Εκδρομές να πας , Guide

Πάμε Άλωνα για ζιβάνα και χοιρομέρι

Η Μήνα Χρυσάνθου σε ταξιδεύει στην όμορφη Άλωνα στην περιοχή Πιτσιλιάς

Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2015

Η Άλωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδους, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς είναι πνιγμένη στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα πέτρινα σπίτια και η πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή σου εκεί περνά μέσα από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και καταλήγει σ' ένα ρυάκι.

Το χωριό πνιγμένο στο πράσινο

Το χωριό σήμερα αριθμεί γύρω στους 60 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Στο χωριό υπάρχει ένα μπακάλικο, μία πισίνα με εστιατόριο και ένα καφέ-εστιατόριο για καφεδάκι και κουβεντούλα με τους ντόπιους.

Και λίγο ιστορία

Η Άλωνα σημειώνεται σε όλους τους Μεσαιωνικούς χάρτες με την ονομασία Salona. Επίσης αναφέρεται σε πολλά έγγραφα και χειρόγραφα βιβλία από τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Κατά τη Φραγκική περίοδο το χωριό ήταν εκτός των άλλων και ο βοτανικός κήπος της αυλής και καλλιεργούνταν εκεί πολλά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Επίσης στο χωριό, άρχισαν να καλλιεργούν και ένα είδους μυρωδάτης τριανταφυλλιάς από την οποία έβγαζαν εξαίρετο ροδόσταγμα με τον πανάρχαιο τρόπο απόσταξης σε κατσαρόλα και για το οποίο φημιζόταν η Άλωνα.

Ονομάστηκε έτσι…

Επικρατέστερη και δημοφιλέστερη άποψη είναι πως το χωριό πήρε το όνομα του από τη θέση που είναι κτισμένο. Παρόλο που στα κακοτράχαλα βουνά σπάνια συναντάς κάποιο ίσιωμα, μεταξύ της εκκλησίας και της βάσης του χωριού υπάρχει ένα μεγάλο άπλωμα που από μακριά μοιάζει με μεγάλο αλώνι.

Εκκλησία και ξωκκλήσια

Η εκκλησία του χωριού τριγυρισμένη από κερασιές και κτίστηκε το 1835. Ανάμεσα στα εικονίσματα βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος προστάτης του χωριού, έργο του φημισμένου ζωγράφου Κορνάρου του Κρήτη. Εκεί θα δεις και το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας το οποίο αναπαλαιώθηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε το 1987 και επανήλθε στην αρχική του μορφή πριν τις ανακαινίσεις της δεκαετίας του 60. Επιπλέον πριν μερικά χρόνια η αγάπη των Αλωνευτών ανοικοδόμησε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Συμφύλου που βρίσκεται κοντά στο Δασικό σταθμό Παναγιάς. Το ξωκλήσι κτίστηκε στα ερείπια παλιού ναού του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάσθηκε το 2008.

Που θα μείνεις

Στην Άλωνα μπορείς να μείνεις στο μοναδικό Boutique Hotel του χωριού, στο Crambero Suites, το οποίο έχει τέσσερα hotel apartments για ενοικίαση και το κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα παραδοσιακά δωμάτια, στα ευρωπαϊκά και πιο μοντέρνα και στο δωμάτιο με αραβική διακόσμηση. Το κάθε δωμάτιο προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα.





Παραδοσιακά αλλαντικά από την Άλωνα

Τι θα δεις και τι θα γευτείς

Εδώ θα βρεις το εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες. Εκεί, μπορείς να γευτείς ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι.

Τι ταιριάζει όμως τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Ο κ. Τσιάκκας μας έδειξε πως φτιάχνετε, μας κέρασε και μας φίλεψε με τα συνοδευτικά της. Μην ξεχνάς πως εδώ πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο το μεγάλο Φεστιβάλ Ζιβανίας με μεγάλη επιτυχία.



Ετοιμασία για παρασκευή ζιβανίας

Μονοπάτι της φύσης

Οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού και τα μονοπάτια κάτω από τις φουντουκιές είναι καλυμμένοι από πυκνές κληματαριές που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ορεινό μεσογειακό χωριό και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε δρόμο που διασχίζει τροπικό δάσος. Το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Πέτρος Βανέζης» που περνά κάτω από τις φουντουκιές, δέχεται εκατοντάδες λάτρεις της φύσης για όλο το χρόνο. Πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στις μικρές και γραφικές γειτονιές. Τα σπίτια είναι πραγματικά πανέμορφα, δείγματα της κυπριακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και δίνουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Τα χρώματα και αρώματα μεθούν τις αισθήσεις κάνοντας τον επισκέπτη να επιθυμεί να επιστρέψει σύντομα….


Μια συνταγή από την Άλωνα

Μπισκότα με φουντούκι από το χωριό

Από την κ. Αναστασία Ιακώβου

 

Υλικά
1 βούτυρο ανάλατο
2 κουταλιές Spry
2 κουταλάκια baking powder
3 αυγά
1 ¼ ποτήρι ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
2 ποτήρια corn flower
2 ποτήρια φουντούκια αλεσμένα
Αλεύρι self-raising όσο σηκώνει

Μέθοδος: Χτυπάτε το βούτυρο με το spry προσθέτετε την ζάχαρη, τα αυγά και ανακατώνετε. Μετά βάζετε όλα τα υπόλοιπα και τα ανακατώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε σε λωρίδες το ζυμάρι και το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Μετά τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, κύβους, τα τοποθετείτε στο ταψί και τα βάζετε στον φούρνο, αφού ζεσταθεί, για περίπου 20 λεπτά γύρω στους 180 βαθμούς.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close