Things to Do , Εκδηλώσεις

5 παραδοσιακά φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις

Τις επόμενες μέρες, τα χωριά της Κύπρου μάς καλούν!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί, παραδοσιακές και μη, δεν σταματούν. Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δε, οπότε ο κόσμος επιστρέφει και από τις διακοπές του, κορυφώνονται, αποτελώντας μάλιστα πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους.

Από τη μία, στις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται φεστιβάλ που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών και συνήθως διαρκούν περισσότερες μέρες ή εβδομάδες, όπως κινηματογράφου, βιντεοκασέτας, μουσικά (π.χ. της Αγίας Νάπας κ.λπ.).

Από την άλλη σε πολλά χωριά του νησιού, με πρωτοβουλία των τοπικών Αρχών (ή πιο σπάνια μεμονωμένα), εξακολουθούν να διοργανώνονται μεγάλα πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές, αφιερωμένες -αυτήν την εποχή- στα σταφύλια και τα παράγωγά τους, ή άλλα τοπικά προϊόντα, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Οι γιορτές και τα πανηγύρια, η παραδοσιακή μουσική και τα προϊόντα είναι εξάλλου οι σύνδεσμοι του σύγχρονου Κύπριου με το παρελθόν και την παράδοση του, παράδοση η οποία παραμένει ζωντανή και συνεχώς εξελίσσεται.

Έτσι, στα μεγάλα χωριά και τις κοινότητες της Κύπρου αυτό το διάστημα μπορείτε να γνωρίσετε τις παραδόσεις, να διακσεδάσετε και να ξεδώσετε με πολύ χορό και τοπικά εδέσματα.

Στη Βάσα Κοιλανίου
Αρχίζοντας από την ερχόμενη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, οπότε από νωρίς το απόγευμα (και συγκεκριμένα στις 4) στην πλατεία της Βάσας Κοιλανίου αρχίζει η ετήσια γιορτή του Παλουζέ.
Οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν επιτόπου παλουζέ και σουτζούκκο που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης στο χώρο θα προσφέρεται και δωρεάν σταφύλι. Έχει προγραμματιστεί ακόμα να παρουσιαστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και χορό.

Φεστιβάλ Σοκολάτας στις Πλάτρες
Αγαπάς οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σοκολάτα; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το δρόμο που θα σε οδηγήσει στο Forest Park Hotel, για να βιώσεις μια ολόκληρη σειρά από απολαύσεις, όπως μόνο ένα φεστιβάλ σοκολάτας, το οποίο μάλιστα διοργανώνεται από ένα εργαστήριο σοκολάτας, μπορεί να σου προσφέρει. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ σοκολάτας είναι λοιπόν γεγονός και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 26 & 27 Σεπτεμβρίου. Για 2 μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πολλές και διαφορετικές σοκολάτες, να επισκεφθούμε τα Μουσείο Σοκολάτας (κι όμως υπάρχει και στην Κύπρο) και να επιδοθούμε σε διάφορες δραστηριότητες και διαγωνισμούς με κύρια ύλη τη σοκολάτα. Σημείωσε μερικές: ζωγραφική προσώπου με σοκολάτα, παρασκευή σοκολάτας υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου chocolatier, κατασκευή σαπουνιού με σοκολάτα, επίδειξη για το πώς να δημιουργήσουμε γεύσεις σοκολάτας, με αιθέρια έλαια, φτιαγμένα από τοπικά βότανα και λουλούδια, ζωγραφική με σοκολάτα και άλλα πολλά. Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
 

Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου μετά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, στήνει ακόμα μια μεγάλη γιορτή, τη "Γιορτή του Ππαλουζέ" την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 3:30 μ.μ. στην αυλή του δημοτικού σχολείου Λόφου, και μας προσκαλεί για ακόμα μια φορά στο χωριό.
Σκοποί του φεστιβάλ είναι αφενός μεν η προβολή της κυπριακής αγροτικής παράδοσης της υπαίθρου και αφετέρου η αναζωογόνηση και στήριξη της κοινότητας μας.
Το φετινό φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και ιδίατερα πλούσιο καλλιτεχνικά.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Φεστιβάλ και στο Άρσος
Το χωριό της επαρχίας Λεμεσού την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα βάλει τα γιορτινά του και θα μας υποδεχθεί σε μια γιορτή με κύριο πρωταγωνιστή το σταφύλι κι ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκδηλώσεις.
Στην Πλατεία Άρσους από τις 16.00 θα γίνεται γίνεται επιτόπια παρασκευή παλουζέ, σουτζούκκου και θα προσφέρονται διάφορα εδέσματα που φτιάχνονται με το σταφύλι. Επίσης θα δούμε γευσιγνωσία οίνου, διαγωνισμούς  και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (παραδοσιακής μουσικής, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων). Οι επισκέπτες θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς των κοινοτήτων, μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ζεστό παλουζέ που θα προσφέρεται δωρεάν προς τους επισκέπτες  αλλά και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα της περιοχής. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει ακόμα παζαράκι προώθησης τοπικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
- Επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων
- Μουσικοχορευτική παράσταση από τον Πολιτιστικό Όμιλο Αγίας Φύλας
- Μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία Αρίονες
- Παρασκευή και προσφορά δωρεάν παλουζέ  στους επισκέπτες
- Παζαράκι προώθησης παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν
- την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου
-το εικονοφυλάκιο της Αγίας Μαριάμνης
-να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης του χωριού με τις 6 μεσαιωνικές βρύσες
-να επισκεφτούν το λαογραφικό μουσείο Άρσους και την έκθεση φωτογραφίας καθώς επίσης και την έκθεση κυπριακής υφαντικής που θα λειτουργεί στο αγροτουριστικό κατάλυμα Αρσόραμα 

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους θα παρέχει μεταφορά επισκεπτών στο χώρο της εκδήλωσης.
Για προκρατήσεις : Τηλ :25323211/Γραφείο πληροφοριών  ΚΟΤ Γερμασόγειας.
Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από το Γραφείο Πληροφοριών Γερμασόγειας
Ώρα αναχώρησης  : 3.00μ.μ
Ώρα επιστροφής :7.00 μ.μ


Και στο Κοιλάνι
Ανάλογη γιορτή αφιερωμένη στο σταφύλι και τα παράγωγά του θα στηθεί στις 4 Οκτωβρίου και στο Κοιλάνι (11.00-20.00).
Ως γνωστό, το Κοιλάνι είναι ένα χωριό με παράδοση χρόνων στο καλό κρασί και τρανή απόδειξη αποτελεί η ύπαρξη αρκετών οινοποιείων στα όρια του χωριού όπως για παράδειγμα ο Βλασίδης με το εξαιρετικό Shiraz αλλά και η Αγία Μαύρη με το εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί Μοσχάτο.
Σε ότι αφορά στα της εκδήλωσης τα «ΑΦΑΜΙΑ» ξεκινούν από το πρωί και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Δοξολογία στη Παναγία
-Καφές στην πλατεία
-Παιδικά εργαστήρια και υπαίθριο καφενείο με μουσική στον χώρο των εκδηλώσεων (11.00-13.00)
-Ξενάγηση στα μουσεία
-Γεύμα
-Κυρίως εκδήλωση με μουσική, χορούς, τσιαττιστά στον χώρο των εκδηλώσεων
-Δωρεάν άφθονος ζεστός παλουζές για όλους.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close