Εκδρομές να πας , Guide

Πάμε Πελένδρι για χωριάτικα λουκάνικα, ταβέρνες και κρασί

Η Μήνα Χρυσάνθου μας ξεναγεί στο όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς

Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2015

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά. Το χωριό σήμερα αριθμεί γύρω στους 1200 μόνιμους κάτοικους, ενώ κατά τα σαββατοκύριακα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Στο χωριό λειτουργεί βρεφοκομικός σταθμός, νηπιαγωγείο, και ολοήμερο Δημοτικό σχολείο. Το Πελένδρι έχει πλούσια αθλητική και πολιτιστική δράση καθώς υπάρχουν δύο ενεργά αθλητικά σωματεία, όπως και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Όλυμπος». Στο χωριό λειτουργεί ακόμα το Πολυδύναμο Κέντρο που αποτελείται από ένα κτηριακό συγκρότημα 2,5 σχεδόν χιλιάδων τ.μ. στο οποίο, πέραν των χώρων πρασίνου και στάθμευσης, περιλαμβάνονται και πέντε αυτοτελείς κατοικίες, όπου απασχολούνται φροντιστές για την ημερήσια φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ανεγέρθηκαν, επίσης, δυο μεγαλύτερου μεγέθους κτήρια για κοινή χρήση, για την απασχόληση των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνουν χώρους διοίκησης, τραπεζαρίες, καθιστικά, ιατρείο και αίθουσες δραστηριοτήτων.

Και λίγη ιστορία…
Το Πελένδρι είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου και διατηρεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στοιχεία της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Παρόλο που στο χωριό κτίστηκαν αρκετές σύγχρονες οικοδομές, ωστόσο στο κέντρο του αρχικού πυρήνα διατηρούνται ακόμη πολλά παραδοσιακά σπίτια κτισμένα με το τοπικό πέτρωμα του γάββρου. Τα ξύλινα ανώφλια, οι δοκοί, οι ξύλινες πόρτες και οι αυλές των σπιτιών έχουν όλα τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά.

Από πού πήρε το όνομά του;
Για την προέλευση του ονόματος του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μια εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα Πελέντρι και Πελέντρια προήλθε από ένα φυτό που φύτρωνε άφθονο στην περιοχή, ονόματι Φελάνδριο.  Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από ένα είδος δηλητηριώδους μανιταριού που φύτρωνε άφθονο στην περιοχή. Σε ένα γαλλικό περιοδικό αναφέρεται ότι το χωριό πήρε το όνομά του από ένα αρωματικό χόρτο που φύτρωνε στο χωριό και που ονομάζεται Πεδέντρι και έτσι ονομάστηκε Πελένδρι. Τέλος, σύμφωνα με νεότερες εκδοχές το Πελένδρι ονομαζόταν παλιά Πολυδέντρι, γιατί υπήρχαν στην περιοχή πολλά δέντρα. Αργότερα για συντομία άλλαξε την ονομασία του σε Πελένδρι.

Τι να δω
Εκκλησίες:
Η βαθιά πίστη προς τα Θεία που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους κατοίκους του Πελεντρίου, αποδεικνύεται περίτρανα με την παρουσία τεσσάρων εκκλησιών. Δύο είναι οι κύριες εκκλησίες, αυτές στις οποίες γίνεται ο τακτικός εκκλησιασμός των κατοίκων. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αγναντεύοντας το χωριό από μακριά, ο μεγάλος θόλος της εκκλησίας του Ιωάννη του Λαμπαδιστή είναι αυτός που εντυπωσιάζει εξωτερικά. Επίσης υπάρχουν και δύο παλαιότερες εκκλησίες διατηρητέες. Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, με τοιχογραφίες του 1178, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι κτισμένη με γάββρο και κομμάτια από κόκκινο κεραμίδι ασκώντας έτσι ιδιαίτερη γοητεία στους επισκέπτες της. Επίσης υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας Καθολικής με τις εικόνες του 16ου αιώνα η οποία τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Που να μείνω
Σε ένα μαγευτικό τοπίο, απαλλαγμένο από την υγρασία και τον καύσωνα στο ύψος του βουνού, έχουν ανεγερθεί οι εξοχικές κατοικίες της ΠΕΟ (25443000). Το συγκρότημα αποτελείται από 16 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου και 24 στούντιο. Διαθέτει μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, πισίνα για μεγάλους και μικρούς και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι κατοικίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα, το καλοκαίρι ωστόσο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για οικογένειες.  

Τι να αγοράσω
Αρτοποιείο και αλλαντοποιείο: Δεν μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό και να μη φάτε από το ολόφρεσκο ψωμί το οποίο φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο καθημερινά στο αρτοποιείο του χωριού, το «Πελλεντρίτικο». Στο χωριό υπάρχει επίσης και το γνωστό παραδοσιακό αλλαντοποιείο της περιοχής, «Βασιλείου» του Χριστάκη Βασιλείου (99417608) όπου θα βρείτε ανάμεσα σε άλλα χοιρομέρι και λουκάνικο φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οινοποιείο Τσιάκκας: Δεν μπορείτε να φύγετε από το Πελένδρι χωρίς να επισκεφτείτε το οινοποιείο Τσιάκκας για μια ξενάγηση στους αμπελώνες και το εντυπωσιακό οινοποιείο. Μια αναδρομή στο παραδοσιακό και κυπριακό κρασί θα σας κάνει να λατρέψετε τις υπέροχες γεύσεις. Ξεχωρίζει φυσικά η Κουμανταρία Τσιάκκας. Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά, το Οινοποιείο Τσιάκκας διέθεσε στην κυπριακή αγορά και ζιβανία δικής του παραγωγής σε μία πολύ γουστόζικη, μπλε συσκευασία. Η δυναμική και η επιτυχία αυτού του πειράματος απέδωσε ήδη καρπούς αφού πριν από μερικούς μήνες η Ζιβανία Τσιάκκας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον  1ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποστάγματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Που να φάω
Ταβέρνες και καφενεία
: Στο Πελένδρι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφενεία τα οποία λειτουργούν ολόχρονα και όλα προσφέρουν νόστιμα φαγητά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με υπέροχη θέα του χωριού. Φαγητό θα βρείτε στο cafe-bar Phelandrio (25552317), που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και διαθέτει υπέροχη θέα.

Στο νότιο άκρο του Πελενδριού, σ' ένα όμορφο αναπαλαιωμένο αρχοντικό με ωραία θέα στεγάζεται η παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348). Στην ταβέρνα μπορείτε να βρείτε παραδοσιακούς Κυπριακούς μεζέδες από οικολογικά κρέατα, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής τα οποία καλλιεργούνται στην αυλή της ταβέρνας. Η ταβέρνα έχει παραδοσιακή διακόσμηση με τζάκι και ένα οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον υπάρχει και η ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651) όπου σερβίρουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και φαγητά της ημέρας που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close