4-6 September 2015
Things to Do , Εκδηλώσεις

Η Σταχτοπούτα του Gioachino Rossini στο Pafos Aphrodite Festival

Τον Σεπτέμβριο στην Πάφο

Δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2015

Το Pafos Aphrodite Festival 2015 ανοίγει την αυλαία του παρουσιάζοντας την απολαυστική, εύθυμη όπερα La Cenerentola (Η Σταχτοπούτα) του διάσημου Ιταλού συνθέτη Gioachino Rossini (1792-1868) στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου σε συμπαραγωγή με τον γαλλικό λυρικό οργανισμό Ramfis Productions Avignon και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.  

 

Η μαγευτική όπερα του Rossini La Cenerentola, ossia La bontà in trionfo (Η Σταχτοπούτα ή Ο θρίαμβος της καλοσύνης) αποτελεί dramma giocoso, δηλαδή παιγνιώδες δράμα, σε δύο πράξεις και βασίζεται στο διάσημο παραμύθι Cendrillon (Η Σταχτοπούτα) του Charles Perrault.

Το λιμπρέτο έγραψε ο  Jacopo Ferretti και η πρεμιέρα παρουσιάστηκε στο θέατρο Valle της Ρώμης στις 25 Ιανουαρίου 1817 ενώ από τότε αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του διεθνούς οπερετικού ρεπερτορίου.

Η οπερετική εκδοχή διαφέρει από το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας αφού αφαιρείται το στοιχείο της μαγικής παρεμβολής αντικαθιστώντας τη νεράιδα νονά με ένα αντρικό χαρακτήρα ο οποίος βοηθά την ηρωίδα να πάει στο χορό εξαιτίας της καλοσύνης που του είχε επιδείξει, η κακιά μητριά αντικαθίσταται από ένα ματαιόδοξο πατριό ο οποίος ονειρεύεται πλούσιους γαμπρούς για τις κόρες του για να ανακτήσει την παλιά του περιουσία, ενώ ο πρίγκιπας δεν αναγνωρίζει τη Σταχτοπούτα από το γοβάκι αλλά από το βραχιόλι της.

Η υπόθεση της όπερας αυτής συνεχίζει να αγγίζει, να διδάσκει και να γοητεύει το κοινό ακόμα και στις μέρες μας αφού καταπιάνεται με τα διαχρονικά θέματα της ταξικού διαχωρισμού, της έντονης επιθυμίας για κοινωνική ανέλιξη, για πλούτη και δόξα, απληστίας, του εγωισμού, της κακίας και της ματαιοδοξίας που επικρατούν στη σύγχρονη κοινωνία μας διδάσκοντάς μας όμως ότι η καλοσύνη, η αρετή και η ευγένεια του πνεύματος μπορούν να θριαμβεύσουν.

Ο Rossini και ο Ferretti αφαιρούν το στοιχείο της μαγικής παρεμβολής κάνοντας έτσι ξεκάθαρο ότι τα ψυχικά χαρίσματα, η καλόψυχη στάση, το θάρρος, ο δυναμισμός και η γενναιοδωρία της Σταχτοπούτας, αποτελούν εφαλτήριο για την προσωπική και κοινωνική της επιτυχία.

Η μελωδική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, μουσική του έργου, χαρακτηριστικά του μουσικού ταλέντου του Rossini, σε συνδυασμό με τα εμπνευσμένα σκηνικά και κοστούμια της παραγωγής θα ταξιδέψουν το φιλόμουσο κοινό σε ένα παραμυθένιο κόσμο όπου ένας πρίγκιπας μπορεί να ερωτευθεί μια φτωχή κοπέλα και όπου η κακία μπορεί να ξεπληρωθεί με αγάπη.

Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.

 

La Cenerentola: Η Yπόθεση
Ιταλία, τέλος 18ου αιώνα. Στο πύργο του Don Magnifico οι δύο ματαιόδοξες κόρες του Clorinda και Tisbe στολίζονται σε αντίθεση με την θετή τους αδελφή Angelina, την οποία φωνάζουν Σταχτοπούτα, που τις υπηρετεί κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού.  Καταφθάνει στο σπίτι τους ο Alidoro, παιδαγωγός του πρίγκιπα Ramiro, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο. Οι δύο αδελφές θέλουν να τον διώξουν αλλά η Σταχτοπούτα τον περιποιείται.  Αναγγέλλεται ότι στο παλάτι θα γίνει χορός και ότι ο πρίγκιπας θα επιλέξει για σύζυγο του την πιο όμορφη κοπέλα της χώρας.  Ο Don Magnifico ελπίζει ότι ο πρίγκιπας θα επιλέξει μια από τις δύο κόρες του και έτσι το όνειρο του να γίνει πλούσιος θα γίνει πραγματικότητα.  

O πρίγκιπας Ramiro μεταμφιέζεται σε υπηρέτη για να διαπιστώσει τον χαρακτήρα των γυναικών από τις οποίες θα διαλέξει τη μελλοντική του σύζυγο ενώ ο Alidoro τον πληροφόρησε ότι στο συγκεκριμένο πύργο του Don Magnifico υπάρχει ένα κορίτσι άξιο να γίνει πριγκίπισσα. Ο Ramiro ντυμένος υπηρέτης συναντά την Σταχτοπούτα κι ερωτεύονται. 

Στον πύργο καταφθάνει και ο υπηρέτης του πρίγκιπα, ο Dandini, μεταμφιεσμένος σε πρίγκιπα και έτσι η Clorinda,η Τisbe και ο πατέρας τους τρέχουν να τον περιποιηθούν ενώ ο ίδιος τους προσκαλεί στον χορό.  Η Σταχτοπούτα παρακαλεί να της επιτραπεί να πάει και εκείνη στον χορό αλλά δεν εισακούεται.  Ο Alidoro αφού της αποκαλύπτει την ταυτότητα του της υπόσχεται ότι θα την βοηθήσει να πάει στο χορό.  Στον χορό ο Ramiro ζητά από την Σταχτοπούτα να τον παντρευτεί. Η Σταχτοπούτα του δίνει ένα βραχιόλι και του λέει πως αν την αναζητήσει και την ξαναβρεί τότε θα τον παντρευτεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Τιμές των εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close