Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

8+1 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Οι σημαντικότερες παραστάσεις των ημερών, αλλά και οι θίασοι που περιοδεύουν

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2015

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι θίασοι του νησιού μας αφήνουν τα κλειστά θέατρα και παίρνουν σβάρνα τα χωριά όπου παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους. Εξ ου και φέτος ανοιχτά θέατρα, Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και κυπριακές κωμωδίες συνθέτουν το σκηνικό της θεατρικής δημιουργίας αυτό το καλοκαίρι. Παραστάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό, φεστιβάλ και έργα για όλη την οικογένεια, ικανοποιούν κάθε θεατρική προσδοκία!

Σημείωσε τις ημερομηνίες και φτιάξε πρόγραμμα:

Ιππόλυτος - Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ για το 2015. Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία συμμετέχει όλη η νέα γενιά του θιάσου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και τη σκηνοθεσία της οποίας έχει αναλάβει ο Νεοκλής Νεοκλέους.
Ο Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης, είναι πιστός ακόλουθος της θεάς Άρτεμις. Αποστρέφεται τον έρωτα και δεν τιμά την Αφροδίτη. Έτσι η θεά για να τον εκδικηθεί εμπνέει έρωτα στη μητριά του, τη Φαίδρα. Η Τροφός της προσπαθώντας να τη βοηθήσει, αποκαλύπτει το μυστικό της στον Ιππόλυτο, αφού τον βάλει να ορκιστεί πως δεν θα το πει πουθενά. Αυτός αποχωρεί επιπλήττοντας και βρίζοντας τις γυναίκες. Η Φαίδρα προσπαθώντας να διασώσει την τιμή της κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την ατίμασε. Ο Θησέας τυφλωμένος από οργή καταριέται το γιο του που τελικά αντικρίζει τη μοίρα του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κρίστη Παπαδοπούλου, Προκόπη Αγαθοκλέους, Δημήτρη Αντωνίου, Άννα Γιαγκιώζη, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιώργο Κυριάκου, Δημήτρη Αντωνίου, Παναγιώτη Λάρκου, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, Ανδρέα Παπαμιχαλόπουλο, Ανδρέα Τσέλεπο, Μαρίνα Μανδρή κ.ά.
 

Επίσημη πρώτη: 8 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ (Σχολής Τυφλών).
Παραστάσεις: 9, 10 & 11 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄(Σχολής Τυφλών)/ 16 & 17 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου/ 22 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας/ 24 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου/29 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό
Αμφιθέατρο Λάρνακας (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2015).


 

Η γαουρίτσα μου - Σατιρικό Θέατρο
Με τη θεατρική παράσταση 'Η γαουρίτσα μου' του Ανδρέα Κουκίδη, το Σατιρικό Θέατρο θα περιοδεύσει σε κοινότητες της Κύπρου αυτό το καλοκαίρι. Το έργο που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή, σε κάποιο χωριό της Κύπρου.

Ο γέρο Ττοουλής (Μιχάλης Τερλικκάς) εδώ και δύο βδομάδες σταμάτησε να μιλά και είναι πολύ ανήσυχος. Η Ελένη, η κόρη του (Νάτια Χαραλάμπους), τον δένει σε μια καρέκλα για να μην τους φύγει. Ο γέρος “τσακώθηκε” με την «κοτσιάκαρήν» του (Μαριάννα Καυκαρίδου) και έβαλε πείσμα να κλείσει το στόμα του. Όμως, μέσα - μέσα, την «καμπανιάζει», τραγουδά. Τρώει, πίνει αλλά δεν μιλά. Στην πραγματικότητα είναι αγγρισμένος γιατί λέει βρoμόλογα στην γριά του, η οποία τον έχει καταγγειλει στον Παπά του χωριού κι αυτός του έβαλε κάνονα να μην μιλήσει 40 μέρες. Το γεγονός αυτό δεν το ξέρει κανένας. Μόνο ο γέρος, ο οποίος “μουλάρωσε”...Τον έχουν πάει σε διάφορους γιατρούς, ξόδεψαν αρκετά αλλά δεν βρίσκουν την αρρώστια του...Και το πρόβλημα είναι ότι ξοδεύουν από τα λεφτά της προίκας της αρραβωνιασμένης κόρης τους, της Μαρούλλας (Μαρίνα Δημητρίου). Οι γιατροί τον εκμεταλλεύονται και τον στέλλουν από το ένα ιατρείο στο άλλο. Ο Ντίνος (Ανδρέας Ρόζου) ο αρραβωνιαστικός της Μαρούλλας –ένας προικοθήρας- σπούδασε μουσικοθεραπεία και προσπαθεί να γιατρέψει τον γέρο παίζοντάς του κιθάρα και τραγουδώντας του... Εν τω μεταξύ ο άντρας της Ελένης ο Δημοσθένης (Σπύρος Γεωργίου), ένα αχαίρευτος, καφενόβιος κουμαρτζής, κλέβει όρνιθες και πρόβατα από την αυλή τους, τα οποία μεγαλώνει ο γαμπρός τους για να κάνει χωριάτικο γάμο. Τα κλέβει και τα πουλά για να βγάλει τα χρέη του από το κουμάρι.
Η Ελένη τηλεφωνά στην Αστυνομία και φτάνει στο χωριό ο αστυνομικός (Βασίλης Μιχαήλ) για να βρει τον κλέφτη. Ο αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση γιατί κάνει και δεύτερη δουλειά, δηλαδή παίζει βιολί και τραγουδά σε γάμους... Τελικά, όμως, ερωτεύεται την Μαρουλλού και καταστρώνει ένα σχέδιο να τους χωρίσει για να την πάρει αυτός... Από την άλλη ένα ς νεαρός γιατρός ανακάλυψε το «γιατρικό» του γέρου. Να πιεί γάλα από γυναίκα πολύγεννη (Μιχάλης Κορναράκης). Του βρίσκουν την “κατάλληλη”, αλλά το πείραμα απέτυχε γιατί η γρια ζήλεψε και δημιουργούνται καταστάσεις ευτράπελες. Τελικά σκέφτηκαν ότι το γάλα της «γαουρίτσας» της πρωτόγεννης είναι το καλύτερο φάρμακο... Καταφθάνει λοιπόν η «γαουρίτσα» και γίνεται το σώσε...

Παραστάσεις στη Λευκωσία:
Κυριακή 28 Ιουνίο/Σάββατο 4 Ιουλίου/Κυριακή 5 Ιουλίου/Σάββατο 11 Ιουλίου/Κυριακή 12 Ιουλίου/Σάββατο 18 Ιουλίου/Κυριακή 19 Ιουλίου/Σάββατο 25 Ιουλίου/Κυριακή 26 Ιουλίου. Ώρα έναρξης: 20.30.

Τις καθημερινές τον Ιούλιο και τους μήνες Αυγουστο και Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν 40 περίπου περιοδείες σε όλη την Κύπρο.

 



Το Βοτάνιν… της Αγάπης - ΕΘΑΛ
'Το Βοτάνιν του Έρωτα' (Μανδραγόρας) του Ν. Μακαβέλι που ανεβαίνει από την ΕΘΑΛ θα μεταφερθεί σε δήμους και κοινότητες σε όλη την Κύπρο κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

Η καλοκαιρινή παραγωγή είναι μια χαριτωμένη τολμηρή περιγραφή της βλακείας και της διαφθοράς των αρχόντων και πλουσίων στη Κύπρο το 1950. Θέμα της το ταξίδι που πραγματοποιεί ο Καλλής από την Αγγλία, όπου διαμένει, στην πατρίδα του, την Κύπρο ώστε να δει την πανέμορφη Λουγκρού, τη γυναίκα του Νιαπολή. Φλογισμένος από πάθος για εκείνη ψάχνει βοήθεια από τον τετραπέρατο Λιούριο που σοφίζεται μια πονηριά. Ξέροντας τον καημό του Νιαπολή, να αποκτήσει διάδοχο, αλλά συνάμα και την μωροπιστία του, συμβουλεύει τον Καλλή να παρουσιαστεί ως γιατρός... Ο Καλλής ισχυρίζεται πως για να μπορέσει να μείνει έγκυος η γυναίκα του Νιαπολή πρέπει να βράσει και να πιεί μανδραγόρα (το βοτάνιν της αγάπης), αλλά τους προειδοποιεί πως ο πρώτος άντρας που θα κοιμηθεί μαζί της θα πεθάνει, το δίχως άλλο. Γιαυτό, προτείνει να αρπάξουνε από το δρόμο κανένα νεαρό και να τον φέρουν με το ζορι στη κρεβατοκάμαρα του Νιαπολή. Κι έτσι θα γλιτώσει ο Νιαπολής από τα δυσάρεστα αποτελέσματα του γιατρικού. Ακούγοντας μάλιστα πως κοτζάμ Βασίλισσα της Αγγλίας, πρίγκιπες κι αρχόντοι δεχτήκανε να χρησιμοποιήσουν ως …φάρμακο το μανδραγόρα, συμφωνεί μετά χαράς για το…κέρατο. Για να δεχτεί όμως και η Λουγκρού ζητάνε την βοήθεια της μάνας της και του πνευματικού της, του παπά της ενορίας... Ο ξένος που τσακώνουνε βέβαια είναι ο Καλλής…

Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου, Αμφιθέατρο της Σχολής Heritage | 9.00μμ

Παραστάσεις και περιοδεία:
Σάββατο 27 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου | 9.00μμ
Τρίτη 30 Ιουνίου, Υπαίθριος χώρος στάθμευσης Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (Γλάδστωνος) | 8.00μμ
Πέμπτη 2 Ιουλίου, Προαύλιο Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Φύλαξης | 8.00μμ
Σάββατο 4 Ιουλίου, Δήμος Αγίου Τύχωνα-Θέατρο Ονήσιλος | 8.30μμ
Πέμπτη 9 Ιουλίου, Μιτσερό – Αμφιθέατρο Κωστής Δαμιανού | 8.30μμ
Κυριακή 12 Ιουλίου, Δήμος Αγίου Αθανασίου – Πλατεία Ειρήνης  | 8.30μμ
Τετάρτη 29 Ιουλίου, Δήμος Κάτω Πολεμιδιών – Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο | 8.30μμ
Κυριακή 1 Αυγούστου, Χολετριά - Υπαίθριο Πολιτιστικό Κέντρο | 8.00μμ
Πέμπτη 6 Αυγούστου, Τάλα - Αμφιθέατρο Τάλας | 8.30μμ
Παρασκευή 7 Αυγούστου, Χλώρακα - Αμφιθέατρο Χλώρακας Βρύση  | 8.00μμ


Ο καλός, ο κακός τζιαί ο... σιειρόττερος - Θέατρο Σκάλα
Με την παράσταση 'Ο καλός, ο κακός τζιαί οÉ σιειρόττερος!' της Ελένης ΑρτεμίουΦωτιάδου υποδέχεται το Θέατρο Σκάλα αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική επιθεώρηση που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη και θα ταξιδέψει σε όλη την Κύπρο.

Σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή ,κομματοκρατία, πρωτοφανής κατάρρευση αξιών, οικονομική και ηθική κρίση ,φαινόμενα δυστυχώς της εποχής μας. Τελικά, σε αυτό το έργο, στο οποίο είμαστε όλοι καθημερινά θεατές, ποιος είναι ο καλός, ποιος ο κακός και ποιος ο…σιειρόττερος; Μπόλικη σάτιρα, χιούμορ , ευτράπελα και κωμικές καταστάσεις στην επιθεώρηση αυτή με στόχο να προσφέρει άφθονο γέλιο , σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε. Επειδή το χιούμορ ήταν και θα είναι πάντα το όπλο των άοπλων ανθρώπων.
Με αυτοτελή σκετσάκια όπως : «Ο Διογένης και η Κύπρια», «Ο Θεοχάρης και το πολιτικό κίνημα», «Το νέο ΤΑΛΕΝΤ του Πυθ-μένα Κύπρου- Ινταλοϊς», «Δελτίο Ειδήσεων», «Αστρολόγος εξ Ελλάδος», «Της φυλακής τα σίδερα», «Αν έχεις Μέσον …», «Το μεσιτικό γραφείο», «Τι θα σπουδάσω;», «Συνταγή για Αρνάκι στη Μάντρα», «Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας», κ.άλ. με τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως και χορευτικά με την συμμετοχή επαγγελματιών χορευτριών μαζί με το εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» προσδοκούμε σ’ένα πολύ υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στις ψυχικές, πνευματικές ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 – 9.00 μ.μ.-Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
Παραστάσεις: Σάββατο 1/8 και 8/8 και Κυριακή 2/8 και 9/8 – 9.00 μ.μ. στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.
Παράλληλα το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα περιοδεύσει σ’όλες τις πόλεις της Ελεύθερης Κύπρου, σε Περιφερειακούς Δήμους, Αγροτικά Κέντρα και Κοινότητες.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 και 99490102.

 

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού διοργανώνουν το 'Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015', το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015. Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο 'Το Σκαλί' Αγλαντζιάς.


Πρόγραμμα παραστάσεων:
Μήδεια του Ευριπίδη, Θέατρο ΕΝΑ
Με τη συγκλονιστική τραγωδία του Ευριπίδη 'Μήδεια', μια συμπαραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ και του Θεάτρου VERSUS, σε σκηνοθεσία του Αντρέα Χριστοδουλίδη, θα ανοίξει το 'Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού
Δράματος 2015', την 1η Ιουλίου 2015 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Έρικα Μπεγέτη, Γιώργος Τζωρτζής, Πέννυ Φοινίρη, Σωτήρης Μεστάνας, Αντρέας Μακρής, Μανώλης Μιχαηλίδης κ.ά.
Παραστάσεις: 1 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου/3 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου/12 Ιουλ, Αμφιθέατρο 'Το Σκαλί' Αγλαντζιάς.



Αντιγόνη του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου
Την τραγωδία του Σοφοκλή 'Αντιγόνη', σε σκηνοθεσία του φημισμένου Γιάνκος Μάρκοβιτς, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου με τη Βάνια Έιντους στον ομώνυμο ρόλο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιάνκος Μάρκοβιτς.
Παραστάσεις: 6 Ιουλ & 7 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.


 

Ειρήνη του Αριστοφάνη, Θεατρική Ομάδα Γιολάντας Χριστοδούλου
Την πάντα επίκαιρη αριστοφανική κωμωδία 'Ειρήνη' θα ανεβάσει η νεοσύστατη ομάδα της Γιολάντας Χριστοδούλου στο Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία της ίδιας και με πέντε ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους της παράστασης. Η παράσταση ανεβαίνει σε κίνηση Χλόης Μελίδου, με τους Γιολάντα Χριστοδούλου, Θανάση Ιωάννου, Λέα Μαλένη, Μαρία Φιλίππου και Κώστα Συλβέστρο.
Παραστάσεις: 10 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου/14 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 16 Ιουλ, Αμφιθέατρο 'Το Σκαλί' Αγλαντζιάς.


 

Ιππόλυτος του Ευριπίδη, Induoteatro Producciones
Το Induoteatro από την Ισπανία, μετά την παρουσίαση της Μήδειας φλαμένγκο το 2013 στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, μια παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό, επανέρχεται φέτος για να παρουσιάσει την ευριπίδεια τραγωδία "Ιππόλυτος" σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ.
Παραστάσεις: 19 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 21 Ιουλ, Αμφιθέατρο "Το Σκαλί".


 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Θέατρο Cameri
Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με την πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεάτρου Cameri Τελ Αβίβ, 'Ηλέκτρα' του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Κφιρ Αζουλάι, μετάφραση του Αχαρόν Σιάπταϊ και την Όλα Σιορ Σελέκταρ να
ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.
Παραστάσεις: 28 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 30 Ιουλ, Αμφιθέατρο 'Το Σκαλί' Αγλαντζιάς.


Πληροφορίες: www.greekdramafest.com

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close