3 June 2015
Things to Do , Εκδηλώσεις

Ο Ίκαρος του Κώστα Μαύρου

Ο συγγραφέας Κώστας Μαύρος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο "Ίκαρος" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2015

Το βιβλίο του θα παρουσιάσει ο κ Γιώργος Γεωργής, Αν. Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Ο Ίκαρος, όπως ο κάθε άντρας, βρίσκεται παγιδευμένος μέσα στο ισχυρό πλέγμα των επιβαλλόμενων προτύπων, χειραγωγημένος από δόγματα και εξαναγκασμένος να υποδύεται ρόλους, χωρίς ορατό ορίζοντα διεξόδου προς την ουσιαστική ευτυχία.

Από καιρό ωριμάζει μέσα του η ιδέα της απόδρασης, για να λήξει επιτέλους η ομηρία, μέσα στην οποία βρέθηκε εκ γενετής.

Με εναρκτήριο ερέθισμα έναν έρωτα, σαν αργοναύτης ξεκινάει τον διάπλου του πελάγου των αμφιβολιών και των αινιγμάτων. Απεγνωσμένα προσπαθεί να κοιτάξει προς την αθέατη πλευρά της γυναίκας. Επιθυμεί διακαώς ν’ ανοίξει τα φτερά του, να πετάξει, να ξεφύγει από τους πνιγηρούς λαβυρίνθους, που οργανώθηκαν και οικοδομήθηκαν σταδιακά ερήμην του.

Εκεί μέσα λοιπόν στις απέραντες εκτάσεις του δικού του υποσυνείδητου διανύει μιαν Οδύσσεια…

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Μαύρος γεννήθηκε το 1942 στην παλιά μεσαιωνική πόλη της Λευκωσίας, πολύ κοντά στην Πύλη της Κερύνειας, στο εντός των τειχών τμήμα που στην ουσία είναι κατεχόμενο από το 1956.

Ήταν μαθητής στο Δημοτικό του Αγίου Κασσιανού, που τώρα βρίσκεται στην πράσινη γραμμή, αφημένο εκεί στον αμείλικτο χρόνο σε διαρκές ψυχορράγημα, μερικά μέτρα μέσα από το συρματόπλεγμα. Στη συνέχεια ήταν μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έζησε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 τις πρώτες φοιτητικές εξεγέρσεις για την αντιαυταρχική εκπαίδευση, την άνθιση του Νέου Κύματος με τους μεγάλους ποιητές στο τραγούδι, τους ανένδοτους για τη δημοκρατία και τις αποστασίες που οδήγησαν στη δικτατορία.

Είναι μαθηματικός. Δίδαξε επί 8 χρόνια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και στη συνέχεια σε δημόσια λύκεια στην Ελλάδα, στο Αίγιο, στην Ακράτα και στο Νέο Ψυχικό.

 

Το βιβλίο πωλείται στη τιμή των 12.60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, από τις Εκδόσεις Εν Τύποις και όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

Ώρα: 19.30. Αίθουσα Α018, Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close