Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαρτίου 2015
Αξιοποιώντας το υγρό στοιχείο και την ανθρώπινη φιγούρα, η Έλενα επιδιώκει να προκαλέσει στον θεατή προβληματισμό και εσωτερικό διάλογο. Η ιδέα για δημιουργία προήλθε από την ιδεατή έννοια του νερού…
Από πού είναι εμπνευσμένη η νέα σου δουλειά;
Η νέα μου δουλειά με τίτλο "Υγρές Ψυχές", είναι εμπνευσμένη από το νερό. Ένιωθα πάντα κάτι ιδιαίτερο να με συνδέει με το υγρό στοιχείο. Με συγκινούσε η κίνηση του σε συνδυασμό με τον ήχο και τους παιγνιδισμούς της φόρμας του. Παραλλήλιζα πάντα το νερό με τις εναλλαγές που υφίσταται η εσωτερική μας διάθεση.
Το νερό είναι σύμβολο κάθαρσης, εξαγνισμού και αναγέννησης. Στην εσωτερική επιστήμη αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική φύση του ανθρώπου που όντας επηρεασμένη από το πρόσκαιρο και το εφήμερο γίνεται ευμετάβλητη και ασταθής. Γι’ αυτό και ο Ηράκλειτος ονομάζει υγρές τις ψυχές που είναι προσκολλημένες στην υλικότητα και σε κατώτερες, ασταθείς συναισθηματικές καταστάσεις.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το στοιχείο ή τα στοιχεία εξέλιξης της νέας σου δουλειάς σε σχέση με την προηγούμενη;
Η νέα αυτή ενότητα έργων αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης μου δουλειάς. Τα έργα μου συνήθως εκφράζουν συμβολισμούς που αφορούν καταστάσεις υπαρξιακές που ο άνθρωπος βιώνει μέσα στον κύκλο της ζωής του.
Η νέα μου δουλειά καταπιάνεται με προσωπικά βιώματα που αποδίδονται συμβολικά. Τα έργα εκφράζουν ένα πιο βαθύ εσωτερικό διάλογο που αποτελεί το απόσταγμα μιας προσωπικής πορείας και προβληματισμού που αποσκοπεί στο να οδηγήσει τον θεατή σε ένα δικό του προσωπικό διάλογο.
Γιατί έχεις εξαιρέσει το χρώμα από τη νέα σου δουλειά σε σχέση με τις προηγούμενες;
Η εξαίρεση χρώματος ξεκινά από μια καθαρά προσωπική αντίληψη γι’ αυτό που ήθελα να εκφράσω. Παραλείποντας το χρώμα ήθελα να απομονώσω το θέμα μου από μία πραγματιστική θέαση προς μια πιο πνευματική και εσωτερική διάθεση.
Η απεικόνιση του νερού δεν παίζει τον ρόλο μιας αισθητικής και ευχάριστης παρουσίας αλλά αποσκοπεί στο να οδηγήσει την όραση να κοιτάξει βαθύτερα και να παρατηρήσει τους συμβολισμούς και τις έννοιες αυτής της γραφής.
Η πραγμάτευση με την ψυχή έχει να κάνει με τον δικό σου εσωτερικό κόσμο;
Κάθε δουλειά μου εκφράζει τις δικές μου εσωτερικές εμπειρίες, προβληματισμούς και βαθύτερες ανησυχίες. Ο κάθε άνθρωπος πορεύτεται το δικό του εσωτερικό ταξίδι που έχει να κάνει με την ανακάλυψη της δικής του ψυχής. Η νέα μου δουλειά αποτελεί μέρος της δικής μου Οδύσσειας που οδηγεί σταδιακά στην εξεύρεση της ψυχής στην αρχική της αληθινή μορφή.
Πώς εξηγείς τη γραμμική/τεχνική προσέγγιση στα έργα σου;
Πίσω από κάθε εκδηλωμένο σχήμα και μορφή βλέπω την αδιάκοπη ροή της ενέργειας, που ενοποιεί το σύμπαν. Στις συνθέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια για τα βασικά περιγράμματα ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα προκύπτει από άπειρες μικρές πινελιές (ακρυλικού), μιας λεπτοδουλεμένης και χρονοβόρας διαδικασίας.
Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, δηλαδή το κτίσιμο της φόρμας με άπειρες μικρές πινελιές, ζητώ να μεταδώσω την αίσθηση μιας ενέργειας που ρέει και δημιουργεί ένα ενοποιημένο σύνολο.
Καταπιάνεσαι παράλληλα με το υγρό στοιχείο και με την ανθρώπινη ύπαρξη… πώς αποδίδεις τη ζεύξη των δύο και πώς μεταφέρεις το μήνυμα στον θεατή;
O τίτλος της έκθεσης "Υγρές Ψυχές" υποδηλώνει το μήνυμα που επιδιώκω να μεταφέρω στον θεατή. Τα σώματα είναι ζωγραφισμένα γραμμικά, αφαιρετικά και χωρίς βάρος. Είναι ψυχές που είναι δεμένες με το υγρό στοιχείο που καθορίζει τη συναισθηματική μας φύση και την προσκόλληση μας στην ύλη. Από την άλλη μπορεί να λεχθεί ότι τα σώματα – ψυχές, που βλέπει ο θεατής στα έργα, καθαιρούνται και εξαγνίζονται από το νερό που είναι σύμβολο κάθαρσης και εξαγνισμού. Ο θεατής μπορεί να επιλέξει και να δώσει τη δική του ερμηνεία. Το σημαντικό είναι να υπάρξει ένας διάλογος, μια βαθύτερη σκέψη και κατανόηση που θα ξεκινά από το έργο και θα καταλήγει στον εσωτερικό κόσμο του θεατή.
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι
Φωτογραφικές διαδρομές στη Λευκωσία στο Λεβέντειο Μουσείο
Το όλο εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα μια εις βάθος «εικονογράφηση» της κυπριακής πρωτεύουσας από το 1960 έως το 2004.
Φωτογραφική έκθεση για την Αμμόχωστο έρχεται στο λιμάνι Λεμεσού
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Όταν το όμορφο παρελθόν, συναντά το τραγικό παρόν»
Ένας σπανιότατος Πολ Γεωργίου κι ένας αριστουργηματικός Νικηφόρος Λύτρας σε δημοπρασία της CYPRIA στη Λευκωσία
Παρουσίαση των έργων μέχρι την 19η Ιουνίου στην Γκαλερί Κ
«Η Κύπρος του Χαμπή»: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
Ksoporti Art Weekend: Όλα όσα θα συμβούν στην Πάφο το τριήμερο
Χρήσιμες πληροφορίες για το τριήμερο 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου
Για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού