Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013
Η μέχρι πρότινος σχέση μου με τη Μαλλιά περιοριζόταν στην κατανάλωση του υπέροχου Ροζέ της σειράς ‘Κτήμα ΚΕΟ’ που εδρεύει στο χωριό, αλλά και της περίφημης κουμανδαρίας St. John, για την οποία πιστεύω πως δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι γεγονός πως δεν έτυχε ποτέ να πάω ως εκεί. Πέρασα κάποιες φορές ‘ξυστά’ από το χωριό, αλλά ποτέ δεν περπάτησα στα γραφικά σοκάκια του μεικτού αυτού αμπελοχωριού της επαρχίας Λεμεσού. Ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων, με αρκετά ρυάκια (παραπόταμους του Χα-ποτάμι) αλλά και αμπελώνες. Καθόλου τυχαίο δηλαδή που οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Μαλλιάς ονόμαζαν το χωριό Baglarbasi, το οποίο μεταφράζεται ως ‘ωραίος αμπελώνας’!
Πού βρίσκεται
Βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια των αμπελοχωριών Λεμεσού-Πάφου, γύρω στα 34 χλμ. βορειοδυτικά της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, μετά τη Λεμεσό (προς Πάφο), βγες από την έξοδο για Καντού και ακολούθα τις πινακίδες προς Κυβίδες, Άγιο Αμβρόσιο και Μαλλιά.
Τι να δεις & τι να κάνεις
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το πρώτο που έχεις να κάνεις πριν πας στη Μαλλιά, είναι να σηκώσεις το ακουστικό και να κλείσεις ένα ραντεβού για ξενάγηση και wine tasting στο Κτήμα ΚΕΟ - Ονοποιείο Μαλλιάς (25942131), το οποίο είναι ανοικτό για επισκέψεις από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, 08.00-14.00. Εκεί μπορείς να ξεναγηθείς στο χώρο του οινοποιείου, στον αμπελώνα, αλλά και να αγοράσεις κρασιά για το σπίτι. Μην παραλείψεις, βέβαια, να δοκιμάσεις το Shiraz-Merlot που εμφιαλώνεται σε ένα πανέμορφο μπουκάλι, το οποίο μόλις έχει βγει στην παραγωγή. Ζήτα επίσης από τους εκεί υπεύθυνους να σου δώσουν να γευτείς το κόκκινο Γιαννούδι και το λευκό Μωροκανέλα, δύο νέες γηγενείς ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο οινοποίησης. Και αν είσαι τυχερός, πού ξέρεις, μπορεί και να δοκιμάσεις και την πολυβραβευμένη κουμανδαρία St.John του ’84! Φεύγοντας από το οινοποιείο μπορείς να πας στον Πλάτανο για έναν καφέ, ενώ ακολούθως καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα ως την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, απλά και μόνο για να προσκυνήσεις μια από τις παλιές εικόνες της Παναγίας στην Κύπρο. Στο χωριό υπάρχει επίσης και τζαμί, το οποίο κτίστηκε λίγο πριν από το 1878, οπότε και ήρθαν οι Άγγλοι στην Κύπρο. Τέλος, μάθε πως στην κεντρική πλατεία της Μαλλιάς υπάρχει ένα μικρό εργαστήρι, όπου κατασκευάζονται διάφορα πράγματα από γυαλί (βιτρό, μωσαϊκά κ.λπ.) από τη βρετανικής καταγωγής Mary (99288192). Μάλιστα, δύο φορές την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη (14.30-17.00) και Σάββατο (10.00-13.00 & 14.30-17.00), πραγματοποιούνται εκεί διάφορα εργαστήρια που αφορούν στην τέχνη του γυαλιού, ενώ στο χώρο διατίθενται και διάφορα αντικείμενα προς πώληση. Και φυσικά, αν είσαι φυσιολάτρης, καλά θα κάνεις να αφιερώσεις λίγη ώρα έτσι ώστε να περπατήσεις κατά μήκος του 3ων χιλιομέτρων μονοπατιού που ενώνει τη Μαλλιά με τη Βάσα!
Πού να φας
‘Ο Πλάτανος’ της Μαλλιάς, το cafe-εστιατόριο του χωριού, αυτό το διάστημα ανακαινίζεται. Σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι, προσφέροντας μεσημέρι και βράδυ όλα τα καλά της κυπριακής κουζίνας. Εναλλακτική επιλογή είναι η ταβέρνα ‘Αριάδνη’ (25944064, 25942185) στη διπλανή Βάσα, όπου μεταξύ άλλων φτιάχνει τους καλύτερους κεφτέδες που δοκίμασες ποτέ!
Πού να μείνεις
Στη Βάσα Κοιλανίου φτιάχτηκε πρόσφατα ένας νέος αγροτουριστικός ξενώνας, ο οποίος ανήκει στον πολύ μερακλή κύριο Μαρίνο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας ‘Πύρκος’ (25942655). Στο ‘Χωριό’, όπως ονομάζεται, οι τιμές κυμαίνονται από €60 (για δύο άτομα), μέχρι €110 (μέχρι 4 άτομα σε στούντιο), πάντοτε με πρόγευμα! Κάνε τώρα την κράτησή σου τηλεφωνικώς (99491455) ή στο www.tochorio.com.
Μαύρο χρυσάφι!
Φεύγοντας από τη Μαλλιά, κάνε αν προλαβαίνεις και μια στάση στην Ανώγυρα, η οποία βρίσκεται μόλις ένα δεκάλεπτο μακριά, απλά για να δεις από κοντά πώς παρασκευάζεται το παστέλι αλλά και να αγοράσεις χαρουπόμελο από το παστελοποιείο ‘Το Παραδοσιακό’ (25221500, 99765078), το οποίο φέτος βραβεύτηκε στα Check In Eating Awards ως το ‘Καλύτερο Κυπριακό Προϊόν’!
Σχετικά
Με τη νέα εφαρμογή, θα ελέγχεις τον καιρό, τη θάλασσα και την κίνηση στις παραλίες πριν φύγεις από το σπίτι
Live εικόνα και καιρικές συνθήκες από τις παραλίες του Πρωταρά
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να είσαι εδώ, κάθε μέρα.
AMARA: 7 Χρόνια Αριστείας και Διαχρονικής Φιλοξενίας
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το AMARA καθιερώθηκε ως ένας ξεχωριστός προορισμός πολυτελούς φιλοξενίας
Η Coral Cyprus και τα πρατήρια Shell παρουσιάζουν τη νέα καμπάνια των Shell V-Power & Shell GO+ με μεγάλο έπαθλο 3 Jeep® Avenger
Η νέα καμπάνια συνδέει τα καύσιμα τελευταίας γενιάς Shell V-Power με την εφαρμογή Shell GO+ και ολοκληρώνεται με διαγωνιστικές δοκιμασίες δεξιότητας για την ανάδειξη τριών νικητών
Η Lidl Κύπρου θωρακίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τη νέα εταιρική δέσμευση «Full εγγύηση Lidl»
Η εταιρεία εισάγει πολιτική επιστροφής χρημάτων στα φρέσκα προϊόντα, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της τοπικής εφοδιαστικής της αλυσίδας
Δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels στα Best of the Best της Ευρώπης
Μία σημαντική διάκριση πέτυχαν δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, με βάση τα Travelers’ Choice Awards του Tripadvisor
Το Aphrodite Hills Resort παρουσιάζει το ανανεωμένο The Racket Club
Ένα νέο κεφάλαιο για το κορυφαίο θέρετρο της Κύπρου.
Στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία με βροχές και καταιγίδες
Πώς θα είναι ο καιρός το σαββατοκύριακο
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εγκαινιάζει το NALU Latchi by Leonardo Limited Edition-Πρώτες εικόνες
Το θέρετρο προσφέρει άμεση πρόσβαση στην παραλία, κεντρική πισίνα και πλωτό υδάτινο πάρκο στη θάλασσα
Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Έρχονται βροχές από την Παρασκευή
Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένονται από αύριο Παρασκευή.
Η Κύπρος έχει τις καθαρότερες θάλασσες για κολύμπι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρωτιά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
Διεθνής αποθέωση για κυκλαδίτικο νησί μέσα από αφιερώματα των Times
Περιγράφεται ως ένα «χαρακτηριστικό και γοητευτικό σύμπλεγμα» Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ιδανικό για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, τη γαστρονομία και τη ζωντανή ατμόσφαιρα του νησιού