Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Από το Άνοιγμα Τρυπιώτη στην Πλατεία Ελευθερίας

Μία ιστορική αναδρομή για τη διασημότερη πλατεία της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2015

Η Πλατεία Ελευθερίας αποτελεί το σύγχρονο σημείο αναφοράς της Λευκωσίας και είναι ο γεωγραφικός χώρος ο οποίος ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη. Η πρόσφατη σκυροδέτηση της γέφυρας της νέας πλατείας δημιούργησε ένα κλίμα ενθουσιασμού αλλά και ανακούφισης που επιτέλους η πρωτεύουσα του νησιού θα αποκτήσει μία τόσο ξεχωριστή πλατεία που θα φέρει επιδράσει θετικά για το μέλλον της πόλης μας.

Ο χώρος της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας δεν ήταν πάντοτε έτσι ούτε αποτελούσε το κέντρο της πρωτεύουσας το οποίο πολλά χρόνιαπριν βρισκόταν στην πλατεία Φανερωμένης.  

Από το Άνοιγμα Τρυπιώτη στην Πλατεία Μεταξά
Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω θα δούμε πως το σημείο εκείνο όπου σήμερα κατασκευάζεται η νέα πλατεία δεν υπήρχε καν. Κατά την περίοδο της Αποικιοκρατίας, οι Άγγλοι αποσκοπώντας να ενώσουν τα δύο κομμάτια της Λευκωσίας κατασκεύασαν αρχικά εκεί μία ξύλινη γέφυρα ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο και η συγκοινωνία. 

Επί Αρμοστίας Biddulph, λοιπόν, αποφασίστηκε το άνοιγμα του τοίχους της πόλης για να διευκολύνει τον κόσμο και τα εμπορεύματα προς τον αμαξιτό δρόμο που ξεκινούσε έξω από το τοίχος. Το άνοιγμα, γνωστό ως Νέο Άνοιγμα ή Άνοιγμα Τρυπιώτη, στο ενετικό τοίχος έγινε από τους Άγγλους το 1882. Για να ενωθεί ο Μακρύδρομος με το άνοιγμα κατεδάφισαν το σπίτι που έφραζε το δρόμο από το τείχος. Τότε αρχικά κατασκευάστηκε μια στενή ξύλινη γέφυρα που περνούσε πάνω από την τάφρο και ένωνε την παλιά πόλη με τα πρώτα σπίτια που είχαν κτιστεί εντός των τειχών. Αργότερα, αυτή η μικρή γέφυρα διαπλατύνθηκε με επιχωματώσεις. Το Άνοιγμα Τρυπιώτη μετονομάστηκε σε Πλατεία Μεταξά και το 1975, μετονομάστηκε σε Πλατεία Ελευθερίας. 

Η ομάδα της City Free Prees το έψαξε ιστορικά και μας μετέφερε με φωτογραφίες το κλίμα της πλατείας από την εποχή που ονομαζόταν Μεταξά, τα διάφορα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί μέχρι και σήμερα. Απολάυστε! 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close