25-31 July 2015
Live Music , Nightlife & Music

H Λαϊκή Τετρακτύς... παίζει ρεμπέτικο [στο Oval]

Η μπάντα συστήνεται στο Check In λίγο πριν από τις εμφανίσεις της στη Λευκωσία

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2015

Σύμφωνα με την περιγράφη τους στη σελίδα τους στο Facebook, οι ίδιοι συστήνονται ως μια μπάντα που "εργάζεται και μελετά τραγούδια απο τον χώρο του ελληνικού αστικού λαϊκου τραγουδιού". Ο λόγος για τους Παναγιώτη Ξανθόπουλο (κιθάρα-τραγούδι), Ηλία Ιορδάνου (μπουζούκι), Λένο Παπαδόπουλο (μπουζούκι) και Άννη Παντελή (τραγούδι), οι οποίοι φροντίζουν ώστε η λαϊκή μας κληρονομιά να μεταφέρεται στο κοινό με έναν τρόπο ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέροντα!

Μπορεί και τους έχεις δει ή ακούσει μάλιστα σε κάποια κεντρική πλατεία του νησιού μας να στήνουν το πάλκο τους και να μας μαγεύουν με τις μουσικές τους. 

H ονομασία από πού προέρχεται;
Το δεύτερο συνθετικό του ονόματος (Τετρακτύς), προέρχεται απ' τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα, ο οποίος είναι ο γενάρχης της κωδικοποίησης των ήχων και της σημειολόγησής τους σ' αυτό που μέχρι και τις μέρες μας ονομάζουμε μουσική και το επιλέξαμε   για το λόγο ότι το  σχήμα είναι τετραμελές. Το πρώτο συνθετικό (Λαϊκή), περιγράφει το πεδίο εργασίας του συγκροτήματος, το οποίο είναι το αστικό τραγούδι από την δεκαετία του 30' έως και την δεκαετία του 70' (εξαιρετικά) καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο φάσμα από το έργο των κορυφαίων συνθετών της ελληνικής λαϊκής μουσικής. 


Ποια η ιστορία πίσω από την απόφαση να σχηματίσετε αυτό το συγκρότημα; Γνωρίζεστε από πριν ή τυχαία;
Το συγκρότημα είναι μια μουσική σύμπραξη, έως τώρα, Θεσσαλονίκης-Λευκωσίας με παρανομαστή το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και ξεκίνησε την δραστηριοποίηση του  πέρσι το καλοκαίρι. Η γνωριμία μας οφείλεται στα κοινά μουσικά μας ενδιαφέροντα και πολύ γρήγορα από την πρώτη μας επαφή, δημιουργήθηκε η ιδέα για τον σχηματισμό ενός μουσικού συνόλου με πεδίο εργασίας την πλούσια λαϊκή μας παράδοση. 


Πού κυμαίνεται το ρεπερτόριο σας; Στο ρεμπέτικο ή και στο λαϊκό τραγούδι;
Το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι το υπηρέτησαν και το αγάπησαν άνθρωποι του λαού και το δεύτερο είναι προέκταση και μετεξέλιξη του πρώτου, οπότε για εμάς δεν υπάρχει διαχωρισμός. Ρεπερτοριακά  παρακολουθούμε την πορεία του μπουζουκιού στη δισκογραφία του περασμένου αιώνα από την δεκαετία του '30 έως και τη δεκαετία του '70 (με εξαιρέσεις), έχοντας ως επιδίωξη να ξανασυστήσουμε στο κοινό μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, αλλά και τραγούδια που γνώρισαν την ευρεία αποδοχή στο παρελθόν και σήμερα δεν ακούγονται.

 

Ποια είναι τα πλάνα σας; Θα σας έχουμε στην Κύπρο;
Στόχος μας είναι η συνεπής εργασία με το μουσικό μας αντικείμενο και προς τον παρόν έχουμε πολλά σχέδια και ιδέες που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο.

 

Σε ποιους χώρους σας πετυχαίνουμε συνήθως;
Οι  χώροι που μας φιλοξενούν συνήθως είναι ταβέρνες, ο φυσικός χώρος του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, καθώς και μουσικές σκηνές. Η δράση μας όμως δεν σταματάει εκεί. Ως «Λαϊκή Τετρακτύς» έχουμε το υπαίθριο πάλκο μας και ήδη από πέρσι το καλοκαίρι ξεκινήσαμε μουσικές παραστάσεις σε κεντρικές πλατείες της Λευκωσίας, Λεμεσσού και της Λάρνακας. Συνεχίζουμε και φέτος μετά από την παρότρυνση και την ενθάρρυνση που μας δίνει ο κόσμος που μας ακούει και φιλοδοξούμε να προσθέσουμε και άλλα μέρη όπως η Πάφος. 

 

Ποιες οι δικές σας επιρροές, ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε;
Οι επιρροές μας έχουν άμεση σχέση με τη μουσική που ασχολούμαστε και το λαϊκό τραγούδι και θαυμάζουμε όλους τους λαϊκούς καλλιτέχνες τους παρελθόντος, γιατί μας άφησαν μία πλούσια μουσική κληρονομιά που συνεχίζει και μας εμπνέει μέχρι και σήμερα.


Ποιο το επόμενο βήμα; Δοκιμάζετε κάτι νέο; Θα βγάλετε κάποιο δίσκο;
Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της πορείας μας και δεν βιαζόμαστε να παρουσιάσουμε κάτι δικό μας. Είναι μέσα στις επιδιώξεις μας κάποια στιγμή να ρίξουμε δυνάμεις σε κάτι νέο που θα μπορούσε να αποτελέσει  μια διαφορετική μουσική πρόταση και που θα δανείζεται κάτι από την μαγεία των παλιών λαϊκών τραγουδιών, αλλά είναι ακόμη νωρίς.

 

Πάρε μια μικρή γεύση από το τι θα ακούσεις στο Oval

 

Ώρα: 21.00. Είσοδος: €4. Πληροφορίες 22 104796.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close