Things to Do , Εκδηλώσεις

Δίπλα σε μια αιωνόβια ελιά το Μουσείο Ελιάς στις Αγγλισίδες [εγκαίνια]

Η ελιά και η ιστορία της ανά τους αιώνες... στο Μουσείο Ελιάς, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2015

Εκθέματα που αφορούν την ελιά, την καλλιέργειά της και το λάδι, θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Ελιάς που δημιουργήθηκε στις Αγγλισίδες της Λαρνακας. Τα εγκαίνια του Μουσείου θα τελέσουν η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, 

Τα εγκαίνια του Μουσείου θα τελεστούν στις 20:00 από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Αγγλισίδων Σταύρος Νικολάου, "το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, Άξονας Προτεραιότητας 4: LEADER, το οποίο εντάχθηκε κάτω από το Μέτρο 4.1.3/3.2 'Διατήρηση και αποκατάσταση και Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Πλούτου''.

Πρόσθεσε ότι "το Μουσείο έχει ανεγερθεί  δίπλα στην αιωνόβια ελιά, η οποία υπολογίζεται ότι είναι πέραν των 800 ετών και είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία ελιά της Μεσογείου. Το 2012 η ελιά ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας ως το δέντρο της χρονιάς και χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές παρουσιάσεις".

Ανέφερε ότι "η περιφέρεια της αιωνόβιας ελιάς είναι 11 μέτρα και το ύψος του κορμού της είναι περίπου 6 μέτρα. Αυτό το αιωνόβιο δέντρο συνεχίζει ακόμα και καρποφορεί κανονικά και είναι υπό την επίβλεψη και συντήρηση του Τμήματος Δασών. Στην κουφάλα της αιωνόβιας ελιάς χωρούν τριάντα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι "στο Μουσείο έχουν τοποθετηθεί εκθέματα που αφορούν την ελιά και την καλλιέργεια της και το λάδι”.

“Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει ένα παλαιό ελαιοτριβείο της δεκαετίας του 1940, το οποίο εγκαταστάθηκε στις Αγγλισίδες το 1947. Το ελαιοτριβείο αυτό έχει εγκατασταθεί στο χώρο της αιωνόβιας ελιάς και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για τον κόσμο, αφού θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης της Κοινότητας μας", είπε.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close