Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κυπερούντα: ανέβα τα βουνά της!

Η Πιτσιλιά σε περιμένει!

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2015

Πού βρίσκεται
Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τα βόρεια σύνορά της αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο με χαμηλότερο σημείο χιλίων εκατό τριάντα μέτρων μέχρι χιλίων τριακοσίων μέτρων και κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου. Το βουνό Μαδαρή δεσπόζει επιβλητικά στα βόρεια του χωριού. Εξαιτίας του μοναδικού κλίματος που κατέχει η Κυπερούντα σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση την είχε επιλέξει για ανέγερση Σανατόριου - σημερινού Νοσοκομείου.

Η ονομασία του
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα σχετίζεται με το φυτό "κύπειρος" ή "κύπερη’ ή "κύπερος" ή "κάπουρο". Ειδικότερα ο "κύπερος" είναι ένα ζιζάνιο που φύεται στην περιοχή και φέρει την επιστημονική ονομασία ‘cyperus rotunus’ το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιείτο ως μια από τις κύριες τροφές των ζώων. Η ίδρυση του χωριού πιθανότατα ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.  

 

Τι θα δω
Η Κυπερούντα διατηρεί μέχρι σήμερα την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του τόπου μας που αξίζει να γνωρίζεις. Ιδιαίτερη γραφικότητα προσδίδουν στο χωριό τα ‘θρησκευτικά μνημεία’. Άξια επίσκεψης είναι η τεράστια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη (που αναβιώνει το ρυθμό που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ., της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής) σε επιβλητική θέση πάνω απ’ τον πυρήνα του χωριού, όπως σαφέστατα και η κύρια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία της Παναγίας και Χρυσοσωτήρος αλλά και το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Πρέπει να σημειωθεί πως το παρεκκλήσι διαθέτει ένα από ‘τα ενδιαφέροντα εκκλησιαστικής γλυπτικής’ καθώς και τοιχογραφίες που ανάγονται στα 1521. Το παρεκκλήσι κατέχει μια θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Ακόμα μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Αγροτικής παραδοσιακής ζωής και Φυσικής ιστορίας (25813204, Γρηγόρη Αυξεντίου 80) και το Μουσείο Αγώνος (25813204, Χριστόδουλου Καννάουρου 23). Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το Οινοποιείο Κυπερούντας που άνοιξε τις πύλες του το 1998, υπό μορφή συνεργασίας της οικογένειας Φωτιάδη και ομάδας αμπελουργών από την κοινότητα Κυπερούντας (22 471111). Πήγαινε για μια ξενάγηση στο οινοποιείο και απόλαυσε τα πολυβραβευμένα του κρασιά.

 

Εγώ και η φύση
√ Μην ξεχάσεις να βάλεις στο πρόγραμμα μια βόλτα στο Κυκλικό Μονοπάτι "Μαδαρή" που είναι σύμπλεγμα 4 μονοπατιών, που κατασκευάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Μαδαρής από το Τμήμα Δασών με χρηματοδότηση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εκτός από τους εντυπωσιακούς βράχους, συναντώνται αρκετά είδη φυτών, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά.

√ Το Adventure Mountain Park (97772177, 99674126) βρίσκεται έξω από το χωριό Κυπερούντα και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες όπως: χρωματοσφαίριση, αναρρίχηση, παγοδρομίες, πεζοπορία, laser tag, woodland paintball game. Επιπλέον απόλαυσε γεύσεις στο εστιατόριο φτιαγμένες με γνήσια υλικά άριστης ποιότητας (www.adventuremountainpark.com).

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close