24 April 2015
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

H γενοκτονία των Αρμενίων σε ένα ντοκιμαντές [Aghet]

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2015

Επ' ευκαιρία των εκατόν χρόνων από την αρχή της αρμενικής γενοκτονίας το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Goethe-Institut Cyprus, θα παρουσιάσει την ταινία ντοκιμαντέρ "Aghet" (αρμενική λέξη για "την καταστροφή") του Eric Friedler, παραγωγής 2010.

 

Η γενοκτονία, που ο Raphael Lemkin, ο δημιουργός της "Συνθήκης σχετικά με την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας" (CPPCG), που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, αποκάλεσε ως την πρώτη συστηματική γενοκτονία του 20ου αιώνα, αμφισβητείται ακόμα μέχρι σήμερα από την Τουρκία. 

 

Η ταινία ρίχνει φως στα υπόβαθρα και στους λόγους που οδήγησαν στην αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων και ακολουθεί τα βήματα της γενοκτονίας  χρησιμοποιώντας  πολυάριθμες ιστορικές πηγές.

Έχει λάβει  πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ άλλων τα βραβεία Grimm Preis, Deutscher Fernsehpreis και Gold Medal New York Festival) και  βασίστηκε σε έρευνες πολλών διεθνών αρχείων ( μεταξύ άλλων του Πολιτικού Αρχείου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Johannes-Lepsius-Archiv, της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του  Εθνικού Αρχείου) και κατάφερε έτσι μέσα από ένα πλήθος ιστορικών πηγών να αναδημιουργήσει το πώς συνέβη η γενοκτονία. Τα γεγονότα που ξεδιπλώνει βασίζονται  σε πολύ λεπτομερείς εκθέσεις  γερμανικών και αμερικανικών διπλωματών, αλλά και σε περιγραφές ελβετικών, δανικών, σουηδικών γιατρών,  κοινωνικών λειτουργών, δασκάλων, μηχανικών, ιεραποστόλων, ανταποκριτών και  νοσοκόμων, οι οποίοι ζούσαν στην Τουρκία στην αρχή του τελευταίου αιώνα και κράτησαν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους.

 

Γνωστοί ηθοποιοί έδωσαν και πάλι φωνή σε αυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είναι νεκροί εδώ και πολλά χρόνια. Εκατό χρόνια μετά από τη γενοκτονία μπορούν και πάλι να ακουστούν  οι καταθέσεις τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενοχλήσουν, φέρνοντας στο φως τις τραγικές μοίρες άγνωστων μέχρι τώρα ηρώων και ηρωίδων και παρουσιάζοντας τη στυγνή  συστηματικότητα ενός ακατανόητου εγκλήματος.

Ώρα: 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Πέτρου, 22674606 & http://www.goethe.de/ins/cy/en/nic/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20497566

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close