Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Alejandro González Iñárritu: "Κατάλαβα πόσο οκνηρός είχα γίνει"

Ο σκηνοθέτης του ‘Birdman’ μας αποκαλύπτει πώς έπεισε τον Michael Keaton να υποδυθεί έναν ξοφλημένο πρώην celebrity!

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015

Το βλέμμα του δεν εστιάζει σωστά και είναι ακόμα λίγο μεθυσμένος, αλλά ένα πλατύ χαμόγελο είναι σχηματισμένο στο πρόσωπό του. Βρισκόμαστε στη Βενετία, όπου χτες, η νέα του ταινία ‘Birdman’ έκανε πρεμιέρα, καταχειροκροτήθηκε και δέχτηκε διθυραμβικά σχόλια.

 

Ο πρώην Batman, Michael Keaton, υποδύεται τον Riggan Thomson, έναν ξεχασμένο ηθοποιό που προσπαθεί να γίνει ξανά επίκαιρος μέσω ενός θεατρικού έργου στο Broadway. Ο Riggan είχε γίνει διάσημος στο παρελθόν ως σούπερ ήρωας (καθόλου τυχαία η επιλογή του Keaton), αλλά τώρα θέλει να γίνει ‘σοβαρός’ ηθοποιός -όμως ο κόσμος δεν του δίνει σημασία. Το ‘Birdman’ είναι αστείο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα φιλμ του Alejandro González Iñárritu: o 51χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 2000 με το ‘Amores Perros’ και ακολούθησαν τα ‘21 Grams’ και ‘Babel’ (η επονομαζόμενη ‘Τριλογία του Θανάτου’). Και ενώ το ‘Birdman’ είναι μια κωμωδία, αγγίζει σημαντικά υπαρξιακά θέματα καθώς ο Riggan παλεύει με την ίδιά του την αποτυχία.

 

Αυτή είναι η πρώτη σου κωμωδία. Προς τι η στροφή;
Νομίζω έκανα υπερβολικά πολύ δράμα. Είμαι ένας έντονος άνθρωπος και το όραμά μου για τη ζωή ήταν πάντοτε πολύ βαρύ. Επίτηδες θέλησα να ελαφρύνω τον εαυτό μου και να γευτώ το... επιδόρπιο μετά από τόσο... τσίλι. Ξαφνιάστηκα που κατάφερα να γελάσω στο σετ. Ποτέ μου δεν γέλασα στο σετ. Ξεκαρδίστηκα για πρώτη φορά. Ήταν φανταστική η αίσθηση του να νιώθω ότι μπορώ να περάσω ευχάριστα στην κωλοδουλειά μου.

 

Επέλεξες τον Michael Keaton για το ρόλο του Riggan. Πόσο σημαντικό ήταν να έχεις γι’ αυτόν το χαρακτήρα έναν ηθοποιό που έχει υποδυθεί στο παρελθόν το ρόλο ενός σούπερ ήρωα;
Μου άρεσε πολύ το κύρος που έδινε στο χαρακτήρα. Επίσης μου άρεσε το ότι ο Michael μπορεί να παίξει εξίσου καλά κωμωδία και δράμα. Υποδύεται έναν χαρακτήρα που είναι εγωιστής, που μπορεί να γίνει κάθαρμα, αλλά που ο κόσμος μπορεί να τον βρει συμπαθή. Ο Michael μπορεί να σ’ το δώσει αυτό.

 

Όταν είπες στον Michael Keaton ότι ήθελες να υποδυθεί το ρόλο ενός ξοφλημένου ηθοποιού, τι σου απάντησε; Ένιωσε προσβεβλημένος;
Μου είπε, ‘Με κοροϊδεύεις;’. Του απάντησα, ‘Όχι’. Και του εξήγησα τους λόγους που τον ήθελα. Πήγαμε για δείπνο, ήπιαμε ένα μπουκάλι κρασί. Μετά με πήγε πίσω στο σπίτι μου με το αυτοκίνητό του, κατέβηκα και μου είπε ‘Είμαι μέσα’.

 

Η ταινία μιλά για έναν καλλιτέχνη που παλεύει με το ‘εγώ’ του. Υπάρχει κάτι από εσένα σε αυτό το ρόλο;
Σίγουρα. Ήταν μια εξερεύνηση του δικού μου ‘εγώ’, ένα είδος θεραπείας. Είναι πολύ υγιές το να έχεις επίγνωση του ‘εγώ’ σου. Αν όχι, την έχεις πατήσει άγρια.

 

Νομίζεις ότι ο Riggan αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των ανθρώπων; Ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δεν είμαστε τόσο σημαντικοί όσο νομίζουμε;
Αυτή είναι η ιστορία όλων των ανθρώπων. Πάντα σκεφτόμουν αυτόν τον άντρα ως ένα σύγχρονο Δον Κιχώτη. Όλοι κάπως έτσι είμαστε. Έχουμε όλες αυτές τις φιλοδοξίες που είναι πολύ δύσκολο να τις επιτύχουμε επειδή η ζωή μας βάζει πίσω στη θέση μας. Παλεύουμε με τη μετριότητα. Όλοι τρομάζουν με τη σκέψη ότι είναι μέτριοι. Όλοι θέλουν να είναι ιδιαίτεροι. Κι εμείς ως γονείς λέμε στα παιδιά μας ότι είναι ξεχωριστά, ιδιαίτερα. Μα πόσοι άνθρωποι μπορούν να είναι ιδιαίτεροι; Πολύ λίγοι άνθρωποι... Όλοι θέλουν να είναι ιδιαίτεροι... Αυτό είναι τραγικό και κωμικό ταυτόχρονα.

 

Τεχνικά, πώς σκηνοθετείς αυτά τα μεγάλα μονοπλάνα που δεν σου επιτρέπουν μετά να διορθώσεις λάθη στο μοντάζ;
Δεν υπήρχε καθόλου χώρος για αυτοσχεδιασμό. Κάθε κίνηση, κάθε ατάκα, κάθε πόρτα που άνοιγε, όλα αυτά έπρεπε να τηρηθούν αυστηρά όπως είχαν γίνει στις πρόβες. Ήταν ένα είδος χορού. Ήταν ευχάριστο και παράλληλα τρομακτικό.

 

 Η ταινία θα μπορούσε να είναι καταστροφή. Το έχεις συνειδητοποιήσει;
Απόλυτα! Η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που με έκαναν να γυρίσω αυτό το φιλμ. Κατάλαβα πόσο οκνηρός είχα γίνει. Όταν κινηματογραφείς με ένα συμβατικό τρόπο, βάζεις δίχτυα γύρω από τον εαυτό σου. Είναι πολύ δύσκολο να πέσεις και να χτυπήσεις στο έδαφος. Μπορείς πάντα να χειραγωγήσεις τα πράγματα. Αν δεν σου αρέσει μια σκηνή, μπορείς πολύ απλά να τη βγάλεις. Εδώ δεν μπορούσα να κρύψω κανένα λάθος. Κάνοντας αυτή την ταινία είπα στον εαυτό μου: ‘Μήπως στηριζόμουν περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε στο μοντάζ; Ήμουν τόσο δειλός;’.

 

Το γεγονός ότι έγινες 50 χρονών έχει να κάνει κάτι με αυτό;
Νομίζω πως ναι. Τα 40 δεν με επηρέασαν. Ελάχιστα τα θυμάμαι. Αλλά τα 50 είναι σίγουρα μια ηλικία που σε ταρακουνεί, τουλάχιστον αυτό συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν το εννοώ με κακό τρόπο. Απλώς ένιωθα βαρεμάρα και βαριόμουν αυτό που έκανα...

 

Άρα αυτή είναι η ‘κρίση μέσης ηλικίας’ ταινία σου. Σκέφτηκες καθόλου να γυρίσεις μια superhero ταινία με πρωταγωνιστή το σούπερ ήρωα Birdman;
Ναι! Είπα στη σύζυγό μου: ‘Ας το κάνουμε. Ας γυρίσουμε το prequel του ‘Birdman’. Ας βγάλουμε λίγα λεφτά!’.

 

Μπήκες ποτέ σε πειρασμό να γυρίσεις ταινίες franchise;
Όχι. Θα ήμουν πολύ κακός σε αυτό. Και πάντα ήθελα να γυρίζω ταινίες που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα μόνο αν τις σκηνοθετούσα εγώ. Καλές ή κακές, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τις κάνει. Είναι σαν να κάνεις ένα παιδί. Θα είναι για πάντα μόνο το δικό σου παιδί.

 

Info: Η ταινία ‘Birdman’ του Alejandro González Iñárritu κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου σε όλους τους κινηματογράφους.
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close