Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015
Μετά από μια σειρά πολυβραβευμένων μελοδραματικών ταινιών, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alejandro González Iñárritu, επιστρέφει με μια... μαύρη κωμωδία (ναι, κωμωδία, πολύ σωστά διάβασες), έχοντας στη διάθεσή του ένα all star cast που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Michael Keaton, Zach Galifianakis (είναι και παραγωγός στην ταινία), Edward Norton, Emma Stone (υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου) και Naomi Watts.
Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά το ισπανόφωνο ‘Biutiful’, το οποίο χάρισε στον Javier Bardem το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών και αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της επονομαζόμενης ‘Τριλογίας του Θανάτου’ -‘Amores Perros’ (2000), ‘21 Grams’ (2003) και ‘Babel’ (2006)- ο Iñárritu σκηνοθετεί το ‘Birdman’ και ατενίζει τα φετινά βραβεία Όσκαρ με περισσή αισιοδοξία.
Στην ταινία που είναι υποψήφια για 9 χρυσά αγαλματάκια, πρωταγωνιστεί ο Michael Keaton (ο οποίος έχει σοβαρές πιθανότητες μετά τη Χρυσή Σφαίρα να πάρει και το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου) και υποδύεται τον Riggan Thomson, έναν ξεχασμένο ηθοποιό, που είχε γίνει διάσημος στο παρελθόν μέσα από το ρόλο ενός σούπερ ήρωα. Καθόλου τυχαία η επιλογή του Keaton για το ρόλο, αν αναλογιστείς ότι ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός σε νεότερη ηλικία είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία τον Batman στις δύο πρώτες ταινίες του Tim Burton, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να προσθέσει κάποιον άλλο ιδιαίτερα επιτυχημένο ρόλο στην καριέρα του.
Τώρα, ο Riggan καλείται να ξεπεράσει οικογενειακές δυσκολίες και εγωπάθειες ώστε να ανεβάσει ένα έργο στο Broadway, προσπαθώντας να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και να επανακάμψει στην καριέρα του.
Το ‘Birdman’ καταχειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και εισέπραξε εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτικούς, έλαβε επτά υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (βραβεύτηκε με δύο) και δέκα υποψηφιότητες για Bafta, ενώ διεκδικεί και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Iñárritu κάνει στροφή 180 μοιρών καλλιτεχνικά και μας επιβεβαιώνει περίτρανα αυτό που όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι τελικά ‘ο τολμών νικά’.
-
Ρίο 1-6 Λεμεσός
30 Ιανουαρίου - 05 Φεβρουαρίου 2015
Σχετικά
«Οδύσσεια»: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα της
Νέο κινηματογραφικό τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν
Οι 6 πρεμιέρες του Ιουλίου φέρνουν δράση, αγωνία, έρωτα και μεγάλους πρωταγωνιστές
Από τον ανατρεπτικό Robin Hood του Hugh Jackman και τη νέα ταινία του François Ozon μέχρι ρομαντικές κομεντί, ψυχολογικά θρίλερ και δυνατά δράματα, οι κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται έξι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που καλύπτουν κάθε κινηματογραφικό γούστο
Τρέιλερ: Νικόλ Κίντμαν και Σάντρα Μπούλοκ ανακατεύουν «Μαγικά Φίλτρα 2»
28 χρόνια μετά τα πρώτα... ξόρκια, Σάντρα Μπούλοκ και Νικόλ Κίντμαν επιστρέφουν με νέα «Μαγικά Φίλτρα» τον Σεπτέμβριο.
Το AFI έστεψε το «Blazing Saddles» ως την πιο αστεία ταινία όλων των εποχών προς τιμήν του Μελ Μπρουκς
Με αφορμή τα 100ά γενέθλια του Μελ Μπρουκς, το American Film Institute έδωσε συμβολικά την κορυφή της λίστας των κορυφαίων κωμωδιών στο εμβληματικό «Blazing Saddles».
Βαθιά νερά: Η Μπίλι Άιλις ξεκίνησε γυρίσματα για τον «Γυάλινο Κώδωνα» της Σίλβια Πλαθ
Το μοναδικό πεζογράφημα που εκδόθηκε στην σύντομη ζωή της σπουδαίας Αμερικανής ποιήτριας, αποτελεί πυλώνα της Λογοτεχνίας και τόσο η Άιλις στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της, όσο και η Σάρα Πόλεϊ που το αναλαμβάνει σκηνοθετικά, έχουν βουνό μπροστά τους.
Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2026: Αναλυτικά οι 22 κινηματογραφικές ταινίες που θα δούμε φέτος κάτω από τ' αστέρια
Από τις 15 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο
Κυπριακή ταινία θα επιλεγεί για πρώτη φορά ως μία πιθανή υποψηφιότητα στα Όσκαρ
Αρχίζει η διαδικασία για την επιλογή της Κυπριακής Υποψηφιότητας για την κατηγορία του Βραβείου Καλύτερης Ξένης Ταινίας, στην 99η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ
Το «Michael» γίνεται η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών
Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Μάικλ Τζάκσον συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στις αίθουσες, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αφήνοντας πίσω ακόμη και το πολυβραβευμένο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Έρχεται ντοκιμαντέρ για το θρυλικό παρασκήνιο του «American History X»
Μια από τις αξέχαστες ιστορίες καβγάδων και υποτίμησης της υπογραφής στο νεότερο Χόλιγουντ, ξαναζωντανεύει από το θύμα της, τον Τόνι Κέι, που πρακτικά ολοκλήρωσε την σχέση του με την βιομηχανία αμέσως μετά το ντεμπούτο του.
Μια ξεχωριστή υπαίθρια βραδιά κινηματογράφου στη Λευκωσία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν θέματα νεότητας, ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων, οικογένειας και προσωπικής εξέλιξης
Θερινός κινηματογράφος σε έναν υπέροχο κήπο στη Λευκωσία
Οι 5 γερμανικές ταινίες που θα προβληθούν στον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε