20 September 2015
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

Θέατρο για κλόουν... και παιδιά!

Η παιδική σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου ανεβάζει το αριστουργηματικό έργο του Φρίντριχ Βέχτερ "Θέατρο για Κλόουν"

Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2015

Μια φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής, αυτό θα δουν τα παιδά στη σκηνή του Σατιρικού Θέατρου, ενώ προβολές με κλόουν στο τσίρκο, θα μεταφέρουν τους μικρούς θεατές σε ονειρικούς κόσμους. Το αριστουργηματικό έργο του Φρίντριχ Βέχτερ ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου σε μετάφραση, διασκευή  και σκηνοθεσία της Μαριάννας Καυκαυρίδου.

Σε ένα θεατρικό εργαστήρι για κλόουνς, σκηνοθέτης και κλόουν προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο του θεάτρου των κλόουν.
Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του σκηνοθέτη κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν.
Οι μαθητές-κλόουν με γνώμονα την παιδική αθωότητά τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στην παλιομοδίτικη σκηνοθεσία…Στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.


Μια φαντασμαγορία χρωμάτων σκηνικού και κοστουμιών, με μια θαυμάσια μουσική τσίρκου, με ένα σκηνοθετικό συνεχές παιγνίδι επί σκηνής, ενώ οι χορογραφίες με πατίνια, κορδέλες, μπάλες, ταχυδακτυλουργίες, ζογκλερικά νούμερα μεταφέρουν τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους. Το αριστουργηματικό έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία.

Το «Θέατρο για κλόουν» του Φρίντριχ Βέχτερ (1937-2005). Γερμανός σκιτσογράφος, γελοιογράφος, χαράκτης, βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δραματουργός. Μέσα σε τέσσερεις δεκαετίες ο Βέχτερ πειραματίστηκε με τεχνικές και διαφορετικά στυλ δημιουργώντας εμπνευσμένα σχέδια ανεξέλεγκτης φαντασίας, διαποτισμένα με πνευματώδες χιούμορ και λεπτή ειρωνεία. Απ’ την άλλη, η αριστοτεχνική του πένα έφτιαξε απροσδόκητες συναρπαστικές ιστορίες και τύπωσε περίπου δεκαπέντε θεατρικά έργα και σαράντα παραμύθια. Τα θέματά του αντλούνταν από τους λαϊκούς μύθους και δεν υποτιμούσε την πνευματική ή τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών.

Το «Θέατρο για κλόουν» γράφτηκε το 1975 και είναι το γνωστότερο διεθνώς θεατρικό έργο του Βέχτερ. Στο εν λόγω έργο πρωταγωνιστούν τέσσερις μαθητές θεατρικής σχολής  και ένας αυστηρός ανικανοποίητος σκηνοθέτης. Οι μαθητές αδυνατούν να πειθαρχήσουν στις αυταρχική επιβολή του σκηνοθέτη και κάθε πρόβα εξελίσσεται σε αυτοσχεδιαστικό παιγνίδι αφήνοντας τον σκηνοθέτη ανίσχυρο και αποκαμωμένο.

Η σκηνοθέτρια του έργου Μαριάννα Καυκαρίδου εικονοποίησε με ευφάνταστα τεχνάσματα κάθε ενεργητική έννοια του κειμένου: γκροτέσκο κινησιολογία, παντομίμα, αεικίνητη δράση των ηθοποιών, στοιχεία φαντασμαγορίας. Η παιγνιώδης σκηνοθεσία μετασχηματίζει σε σκηνές τα ονειρώδη υλικά του έργου. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της χορογράφου Εύας Παπαγεωργοπούλου, η οποία κωδικοποίεί απλουστευτικά τις χειρονομίες και τις σωματικές ενέργειες, ώστε να είναι αναγνωρίσιμες από το παιδικό κοινό. Η μουσική του Σάββα Σάββα και τα ζωηρά σε χρώματα κοστούμια και σκηνικά του Κώστα Καυκαρίδης καθώς και οι φωτισμοί του Βικέντιου Χριστιανίδη δημιουργούν ένα φαντασμαγωρικό θέαμα-παιγνίδι, που το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Μουσική: Σάββας Σάββα
Σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Καυκαρίδης
Χορογραφίες: Εύα Παπαγεωργοπούλου
Φωτισμοί: Βικέντιος Χριστιανίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Κορναράκης, Βασιλική Ανδρέου, Ζήνα Καυκαρίδου, Ανδρέας Ηλία, Ειρήνη Βύρα.

Πρεμιέρα. Ώρα: 10.30. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 22421609.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close