Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013
Η μέχρι πρότινος σχέση μου με τη Μαλλιά περιοριζόταν στην κατανάλωση του υπέροχου Ροζέ της σειράς ‘Κτήμα ΚΕΟ’ που εδρεύει στο χωριό, αλλά και της περίφημης κουμανδαρίας St. John, για την οποία πιστεύω πως δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι γεγονός πως δεν έτυχε ποτέ να πάω ως εκεί. Πέρασα κάποιες φορές ‘ξυστά’ από το χωριό, αλλά ποτέ δεν περπάτησα στα γραφικά σοκάκια του μεικτού αυτού αμπελοχωριού της επαρχίας Λεμεσού. Ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων, με αρκετά ρυάκια (παραπόταμους του Χα-ποτάμι) αλλά και αμπελώνες. Καθόλου τυχαίο δηλαδή που οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Μαλλιάς ονόμαζαν το χωριό Baglarbasi, το οποίο μεταφράζεται ως ‘ωραίος αμπελώνας’!
Πού βρίσκεται
Βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια των αμπελοχωριών Λεμεσού-Πάφου, γύρω στα 34 χλμ. βορειοδυτικά της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, μετά τη Λεμεσό (προς Πάφο), βγες από την έξοδο για Καντού και ακολούθα τις πινακίδες προς Κυβίδες, Άγιο Αμβρόσιο και Μαλλιά.
Τι να δεις & τι να κάνεις
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το πρώτο που έχεις να κάνεις πριν πας στη Μαλλιά, είναι να σηκώσεις το ακουστικό και να κλείσεις ένα ραντεβού για ξενάγηση και wine tasting στο Κτήμα ΚΕΟ - Ονοποιείο Μαλλιάς (25942131), το οποίο είναι ανοικτό για επισκέψεις από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, 08.00-14.00. Εκεί μπορείς να ξεναγηθείς στο χώρο του οινοποιείου, στον αμπελώνα, αλλά και να αγοράσεις κρασιά για το σπίτι. Μην παραλείψεις, βέβαια, να δοκιμάσεις το Shiraz-Merlot που εμφιαλώνεται σε ένα πανέμορφο μπουκάλι, το οποίο μόλις έχει βγει στην παραγωγή. Ζήτα επίσης από τους εκεί υπεύθυνους να σου δώσουν να γευτείς το κόκκινο Γιαννούδι και το λευκό Μωροκανέλα, δύο νέες γηγενείς ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο οινοποίησης. Και αν είσαι τυχερός, πού ξέρεις, μπορεί και να δοκιμάσεις και την πολυβραβευμένη κουμανδαρία St.John του ’84! Φεύγοντας από το οινοποιείο μπορείς να πας στον Πλάτανο για έναν καφέ, ενώ ακολούθως καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα ως την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, απλά και μόνο για να προσκυνήσεις μια από τις παλιές εικόνες της Παναγίας στην Κύπρο. Στο χωριό υπάρχει επίσης και τζαμί, το οποίο κτίστηκε λίγο πριν από το 1878, οπότε και ήρθαν οι Άγγλοι στην Κύπρο. Τέλος, μάθε πως στην κεντρική πλατεία της Μαλλιάς υπάρχει ένα μικρό εργαστήρι, όπου κατασκευάζονται διάφορα πράγματα από γυαλί (βιτρό, μωσαϊκά κ.λπ.) από τη βρετανικής καταγωγής Mary (99288192). Μάλιστα, δύο φορές την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη (14.30-17.00) και Σάββατο (10.00-13.00 & 14.30-17.00), πραγματοποιούνται εκεί διάφορα εργαστήρια που αφορούν στην τέχνη του γυαλιού, ενώ στο χώρο διατίθενται και διάφορα αντικείμενα προς πώληση. Και φυσικά, αν είσαι φυσιολάτρης, καλά θα κάνεις να αφιερώσεις λίγη ώρα έτσι ώστε να περπατήσεις κατά μήκος του 3ων χιλιομέτρων μονοπατιού που ενώνει τη Μαλλιά με τη Βάσα!
Πού να φας
‘Ο Πλάτανος’ της Μαλλιάς, το cafe-εστιατόριο του χωριού, αυτό το διάστημα ανακαινίζεται. Σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι, προσφέροντας μεσημέρι και βράδυ όλα τα καλά της κυπριακής κουζίνας. Εναλλακτική επιλογή είναι η ταβέρνα ‘Αριάδνη’ (25944064, 25942185) στη διπλανή Βάσα, όπου μεταξύ άλλων φτιάχνει τους καλύτερους κεφτέδες που δοκίμασες ποτέ!
Πού να μείνεις
Στη Βάσα Κοιλανίου φτιάχτηκε πρόσφατα ένας νέος αγροτουριστικός ξενώνας, ο οποίος ανήκει στον πολύ μερακλή κύριο Μαρίνο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας ‘Πύρκος’ (25942655). Στο ‘Χωριό’, όπως ονομάζεται, οι τιμές κυμαίνονται από €60 (για δύο άτομα), μέχρι €110 (μέχρι 4 άτομα σε στούντιο), πάντοτε με πρόγευμα! Κάνε τώρα την κράτησή σου τηλεφωνικώς (99491455) ή στο www.tochorio.com.
Μαύρο χρυσάφι!
Φεύγοντας από τη Μαλλιά, κάνε αν προλαβαίνεις και μια στάση στην Ανώγυρα, η οποία βρίσκεται μόλις ένα δεκάλεπτο μακριά, απλά για να δεις από κοντά πώς παρασκευάζεται το παστέλι αλλά και να αγοράσεις χαρουπόμελο από το παστελοποιείο ‘Το Παραδοσιακό’ (25221500, 99765078), το οποίο φέτος βραβεύτηκε στα Check In Eating Awards ως το ‘Καλύτερο Κυπριακό Προϊόν’!
Σχετικά
Τέχνη, ευεξία και γαστρονομία από... Αλμύρα
Μείναμε στις μαγευτικές Kyma Suites, γνωρίσαμε την επετειακή έκθεση «Temporary Forever», αφεθήκαμε στη φροντίδα του spa και απολαύσαμε τρεις διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες με φόντο το παφίτικο ηλιοβασίλεμα
Το The Devil Wears Prada 2 σάρωσε στo Disney+ με 15,2 εκατ. προβολές σε πέντε ημέρες
Η επιστροφή της Μέριλ Στριπ και της Αν Χάθαγουεϊ έγινε το μεγαλύτερο ντεμπούτο της Disney στο streaming μετά το Deadpool & Wolverine. Και αυτό, ενώ η ταινία είχε ήδη γεμίσει τις αίθουσες.
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τρία από τα πιο δημοφιλή events του Σεπτέμβρη
3 από τα πιο δημοφιλή events, που δεν πρέπει να χάσεις σε Πρωταρά και Αγία Νάπα
Πωμός: 10+1 λόγοι για να βρεθείς τον Αύγουστο στο αυθεντικό καλοκαιρινό καταφύγιο της Κύπρου
Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, βουνό που σμίγει με τη θάλασσα, μουσικά φεστιβάλ, μοναδικές διαδρομές και στάσεις που αξίζει να ανακαλύψεις
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για καύσωνα – Συνεχίζει στους 40°C ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Οι «The Inbetweeners» επιστρέφουν: Το Netflix αναβιώνει τη θρυλική βρετανική κωμωδία
Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία τους κινηματογραφική εμφάνιση, οι Γουίλ, Τζέι, Σάιμον και Νιλ ετοιμάζονται να ξανασμίξουν σε μια νέα ταινία του Netflix, επαναφέροντας μία από τις πιο εμβληματικές βρετανικές κωμωδίες των τελευταίων δεκαετιών.
«Σαν να βγήκε από παραμύθι» – Το ελληνικό νησί που αποθεώνουν οι Βρετανοί
Στη δημοφιλή ταξιδιωτική ιστοσελίδα Express, το νησί αυτό παρουσιάζεται ως μέρος με γαλήνια ατμόσφαιρα και όμορφες παραλίες, ενώ τονίζεται η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του
«Κολλημένος» στα 40άρια ο υδράργυρος-Κίτρινη προειδοποίηση για καύσωνα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Χρυσή» συμφωνία 500 εκατομμυρίων: Το Netflix αποκτά όλο το σύμπαν του «The Walking Dead»
Το Netflix διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής του «The Walking Dead» στις ΗΠΑ από το 2011
Food Connect: Η νέα ψηφιακή λύση που φέρνει τις επιχειρήσεις πιο κοντά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Με το Food Connect, τρόφιμα που διαφορετικά θα παρέμεναν αναξιοποίητα μπορούν να αποκτήσουν νέα αξία, στηρίζοντας παράλληλα ανθρώπους και κοινότητες.
Kawacom’s και Enavsma Foundation συνεχίζουν να επενδύουν στη νέα γενιά
Νέα υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές - Παράταση αιτήσεων έως τις 9 Αυγούστου 2026.
«Κολλημένος» στα 40αρια ο υδράργυρος– Μπαίνει σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού