Δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015
Αυτά τα Χριστούγεννα, η διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η υποδιευθύντρια Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η επιμελήτρια Κατερίνα Στεφανίδου μάς ξεναγούν σε ένα ταξίδι στο φως της Γέννησης μέσα από έργα τέχνης της Συλλογής του Παρισιού.
Λίγες μόνο μέρες πριν από τη Γέννηση του Θεανθρώπου, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί, η Λεβέντειος Πινακοθήκη περιμένει όλους όσοι ενδιαφέρονται για μια ειδική ξενάγηση που ερμηνεύει πτυχές της ιστορίας της ευρωπαϊκής τέχνης και ανιχνεύει την ιστορία της Γέννησης του Χριστού όπως αυτή εικονίζεται από τη βυζαντινή και τη μετα-αναγεννησιακή τέχνη έως το Μπαρόκ και τον 19ο αιώνα.
Μέσα από τα έργα της Συλλογής, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μια ιστορία που αντλείται από τα ευαγγέλια και «χτίζεται» με το πέρασμα των αιώνων. Προσεγγίζεται μέσα από τη φαντασία των καλλιτεχνών, εμπλουτίζεται με τα ιερά αλλά και τα απόκρυφα κείμενα, διανθίζεται από την υμνογραφία, πλάθεται από διηγήσεις για θαύματα και οράματα, υμνείται μέσα από την ευσέβεια των ανθρώπων στην πορεία του χρόνου, οι οποίοι αναγνωρίζουν σε αυτήν τη θεία ιστορία όχι μόνο το μυστήριο της Ενανθρώπισης του Κυρίου, αλλά και κάτι βαθιά ανθρώπινο: το «θαύμα» της γέννησης, την ελπίδα, τη μητρότητα, την ίδια τη ζωή και την υπόσχεση της αιώνιας ζωής.
H ομάδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης θα μας ταξιδέψει, με αφετηρία αυτήν την άγια ιστορία, στα μυστικά των ζωγράφων, στον τρόπο που το χέρι του δημιουργού περιγράφει–μέσα από το φως και τη σκιά– το ίδιο το νόημα της σκηνής, αποτυπώνοντας το θεϊκό και το ανθρώπινο στο χαρτί, στο τελάρο ή στον καμβά.
Ένα μοναδικό ταξίδι στο Φως μέσα από μια ιστορία που γοητεύει όλους μας.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δεύτερα 21 Δεκεμβρίου 2015, κυρία Δήμητρα Αντωναρά, τηλ: +357 22668838.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
23 Δεκεμβρίου 2015
Σχετικά
ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ: Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο!
Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρουμε αυτή την ημέρα γιορτής και γλεντιού
Ίσως το πιο τρελό καρναβάλι της Κύπρου θα γίνει και φέτος στο χωριό
Αποκριές στην καρδιά των βουνών
Παφίτικο Καρναβάλι 2026: Όλα όσα θα γίνουν φέτος
Από την Τσικνοπέμπτη, στην είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου μέχρι την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση
Η Πάφος γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με δωρεάν σουβλάκια, μπέργκερ και πίτσα
Το Χάνι του Ιμπραήμ μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό, πολύχρωμο Μαγεμένο Δάσος, γεμάτο μουσική, ενέργεια και καρναβαλικό παλμό
Τσικνοπέμπτη στο χωριό, με δωρεάν ζιβανία και εδέσματα
Μια ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση για την Τσικνοπέμπτη, στην Πλατεία
Το καφενείο της Λευκωσίας που μεταφέρει (Κυριακή) την Τσικνοπέμπτη
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Τσικνοπέμπτη στα 7 Κλειδιά μεταφέρεται την Κυριακή.
CYBERNESS Carnival Market: όταν το καρναβάλι συναντά τη φωτιά και την άνοιξη
Δύο μέρες γιορτής, μουσικής και συλλογικής ζεστασιάς στο Kolla, με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτή αγκαλιά για όλους (και τα κατοικίδια)
Τι ετοιμάζουν οι δήμοι της Κύπρου για την Τσικνοπέμπτη;
Αυτοί οι δήμοι ετοιμάζουν δωρεάν εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και παραδοσιακά έθιμα.
Όλα όσα σε περιμένουν στο Καρναβάλι της Πόλης Χρυσοχούς
Το Καρναβάλι Πόλης Χρυσοχούς 2026 υπόσχεται στιγμές χαράς για μικρούς και μεγάλους
Week Agenda: 13 ενδιαφέρουσες προτάσεις για αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Σινεμά, θέατρο, μουσική, καρναβαλικός ρυθμός και γεύσεις που μυρίζουν Τσικνοπέμπτη