Top Stories , Arts & Culture

Αλίκη Γιαννακού: Η ψυχή του CVAR

Η Αλίκη είναι το πρώτο άτομο που θα συναντήσεις με την είσοδό σου στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και θα σε κάνει να αγαπήσεις, αφού πρώτα γνωρίσεις την κυπριακή ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2015

Ευγενική, με παιδεία και ένα μεγάλο χαμόγελο, είναι εμφανές πως λατρεύει αυτό που κάνει και μας εξηγεί γιατί κάποιος πρέπει να επισκεφθεί το CVAR.
 

Αρκετά διαφορετικό και ενδιαφέρον το επάγγελμά σου. Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό; 
Ήμουν στην εκπαίδευση για μερικά χρόνια ως ιστορικός- φιλόλογος αλλά ένιωσα ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό χωρίς να ξεφεύγω από το αντικείμενό μου και σήμερα εργάζομαι ως υπεύθυνη υποδοχής, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR).

 

Τι σου δίνει καθημερινά κίνητρο να συνεχίζεις με το ίδιο πάθος;
Μου αρέσει το επάγγελμα που ασκώ τώρα και η επαφή με τον κόσμο. Μου αρέσει επίσης το ότι τους δίνω την ευκαιρία μέσα από τις ξεναγήσεις να γνωρίσουν μια άλλη όψη της ιστορίας της Κύπρου. Απολαμβάνω τη δουλειά μου και δεν το μετανιώνω καθόλου.

 

Γιατί κάποιος πρέπει να επισκεφθεί το CVAR;
Για να γνωρίσει τους τελευταίους τρεις αιώνες της ιστορίας της Κύπρου και επίσης για να δει τις απόψεις που είχαν για την Κύπρο και τους ανθρώπους της οι διάφοροι ξένοι περιηγητές που την επισκέφθηκαν. 

 

Οι επισκέπτες πώς αντιμετωπίζουν αυτή την ιστορική περιδιάβαση;
Με πολύ ενδιαφέρον και έκπληξη κάποιες φορές, γιατί το μουσείο αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας της Κύπρου που δεν είναι ευρέως γνωστές.

 

Ποια η σχέση σου με την οικογένεια Σεβέρη;
Τους γνώρισα αρχικά μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα. Η αλήθεια είναι ότι με έχουν βοηθήσει πολύ όσον αφορά στην κατανόηση του αντικειμένου μου και στην προσέγγιση της δουλειάς μου στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας. Επίσης, στην κυρία Ρίτα Σεβέρη οφείλω το ότι κατάφερα να δω την Κύπρο μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, ώστε να θέλω να μάθω ακόμα περισσότερα για τον τόπο μου. 

 

Τι σε γοητεύει περισσότερο από την παράδοσή μας και ποιο νομίζεις ότι είναι το δυνατό μας σημείο σαν λαός;
Ότι αυτός ο λαός παρά τις αντιξοότητες έβρισκε τον τρόπο να υμνεί τη χαρά της ζωής και τον έρωτα και αυτό καταγράφεταιστα παραδοσιακά μας τραγούδια. Το δυνατό μας σημείο ως λαός θεωρώ ότι είναι η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. 

 

Ποιο σημείο της ιστορίας μας θα διέγραφες με τη μία εάν μπορούσες;
Όπως και ο κάθε Κύπριος, αν μπορούσα θα διέγραφα τη διχόνοια, το '74 και τα επακόλουθά του. 

 

Τελικά, μαθαίνουμε ή επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος;
Νομίζω ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος μας κι αυτό οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης καθώς και στο γεγονός ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια κατάσταση βολέματος. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close