Top Stories , Arts & Culture

Καλύτεροι και πιο έξυπνοι άνθρωποι όσοι διαβάζουν βιβλία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες

Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2015

Κι όμως, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το να διαβάζεις βιβλία σε κάνουν εξυπνότερο και καλύτερο άνθρωπο. Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου York  στον Καναδά, Raymond Mar και ο Keith Oatley, καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρουν πως σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ 2006 και 2009, οι λάτρεις των βιβλίων μπορούν να καταλαβαίνουν καλύτερα τον συνάνθρωπο τους και να βλέπουν τον κόσμο με άλλη οπτική. 

Σε άλλη έρευνα, του 2010 η οποία διεξήχθη από τον ίδιο τον Mar , το αποτέλεσμα έδειξε πωε και τα παιδιά επηρεάζονται θετικά από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. 

 

Το να διαβάζεις αφοσιωμένα ένα βιβλίο απ’ το απλά να ξεφυλλίζεις κάποιες σελίδες ή να διαβάζεις μια είδηση στο διαδίκτυο είναι μια συνεχής εξάσκηση η οποία όμως βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Ένα τέτοιο γεγονός θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη νοημοσύνη, τόσο όσο αφορά την ευφυία αλλά και την ευαισθησία. 

 

Πρόσφατες έρευνες από ψυχολόγους και νευροψυχολόγους απέδειξε πως το να διαβάζεις βιβλία, είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία απ’ τον να διαβάζεις κάτι στο ίντερνετ. Η απουσία των hyperlinks για να σε οδηγήσουν σε άλλη είδηση, τα όρια τα οποία έχει το χαρτί, το ίδιο το χαρτί σαν υλικό βοηθούν σε μια διαφορετική, πιο βαθειά αποκωδικοποίηση των λέξεων απ’ το ανθρώπινο μυαλό, το οποίο συγκεντρώνεται στις λέξεις!

 

Έρευνα του British National Literacy Trust έδειξε πως αυτό ισχύει ακόμη και για τις νέες γενιές, για τις οποίες το scrolling στο διαδίκτυο είναι τόσο οικείο. Μεταξύ 34910 παιδιών, ηλικίας 8-16 το 39% διαβάζει καθημερινά κάτι από ηλεκτρονική συσκευή και μόλις το 28% από έντυπο. Κι όμως όσοι διάβασαν κάτι αποκλειστικά online είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να απολαύσουν το διάβασμα και να έχει ένα δικό του αγαπημένο βιβλίο!

Το γιατί το διάβασμα ενός βιβλίου μας κάνει ακόμη πιο έξυπνους εξηγεί η Maryanne Wolf, διευθύντρια του Κέντρου Λογοτεχνίας και Γλώσσας του πανεπιστημίου Tufts. “Οι άνθρωποι δεν γεννήθηκαν για να διαβάζουν. Το να μιλούν είναι κάτι που υπάρχει στα γονίδια τους και εξελίσσεται αναλόγως, αλλά το διάβασμα είναι κάτι που το μυαλό μας αναπτύσσει για άλλους σκοπούς. Γι’ αυτό και ο τρόπος και οι πηγές απ’ τις οποίες αντλούμε αυτή την μάθηση, παίζουν μεγάλο ρόλο” αναφέρει. 

Εμείς επιλέξαμε για εσένα τα 5 βιβλία που πρέπει όπωσδηποτε να διαβάσεις πριν πεθάνεις!

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close