2-5 December 2014
Live Music , Nightlife & Music

Μουσική από άλλη... Διάσταση

Ο Πολιτιστικός Όμιλος "Διάσταση" γιορτάζει τα 30χρονά του και παρουσιάζει μια όμορφη παράσταση με τραγούδια από musicals.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2014

Δυο οι καλές αφορμές λοιπόν, για να συνομιλήσουμε με την Αντριάνα Σεργίδου, την ταλαντούχα μαέστρο του φωνητικού συνόλου.

 

Μεταξύ άλλων επιλέγετε να παρουσιάσετε ένα "Musicals Project" στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30χρονα του ομίλου...
Φέτος, η Διάσταση συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης στον κυπριακό πολιτισμό. Το είδος του μιούζικαλ έχει πρωτοπαρουσιαστεί στην Κύπρο από τη Διάσταση εξ ου και δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του Ομίλου.


Θα συμμετάσχουν όλα τα τμήματα του Ομίλου. Να αναμένουμε μια παράσταση υπερπαραγωγή;
Όχι με την έννοια της υπερπαραγωγής των μιούζικαλ του εξωτερικού αλλά από την πλευρά της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού της Διάστασης, εφόσον θα λάβουν μέρος το φωνητικό σύνολο, η παιδική χορωδία και η ομάδα χορού που συνολικά φθάνουν τα 110 άτομα! Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε περισσότερο την ποιότητα της μουσικής που περιέχεται στα μιούζικαλ και που πολλές φορές, επισκιάζεται από τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια.


Αλήθεια, πώς είναι το κλίμα στις πρόβες;
Πρέπει να πω ότι, το να εργάζεται κανείς με μια ομάδα ερασιτεχνών που λατρεύουν τόσο πολύ αυτό που κάνουν, αποτελεί μια υπέροχη εμπειρία! Χρησιμοποιώ τη λέξη "ερασιτέχνες" παρόλο που, όταν δει κάποιος το βιογραφικό της Διάστασης, τα θέατρα στα οποία έχει παρουσιαστεί διεθνώς και τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, κάθε άλλο παρά ερασιτέχνες μπορεί να τους χαρακτηρίσει. Το κλίμα θα το περιγράψω με τρεις λέξεις: αγάπη, αλληλοσεβασμός και χιούμορ!


Ξέρουμε πως θα συμμετάσχουν και καλλιτέχνες που έχουν ξεκινήσει από τη "Διάσταση" και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Είναι αλήθεια πως η Διάσταση αποτελεί φυτώριο καλλιτεχνών και πολλοί από αυτούς διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, πολλές χορεύτριές μας διαπρέπουν σε ομάδες όπως η όπερα της Βιέννης, η όπερα του Βουκουρεστίου και η ομάδα Bejart. Στο "Musical Project" θα έχουμε μαζί μας τρεις σπουδαίους τραγουδιστές που ξεκίνησαν από τη Διάσταση. Τον Δώρο Δημοσθένους, τη Ριάνα Αθανασίου και τον Στέφανο Γεωργιάδη.


Πέρα από το πιάνο του σπουδαίου Μανώλη Νεοφύτου, μουσικά θα συμπληρώνεται και με άλλα όργανα ή σύνολα το project;
Θα συμπληρώνεται από ηχογραφημένη μουσική, ενορχηστρωμένη από τον Aνδρέα Γιωργαλλή, ο οποίος θα έχει και την επιμέλεια του ήχου της παράστασης. Επίσης, θα έχουμε μια ομάδα κρουστών υπό την επίβλεψη του Ρόδου Παναγιώτου.


Ποιους από τους υπόλοιπους συντελεστές θα πρέπει να αναφέρουμε;
Συμμετέχει η ομάδα χορού της οποίας χορογράφοι είναι η Ναδίνα Λοϊζίδου και η Μαρία Μέση, δύο καλλιτέχνες που βρίσκονται στη Διάσταση από τον καιρό της ίδρυσής της, καθώς και η Ελένη O'Keefe. Συμμετέχει, επίσης, η παιδική χορωδία υπό τη διεύθυνση των Δήμητρας Κλουβάτου και Χριστίνας Ιωάννου και το φωνητικό σύνολο το οποίο διευθύνω εγώ, έχοντας και τη γενικότερη μουσική επιμέλεια του Project.


Θεωρείς ότι ο Κύπριος είναι αρκετά εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο (χορωδιακό) είδος μουσικής;
Θεωρώ ότι οι Κύπριοι θεατές είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα καλλιτεχνικά δρώμενα του ελλαδικού χώρου, με όσα αυτό εξυπακούει... αν και τα τελευταία χρόνια, το μιούζικαλ άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.


Πώς θα σκιαγραφούσες το προφίλ των ακροατών-θεατών σας;
Θα έλεγα ότι είναι ένα κοινό που εκτιμά την ποιότητα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συντελεστές και το κοινό της Διάστασης εξακολουθούμε να είμαστε, όπως λέει και ο πρόεδρος του ομίλου, Μάριος Παπαδόπουλος, "αμετανόητα Χατζιδακικοί και αμετανόητα ρομαντικοί".


Πόσα άτομα δραστηριοποιούνται συνολικά σήμερα στον Όμιλο;
Στη Διάσταση δραστηριοποιούνται, συνολικά, γύρω στα 200 άτομα. Από τα 200 άτομα, τα 100 είναι ηλικίας από 7 μέχρι 18 χρονών. Αν, η Κύπρος είχε άλλους 100 παρόμοιους Ομίλους, σκεφτήκατε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για τη νεολαία και για την κοινωνία μας γενικότερα;


Εσύ προσωπικά, ποιες θεωρείς τις συνεργασίες-σταθμούς για τον Όμιλο μέσα σε όλη αυτή την πορεία;
Πρώτος σταθμός ήταν η συνεργασία της Διάστασης με τον Δημήτρη Λάγιο. Δεύτερος, η συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, στις συναυλίες που έγιναν στο εξωτερικό για την Κύπρο. Και τρίτος, η συνεργασία με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για τα 20 χρόνια από την τουρκική εισβολή, στο Ηρώδειο.


Είναι κάποια στοιχεία που θεωρείς πως διαφοροποιούν τη Διάσταση από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο νησί;
Σίγουρα το πάντρεμα των τριών διαφορετικών τμημάτων του ομίλου: παιδικής χορωδίας, χορευτικής ομάδας και φωνητικού συνόλου. Στη Διάσταση, το τραγούδι συναντά το χορό. Τα παιδιά συναντούν τους μεγάλους. Μέσα από αυτά βγαίνει μια απίστευτη χημεία.


Είσαι στον Όμιλο συνολικά 5 χρόνια. Είναι κάτι ξεχωριστό που κερδίζεις από αυτή σου την ενασχόληση;
Έχοντας σπουδάσει διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, σίγουρα το ότι μου δίνεται η ευκαιρία να διευθύνω μια μεικτή χορωδία αποτελεί μοναδική εμπειρία για μένα και ευχαριστώ για ακόμα μια φορά τον όμιλο, που μου έχει εμπιστευθεί το φωνητικό σύνολο. Ίσως όμως, ακόμα πιο σημαντικό για μένα είναι η αγάπη που εισπράττω από τα μέλη και ο αλληλοσεβασμός που υπάρχει μεταξύ μας.


Ποια ευχή θα έκανες φυσώντας τα 30 κερά κια στην τούρτα της Διάστασης;
Εδώ θα σου απαντήσω με το γνωστό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, με τον οποίο είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε πρόσφατα: "να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε".

Ώρα: 20.30. Εισιτήρια: €18 & €15. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 77777745.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close