Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2015
Κόσμος: κατά τους αρχαίους Έλληνες το κόσμημα, το σύμπαν, η τάξη των πραγμάτων
Νους: η διάνοια, η σκέψη, η δυνατότητα κατά-νόησης του Κόσμου
Γλώσσα: ο επικοινωνιακός κώδικας στην ανθρώπινη επικοινωνία
Μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες τη Δευτέρα 11 Μαΐου δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και διανοητές θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος».
Το γλωσσικό μας σύμπαν, που άξια κομίζει ο διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μπει σε διάλογο με το αντίστοιχο σύμπαν της Φυσικής και της Θεωρίας του Παντός που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δύο φορές υποψήφιος για Νόμπελ Καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος.
Στοχασμοί και αναστοχασμοί, πάνω σε θεμελιώδη οντολογικά ζητήματα, από δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής σκέψης.
Οι δύο επιστήμονες στοχαστές, έχοντας υπογράψει μαζί το βιβλίο «Από την Κοσμογονία στη Γλωσσογονία», μία γραπτή «συν-συζήτηση» όπως οι ίδιοι ονόμασαν αυτό το πόνημα, διερευνούν τα μονοπάτια της Ολιστικής Θεώρησης.
Ψηλαφούν τις περιοχές στις οποίες η φιλοσοφία , η σκέψη και η γλώσσα, ζευγαρώνουν με τον φυσικό κόσμο και τους νόμους του, τα «ελάχιστα συστατικά» όπως τα κβάντα και τα ποζιτρόνια και αναζητούν ακόμα και την ίδια την εξέλιξη του σύμπαντος. Ή ακόμα και των πολλαπλών συμπάντων όπως αναφέρει ο κος Νανόπουλος.
Με άλλα λόγια, ενώνουν κατά κάποιο τρόπο τα μεγάλα ζητήματα των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη γλώσσα.
Αυτό που προκύπτει, είναι το συνεχές της γνώσης, ο τρόπος με τον οποίο φαινομενικά διαφορετικοί χώροι συμπληρώνονται και εναρμονίζονται.
Τη σημαντική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Φρειδερίκου, ενώ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής θα απευθύνει χαιρετισμό.
Θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.
-
Πανεπιστήμιο Frederick
11 Μαΐου 2015
Σχετικά
Μια βραδιά κυπριακής παράδοσης στήνεται στην Πύλα
Ζωντανή μουσική, τραγούδι και παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο της Παναγίας Ασπροβουνιώτισσας
Μια διήμερη γιορτή κυπριακής παράδοσης στήνεται στη Λάνια
Παραδοσιακές γεύσεις, τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες, μουσική και χορός μάς περιμένουν με ελεύθερη είσοδο.
To πιο "δυνατό" retro party θα στηθεί κάτω από την ντισκομπάλα
Μαζί με την ντισκομπάλα, γυρίζουμε και εμείς σε περασμένες και πάντα μαγικές δεκαετίες.
Περσείδες: 7 ξεχωριστά σημεία της Κύπρου για να παρατηρήσεις τους διάττοντες αστέρες
Το πιο εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα του Αυγούστου πλησιάζει
Καλοκαίρι στο χωριό: Σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ και βραδιές τόμπολας σε 40 ορεινά χωριά μας
Κάνουμε check in σε 40 χωριά της Κύπρου, για μοναδικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις
O Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας έφτιαξε καλοκαιρινό πρόγραμμα
Γιατί ο Αύγουστος στο χωριό είναι αλλιώς...
Η Λεμύθου μάς περιμένει για ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η χχοροεσπερίδα με τη Σάσα Μπάστα
Ο Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς σε περιμένει για καλοκαίρι στο χωριό
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους
Και το φετινό καλοκαίρι, θα πάμε Μουτουλλά
Το χωριό έφτιαξε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας περιμένει
Όλα όσα μας περιμένουν τις επόμενες μέρες σε Κάμπο τζιαι η Τσακκίστρα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Week Agenda: 17 εκδηλώσεις που αξίζει να ζήσεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και ξεχωριστές δράσεις μάς βγάζουν από το σπίτι
Ένα ξεχωριστό event για να παρατηρήσεις τις Περσείδες στην Κύπρο
Μια μαγική βραδιά κάτω από τα αστέρια στη Riverland Bio Farm