σύγχρονη εγχωρία τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία
Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Ανδρέα Μακαρίου επιστρέφει με τη νέα του εικαστική πρόταση
Η νέα του δουλειά του έχει τίτλο “Μνήμες από το ΜΕΛΛΟΝ” και παρουσιάζεται στην γκαλερύ Αποκάλυψη