Things to Do , Εκδηλώσεις

Νικόλας Νικολή: Το μέλλον είναι… αισιόδοξο

Ο Curator του TEDxUni μιλά αποκλειστικά στο checkincyprus.com για το νέο TEDx

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015

Το νέο TEDx θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό κέντρο Φιλοξένια, προσπαθώντας να μας λύσει την απορία για το πώς προβλέπεται το μέλλον! 

Τι θέλετε να δείξετε και να αποδείξετε σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν;
Υπάρχουν ορισμένες εκδηλώσεις που σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν και προωθούν τη σύγχρονη σκέψη και προβληματισμό. Για αυτές τις εκδηλώσεις είναι περήφανες οι πόλεις που τις φιλοξενούν, οι εταιρίες που τις στηρίζουν, οι ομάδες που τις δημιουργούν. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι τα TED, που προωθούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, σκέψη και προτάσεις, εικόνες και ιστορίες δοσμένες από τους καλύτερους επιστήμονες και ανθρώπους. Το TEDxUniversityofNicosia, που πραγματοποιείται στις 21/11 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, είναι μια καλή αφορμή για κάποιον να βγει από το σπίτι του και να περάσει μια μέρα γεμάτη περιεχόμενο που θα τον εμπνεύσει και θα εμπλουτίσει τις εμπειρίες του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό ιδέες και απόψεις που θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους, για αυτό και φέρνουμε στην χώρα μας περισσότερους από 20 διεθνείς ομιλητές και μουσικούς.

Είδα ότι θα προσπαθήσουν οι ομιλητές να δώσουν μια απάντηση και να συνεχίσουν ο καθένας στον τομέα του, τη φράση «το μέλλον είναι…» Εσύ πως φαντάζεσαι το μέλλον;
Το μέλλον παρόλο που είναι απρόβλεπτο πιστεύω πως δεν είναι καταστροφικό , αντίθετα, πιστεύω ότι είναι αισιόδοξο. Γνωρίζοντας ή καλύτερα ανακαλύπτοντας δεδομένα για το μέλλον ενεργοποιείσαι και ζεις καλύτερα στο παρόν, εκτιμάς το τώρα. Παράλληλα, μαθαίνοντας πράγματα για το μέλλον, προσέχεις τις αποφάσεις στο παρόν αφού αυτές θα επηρεάσουν το μέλλον. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε, εάν προσέξουμε και εάν διαχειριστούμε καλά τις τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επαναστάσεις που ανταμώνουμε καθημερινά, να δημιουργήσουμε όσο γίνεται ένα αισιόδοξο μέλλον.

Πως θα μας σύστηνες του ομιλητές αυτού του TED X;
Στη σκηνή του TEDxUniversityofNicosia ανεβαίνουν περισσότεροι από 20 ομιλητές και μουσικοί από όλο τον κόσμο οι οποίοι με βάση τις δικές τους εξειδικεύσεις θα μοιραστούν με το κοινό σύγχρονες απόψεις και προβληματισμό για το μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον της μόδας; των ενδυμάτων; ποια θα είναι η σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές σε έναν κόσμο που κυριεύεται από τεχνητή νοημοσύνη; ποιο είναι το μέλλον του υπερ-ανθρώπου στον αθλητισμό και ποιο το μέλλον του πολέμου; Πώς θα δημιουργήσουμε πόλεις που μπορούν να υποδεχτούν ανθρώπους και μηχανές και ποια είναι η εξουσία της διαφήμισης, της επικοινωνίας, του πολίτη σε έναν τέτοιο κόσμο; Θα ταξιδεύουμε τελικά στο διάστημα; Γιατί οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης για το μέλλον στα ερευνητικά εργαστήρια και τι πρέπει να κάνουμε σήμερα; Όλα αυτά και περισσότερα ερωτήματα θα απαντήσουν οι ομιλητές του φετινού TEDx. Είναι όλοι πολύ υψηλού επιπέδου και ανεβάζουν τον πήχη της διοργάνωσης που γίνεται στην Κύπρο. Είναι όλοι αξιοθαύμαστοι, απερίγραπτα σημαντικοί και όλοι θα παρουσιάσουν το που βρισκόμαστε σήμερα, τι μας περιμένει στο αύριο και πως προτείνουν να το διαχειριστούμε.

Βλέπεις μέλλον σε αυτό το παρόν;
Βλέπω με περιέργεια πως το παρόν μας προκαλεί να το επεξεργαστούμε, να το διαχειριστούμε, να το προσαρμόσουμε σε δεδομένα που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ζήσουμε ένα μέλλον το οποίο δεν θα αποβάλει την ανθρωπότητα.

Βλέπεις μέλλον με το παρελθόν που έχουμε;
Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν, ούτε να το αποποιηθούμε, ελπίζουμε όμως ότι το παρελθόν μας έδωσε λαμπρά παραδείγματα εξέλιξης, σημαντικά μαθήματα προσοχής και καταστροφικά σενάρια που μας έθεσαν σε κίνδυνο τα οποία πρέπει να αποφύγουμε. Λέγοντας αυτά, το μέλλον δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, μπορούμε όμως να του δώσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις έχοντας διδαχτεί από το παρελθόν.

Πόσο δύσκολο είναι κάθε φορά να βρίσκετε τον κατάλληλο ομιλητή;
Δεν είναι καθόλου εύκολο και χρειάζεται μήνες δουλειάς. Υπάρχουν χιλιάδες ομιλητές, αλλά ελάχιστοι πόροι για να τους προσεγγίσεις, πολλά θέματα αλλά εκδήλωση που διαρκεί μόνο μια μέρα και πολλοί πρόθυμοι ομιλητές αλλά καμία ευκαιρία για παρουσίαση την περίοδο που προτείνουμε. Εντοπίζουμε τους ομιλητές μετά από αρκετή έρευνα, παρακολουθούμε τις τελευταίες έρευνες, ειδήσεις, θέματα και απόψεις ή debates. Παράλληλα δημιουργούμε μια λίστα με εισηγήσεις από την ομάδα μας και προσεγγίζουμε τους ομιλητές με σειρά προτεραιότητας. Οι ομιλητές στις 21/11 θα εκπλήξουν το κοινό με τις ιδέες τους, που αξίζει να διαδοθούν.

Ποιος ομιλητής σε ενέπνευσε και ασχολήθηκες με το αντικείμενο;
Το μαγικό στοιχείο του TED που το καθιστά παγκόσμιο φαινόμενο είναι ότι επιτρέπει σε όλους να έχουν πρόσβαση εντελώς δωρεάν σε ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο. Παρά τις χιλιάδες ομιλίες TED που παρακολούθησα, αυτός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ο Σερ Κεν Ρόμπινσον. Ο ίδιος μοιράστηκε μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να γαλουχεί (αντί να υπονομεύει) τη δημιουργικότητα. Όσοι ξεφεύγουν από τα κατεστημένα αφιερώνουν χρόνο για να παρακολουθήσουν τέτοιες απόψεις και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Αυτό θα γίνει και στις 21/11 στο TEDxUniversityofNicosia.

Είναι για σένα τελικά μια δουλειά πλήρους απασχόλησης;
Απασχολούμαι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, το TEDx έχει άμεση σχέση τόσο με το ερευνητικό μου ενδιαφέρον όσο και με τον τομέα που διδάσκω και είναι ένα project που χρειάζεται επιμονή και δέσμευση. Εργαζόμαστε στο TEDx όλο τον χρόνο για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν 100 εθελοντές καθώς και εταιρίες που πιστεύουν την πρωτοβουλία. Μεγάλοι χορηγοί είναι για φέτος η ΜΤΝ και η Τράπεζα Κύπρου.

Πώς επιλέγεις τη θεματολογία του εκάστοτε TEDX;
Βλέπουμε τι υπάρχει γύρω μας, ποια είναι η ανάγκη, τι λείπει και ποιες είναι οι ανησυχίες που απασχολούν τα μέσα, τους πολίτες, τους επιστήμονες. Επιλέγουμε με προσοχή το θέμα μας το οποίο χρειάζεται να είναι ευρύ γιατί το TED προτείνει να έχουμε στη σκηνή ομιλητές που καλύπτουν πολλές διαφορετικές θεματικές. Παράλληλα επιλέγουμε ένα θέμα που θα ενθουσιάσει το κοινό και τους ομιλητές και που θα είναι ο κεντρικός άξονας για την εκδήλωση. Φέτος το θέμα μας «The Future is» είναι έντονο, διεγείρει τη δημιουργικότητα του κοινού και των ομιλητών και θα ανοίξει τους ορίζοντες όλων όσων συμμετέχουν στο TEDxUniversityofNicosia. 

Που και  πότε θα γίνει και πόσο κοστίζει για να έρθω;
Έχουμε ένα από τα πιο χαμηλά εισιτήρια που έχουν άλλες TEDx εκδηλώσεις στον κόσμο και ο λόγος αυτός είναι για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε όσο το δυνατό περισσότερο κοινό. Το TEDx University of Nicosia πραγματοποιείται με θέμα «The Future is…» στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια στις 21/11 με εισιτήριο 20 ευρώ για φοιτητές/στρατιώτες και 25 ευρώ για το κοινό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν περισσότερους από 20 ομιλητές και μουσικούς από όλο τον κόσμο, διαθέτουμε φαγητό για όλη την μέρα, χαρίζουμε σε όλους αναμνηστική τσαντούλα TEDx με δώρα και δίνουμε σε όλους μια μοναδική εμπειρία TED. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close