Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015
Το βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου, DNA, παρουσιάζεται στην πόλη Pune της Ινδίας από το International Association for Performing Arts & Research σε μετάφραση στα Μαράτι της Dr. Shyamala Vanarase, σκηνοθεσία Prasad Vanarase και μουσική Sameer Dublay. Στον κεντρικό ρόλο η κορυφαία διεθνούς φήμης χορεύτρια του Κατάκ , Rujuta Soman, μαζί με τον Nikhil Gadgil και την Surabhi Natu.
Από το ανέβασμα της παράστασης στην Κύπρο το 2009
Το DNA πρωτοπαρουσιάστηκε επί σκηνής στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2009-2010 από το Σατιρικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Ακολούθως τον Οκτώβριο του 2010 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα». Η ιδια παράσταση έλαβε μέρος με επιτυχία στη Μπιεναλε «New Plays from Europe» το 2012 στο Βισμπαντεν της Γερμανιας.
Το 2012 το έργο μεταφράστηκε στη φιλιππινεζική γλώσσα και παρουσιάστηκε από το Radyo Balintataw της Μανίλα με την Cecile Alvarez στον κεντρικό ρόλο. Την ίδια χρονιά το έργο επιλέγηκε ανάμεσα σε 430 έργα από 53 χώρες που υποβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανάγνωσης Θεατρικών Έργων hotINK at the Lark και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθετημένη ανάγνωση τον Μάρτιο του 2012.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "DNA" το 2009
Μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες
Για το DNA ο Γιώργος Νεοφύτου βραβεύτηκε με το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2009-2010/2010-2011. Το έργο έχει μεταφραστεί συνολικά σε έξι γλώσσες: αγγλική, τουρκική, γερμανική, πολωνική, ταγκάλογκ (Φιλιππίνες) και στην Ινδοάρια γλώσσα Μαράτι.
Σημείωμα του Ινδού σκηνοθέτη Prasad Vanarase
«Ένα στρατιώτης χάθηκε στον πόλεμο! Τί σημαίνει αυτό; Τί συμβαίνει σ’ αυτόν και στην οικογένειά του; Θα διακριβωθεί ποτέ, αν ο χαμένος στρατιώτης είναι νεκρός ή ζωντανός; Αν ναι, πότε; Μπορεί «αυτός που χάθηκε» κάποτε να βρεθεί; Ή είναι χαμένος για πάντα; Ποιές δοκιμασίες περνά η οικογένειά του; Αναμονή κι ελπίδα θα είναι η μόνη συντροφιά τους; Πόσο κοστίζει να περιμένουν τόσο καιρό; Το κουράγιο για να παλέψουν και το κουράγιο να περιμένουν αιώνια… είναι ταυτόσημα; Και τί κάνεις τις αναμνήσεις του αγαπημένου προσώπου; Για ποιό πράγμα αγωνιζόμαστε;
]Οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για τον ίδιο λόγο; Η ήττα και η νίκη στη μάχη τι σημαίνουν για έναν πολεμιστή; Μπορούμε να ζούμε ειρηνικά απλώς αποκαλώντας τους μάρτυρες; Μπορούμε; Πώς; Τέτοια ερωτήματα με απασχολούσαν, όταν σκηνοθετούσα το DNA. Περισσότερες ερωτήσεις ξεφύτρωναν στην πορεία. Η ζωή στην κόψη της ζωής και του θανάτου δημιουργούσε ολοένα και περισσότερες απορίες. Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Είναι πάντα εύκολο να αποκαλείς ήρωα ένα χαμένο στρατιώτη. Τί γίνεται όμως με αυτούς που μένουν πίσω; Το έργο ασχολείται με αυτό το θέμα.
Ο Γιώργος Νεοφύτου, ένας Κύπριος θεατρικός συγγραφέας, έγραψε αυτό το έργο. Πληροφορήθηκα γι’ αυτό από έναν καταξιωμένο φίλο θεατρικό συγγραφέα από την Τουρκία. Το έργο βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα της Κύπρου. Όμως το περιεχόμενό του είναι τόσο οικουμενικό, που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε γωνιά της γης. Σύγχρονο και Οικουμενικό. Η οικουμενικότητα σε αυτή τη περίπτωση είναι μάλλον οδυνηρή. Όμως είναι η αλήθεια.»
Σχετικά

Mία ακόμα συναρπαστική έκθεση, σε μία σπουδαία γκαλερί
Η γκαλερί XeniArtSpace παρουσιάζει την έκθεση "BioPhilia: Enchanted Realities” - «Βιοφιλία: Ονειρικές Πραγματικότητες» του Max Naylor

9ο Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων ‘ΕΦΕ’ με 4 καλλιτέχνες
Με τίτλο «This vessel is a shapeshifting beast: Lessons in Plasticity» // «Αυτό το δοχείο είναι ένα θηρίο που αλλάζει μορφές: Μαθήματα πλαστικότητας»

Εργαστήριο «Οι γυναίκες στην Κυπριακή Τέχνη Ορατότητα - Απεικόνιση – Αναγνώριση» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Με τη Θέκλα Κυρίτση και τη Μαδγαληνή Αντρέου

Τα δύο εμβληματικά έργα τέχνης που πρέπει να δεις
Δύο εμβληματικά έργα του διάσημου γλύπτη Anish Kapoor στην γκαλερί XeniArtSpace

“Light Points”: εικαστική παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού
Το πρώτο μέρος μιας περιπατητικής διαδρομής με στάσεις σε επιλεγμένα ιστορικά σημεία

Εγκαίνια για την πολυαναμενόμενη έκθεση του Ecce Homo
Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

Παράταση για την έκθεση The Sun and Us του Πανεπιστημίου Frederick
Μία έκθεση γεμάτη με τα μυστικά του διαστημικού καιρού, τις ηλιακές εκρήξεις και το πανέμορφο Σέλας

Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»

OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS

«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990

"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου

Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι