Arts & Culture , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Συνάντηση με την εικαστικό Έλενα Κούμα

Η νέα σειρά των έργων της Έλενας Κούμα είναι αφιερωμένη στην πηγή της ζωής, το Ύδωρ

Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαρτίου 2015

Αξιοποιώντας το υγρό στοιχείο και την ανθρώπινη φιγούρα, η Έλενα επιδιώκει να προκαλέσει στον θεατή προβληματισμό και εσωτερικό διάλογο. Η ιδέα για δημιουργία προήλθε από την ιδεατή έννοια του νερού…

Από πού είναι εμπνευσμένη η νέα σου δουλειά;

Η νέα μου δουλειά με τίτλο "Υγρές Ψυχές", είναι εμπνευσμένη από το νερό. Ένιωθα πάντα κάτι ιδιαίτερο να με συνδέει με το υγρό στοιχείο. Με συγκινούσε η κίνηση του σε συνδυασμό με τον ήχο και τους παιγνιδισμούς της φόρμας του. Παραλλήλιζα πάντα το νερό με τις εναλλαγές που υφίσταται η εσωτερική μας διάθεση.

Το νερό είναι σύμβολο κάθαρσης, εξαγνισμού και αναγέννησης.  Στην εσωτερική επιστήμη αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική φύση του ανθρώπου που όντας επηρεασμένη από το πρόσκαιρο και το εφήμερο γίνεται ευμετάβλητη και ασταθής. Γι’ αυτό και ο Ηράκλειτος ονομάζει υγρές τις ψυχές που είναι προσκολλημένες στην υλικότητα και σε κατώτερες, ασταθείς συναισθηματικές καταστάσεις.

 

Ποιο θεωρείς ότι είναι το στοιχείο ή τα στοιχεία εξέλιξης της νέας σου δουλειάς σε σχέση με την προηγούμενη;

Η νέα αυτή ενότητα έργων αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης μου δουλειάς. Τα έργα μου συνήθως εκφράζουν συμβολισμούς που αφορούν καταστάσεις υπαρξιακές που ο άνθρωπος βιώνει μέσα στον κύκλο της ζωής του.

Η νέα μου δουλειά καταπιάνεται με προσωπικά βιώματα  που αποδίδονται συμβολικά. Τα έργα εκφράζουν ένα πιο βαθύ εσωτερικό διάλογο που αποτελεί το απόσταγμα μιας προσωπικής πορείας και προβληματισμού που αποσκοπεί στο να οδηγήσει τον θεατή σε ένα δικό του προσωπικό διάλογο.

 

Γιατί έχεις εξαιρέσει το χρώμα από τη νέα σου δουλειά σε σχέση με τις προηγούμενες;

Η εξαίρεση χρώματος ξεκινά από μια καθαρά προσωπική αντίληψη γι’ αυτό που ήθελα να εκφράσω. Παραλείποντας το χρώμα ήθελα να απομονώσω το θέμα μου από μία πραγματιστική θέαση προς μια πιο πνευματική και εσωτερική διάθεση.

Η απεικόνιση του νερού δεν παίζει τον ρόλο μιας αισθητικής και ευχάριστης παρουσίας αλλά αποσκοπεί στο να οδηγήσει την όραση να κοιτάξει βαθύτερα  και να παρατηρήσει τους συμβολισμούς και τις έννοιες αυτής της γραφής.

 

Η πραγμάτευση με την ψυχή έχει να κάνει με τον δικό σου εσωτερικό κόσμο;

Κάθε δουλειά μου εκφράζει τις δικές μου εσωτερικές εμπειρίες, προβληματισμούς και βαθύτερες ανησυχίες. Ο κάθε άνθρωπος πορεύτεται το δικό του εσωτερικό ταξίδι που έχει να κάνει με την ανακάλυψη της δικής του ψυχής. Η νέα μου δουλειά αποτελεί μέρος της δικής μου Οδύσσειας που οδηγεί σταδιακά στην εξεύρεση της ψυχής στην αρχική της αληθινή μορφή.

 

Πώς εξηγείς τη γραμμική/τεχνική προσέγγιση στα έργα σου;

Πίσω από κάθε εκδηλωμένο σχήμα και μορφή βλέπω την αδιάκοπη ροή της ενέργειας, που ενοποιεί το σύμπαν. Στις συνθέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια για τα βασικά περιγράμματα ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα προκύπτει από άπειρες μικρές πινελιές (ακρυλικού), μιας λεπτοδουλεμένης και χρονοβόρας διαδικασίας.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, δηλαδή το κτίσιμο της φόρμας με άπειρες μικρές πινελιές, ζητώ να μεταδώσω την αίσθηση μιας ενέργειας που ρέει και δημιουργεί ένα ενοποιημένο σύνολο.

 

Καταπιάνεσαι παράλληλα με το υγρό στοιχείο και με την ανθρώπινη ύπαρξη… πώς αποδίδεις τη ζεύξη των δύο και πώς μεταφέρεις το μήνυμα στον θεατή;

O τίτλος της έκθεσης "Υγρές Ψυχές" υποδηλώνει το μήνυμα που επιδιώκω να μεταφέρω στον θεατή. Τα σώματα είναι ζωγραφισμένα γραμμικά, αφαιρετικά και χωρίς βάρος. Είναι ψυχές που είναι δεμένες με το υγρό στοιχείο που καθορίζει τη συναισθηματική μας φύση και την προσκόλληση μας στην ύλη. Από την άλλη μπορεί να λεχθεί ότι τα σώματα – ψυχές, που βλέπει ο θεατής στα έργα, καθαιρούνται και εξαγνίζονται από το νερό που είναι σύμβολο κάθαρσης και εξαγνισμού. Ο θεατής μπορεί να επιλέξει και να δώσει τη δική του ερμηνεία. Το σημαντικό είναι να υπάρξει ένας διάλογος, μια βαθύτερη σκέψη και κατανόηση που θα ξεκινά από το έργο και θα καταλήγει στον εσωτερικό κόσμο του θεατή.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close