Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015
Ο Λευτέρης Ολύμπιος γεννήθηκε στη Λεμεσό αλλά ζει και εργάζεται στο Amsterdam. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη και στην συνέχεια ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλων Τεχνών στην Αθήνα. Ακολούθησε μετά σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης Το καλοκαίρι του 1985 επισκέφθηκε το IJmuider Kring , μια κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam. Η επαφή του με την ομάδα αυτή και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του. Ο Λευτέρης Ολύμπιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ολλανδία αλλά εκθέτει συστηματικά τη δουλειά του στην Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία. Η δουλειά του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Το 1996 άρχισε να δουλεύει την σειρά των έργων της Υπόσχεσης, με αφορμή τα γεγονότα της Δερύνειας στην Κύπρο την ίδια χρονιά και τον τραγικό θάνατο του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η Υπόσχεση τελείωσε το 2000 και στά επόμενα τρία χρόνια εκτέθηκε σε έξι πόλεις σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Πορτογαλία Ολλανδία, Ελλάδα και Μεξικό. Η σειρά αυτή ξεφεύγει από τις τοπικές της διαστάσεις και καταλήγει να αποτυπώνει την οικουμενική διάσταση της ανθρώπινης αγωνίας. Η Υπόσχεση δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο. Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς "Φιλοξενία".
Η προβληματική του Ολύμπιου κινείται γύρω από πτυχές του Κυπριακού πολιτισμού όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από την βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα. Για την τελευταία του δουλειά αντλεί την έμπνευση του από το κείμενο του Λεόντιου Μαχαιρά, η ανεπιτήδευτη και σταράτη γλώσσα του οποίου τον συνεπήρε αμέσως.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος: "Διάβαζα το κείμενο και έβλεπα εικόνες μπροστά μου. Άρχισα να τις βάζω στο χαρτί. Μαζί με τις εικόνες αντέγραφα πολλές φορές και το κείμενο. Έτσι το καταλάβαινα ακόμη καλύτερα. Το χώνευα. Αυτό μου άρεσε. Δούλεψα με διάφορα υλικά. Μελάνι, μολύβι, τέμπερα. Ένα μεγάλο τετράδιο Α3 γέμισε. Οι σελίδες του γέμισαν και από τις δύο πλευρές. Πενήντα σχέδια. Προσχέδια για τα τελικά έργα που θα ακολουθούσαν. Τα τελικά σχέδια είναι εικοσιτέσσερα. Μετά από τη χρήση τόσων διαφορετικών υλικών στα σχέδια του τετραδίου, ήθελα το τελικό αποτέλεσμα να έχει μία ομοιογένεια. Γι’ αυτό δούλεψα μόνο με μαύρο μελάνι σε χαρτί μεγέθους 65x50 εκ. Πολλές φορές, όταν δεν ένιωθα απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, επαναλάμβανα το ίδιο θέμα. Έτσι υπάρχουν εικόνες με δύο διαφορετικές εκδοχές".
-
Γκλόρια
03 Φεβρουαρίου - 24 Φεβρουαρίου 2015
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Στο ξενοδοχείο Almyra θα λάβει χώρα μια συναρπαστική, ομαδική έκθεση
Το Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταμόρφωσις | Metamorphosis»
Η έκθεση "Ζωή με τους Γύπες" στην Λεβέντειο Πινακοθήκη
Εντυπωσιακές φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ
Μία ξεχωριστή έκθεση με έργα από τους μαθητές της σχολής Art Strokes Studio
Η έκθεση περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής έως και μοναδικές κατασκευές από πηλό.
«My Way»: Μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της Nicola Michael
Η έκθεση «MY WAY» είναι μια πρόσκληση να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού
Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Φωτογραφική διαδρομή στην περίοδο 1950-1960
Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας