Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιανουαρίου 2016
Καθώς το Πάφος2017 κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία του, συναντηθήκαμε με την κυρία Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος του όλου project. Στη διαφωτιστική συζήτηση που είχαμε, απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκονται οι ετοιμασίες, τι να περιμένουμε για το τρέχον έτος, αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους που καλούνται ως ομάδα να πραγματώσουν σε έργα. Η ώρα της Πάφου, επιτέλους, έφτασε!
Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία την έναρξη των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Πάφος 2017, αναμένοντας από την όλη διοργάνωση τα βέλτιστα. Ως Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος, νιώθετε το βάρος της ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα;
Η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για πρώτη φορά στη χώρα μας αποτελεί μια τεράστια πρόκληση σε πολλαπλά επίπεδα. Πρόκειται για μια μεγάλη και σύνθετη διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται μεν στη μικρότερη πόλη του νησιού μας, αλλά αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή υπόθεση. Ανέλαβα τον περασμένο Ιανουάριο την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος έχοντας απόλυτη συναίσθηση της σημασίας, αλλά και της τεράστιας ευθύνης που αυτή συνεπάγεται. Την ίδια αντίληψη και ευθύνη έχει, πιστέψτε με ο κάθε ένας από τους ανθρώπους του Οργανισμού Πάφος 2017 που είναι επιφορτισμένος με την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης.
Τι προκλήσεις αντιμετωπίζετε στο όλο εγχείρημα και πώς καταφέρνετε να τις υπερκεράζετε;
Οι προκλήσεις είναι πολλές, με μεγαλύτερη ίσως τη μείωση που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο κερδήθηκε ο τίτλος. Η Πάφος διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο με τετραπλάσια κονδύλια από ό,τι διαθέτει σήμερα. Καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια πέρα από εξοικονομήσεις για να εξευρεθούν κονδύλια από χορηγίες, συνέργειες και συνεργασίες. Επιπλέον λόγω της απουσίας ή ίσως της παρατεταμένης διακοπής στη ροή πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας, υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρώμενα. Οι υποδομές είναι ένα ακόμα πρόβλημα, αφού για χρόνια δεν έγινε καμιά ανάλογη ανάπτυξη στην πόλη, με αποτέλεσμα η πόλη αλλά και η επαρχία να μη διαθέτουν ούτε τις βασικές υποδομές για να υποδεχθούν σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.
Η ευκαιρία της διοργάνωσης ωστόσο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αλλάζει κυριολεκτικά τα πράματα;
Ο Δήμος Πάφου προχωρά με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία, αποκατάσταση ή αναβάθμιση μιας μεγάλης σειράς έργων, απαραίτητα για τις δράσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα του Πάφος2017. Έτσι η Πάφος θα ευτυχήσει έστω και την υστάτη να έχει ένα σύγχρονο Μαρκίδειο Θεάτρο, έναν καινούργιο πολυχώρο στη θέση του πρώην σινεμά Οθέλλος (ή κατά άλλους, Αττικόν), μια σειρά από υποδομές στο Χάνι του Ιμπραήμ, καινούργιες Πλατείες, γέφυρες και πολλά άλλα. Οι αλλαγές δεν συντελούνται όμως μόνο στην πόλη της Πάφου, αλλά στην ευρύτερη επαρχία. Για παράδειγμα στη Γεροσκήπου θα λειτουργήσει καινούργιο Βυζαντινό Μουσείο και Πάρκο Γλυπτικής, ενώ οι μικρότερες κοινότητες δραστηριοποιούνται για να αναβαθμίσουν υποδομές… Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι η Πάφος μετά το 2017 θα είναι πλέον μια άλλη πόλη, με σημαντικά έργα υποδομής, με πυρήνες που θα παράγουν πολιτισμό, με πολίτες και καλλιτέχνες που θα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν αλλά και να στηρίζουν τις όποιες δράσεις.
Εισερχόμενοι στο 2016, μπαίνουμε στην τελική ευθεία· τι να περιμένει ο κόσμος το τρέχον έτος; Υπάρχουν εκδηλώσεις-προγράμματα-δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί;
Στόχος μας και κατά το 2016 παραμένει βεβαίως να προετοιμάσουμε το έδαφος για το 2017, να επικοινωνήσουμε τη φιλοσοφία και τους στόχους του οργανισμού, δίνοντας και μια πρώτη γεύση των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα αποτελεί προτεραιότητά μας η ανάδειξη των χώρων που θα αποτελέσουν τις σκηνές του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού σε χώρους υποδοχής εκδηλώσεων. Πλατείες, κάστρα, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, μεσαιωνικά κτίσματα, αλλά και περιοχές με ειδικά ζητήματα όπως η περιοχή του Μουττάλλου, εγκαταλελειμμένες κοινότητες και πολλά άλλα σημεία της πρόκειται να αποτελέσουν σκηνές για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Κάποιες δράσεις όπως ο θεσμός του Μονοδράματος, του Σινεμά στην Παραλία και της Σκηνής που Ταξιδεύει έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχίσουν με ενισχυμένο περιεχόμενο και αξιώσεις και κατά το 2016, διότι στόχος της ΠΠτΕ Πάφος2017 είναι αυτά τα προγράμματα να ριζώσουν και να παραμείνουν θεσμοί σημαντικοί της Πάφου και των ανθρώπων της και στα επόμενα χρόνια. Το ‘Περί Πόλεως’ είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που θ’ αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του 2016 δημιουργώντας μια γέφυρα της σημερινής Πάφου με το πολύ σημαντικό πρόσφατο παρελθόν της, όπως επίσης και το πρόγραμμα ‘Ο Κήπος των γεύσεων’ με επίκεντρο την οινογαστρονομία.
Σε ποια φιλοσοφία εδράζεται το οικοδόμημα που αποπειράστε να φέρετε εις πέρας και πώς σκοπεύετε να φωτίσετε το υπόβαθρο αυτό;
Η φιλοσοφία του προγράμματος της ΠΠτΕ Πάφος2017 είναι το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού. Μια ιδιοφυής, όσο και λαμπρή φιλοσοφία η οποία έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο στοχεύει στην αλλαγή της πρόσληψης των ανθρώπων της Πάφου και όχι μόνο, για τον Πολιτισμό, τη δημιουργία, τη σημασία των τεχνών, αλλά και την ενασχόληση γενικότερα με ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Η Πάφος ΠΠτΕ μέσα από το ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού δεν αναφέρεται μόνο στον εξωτερικό χώρο αλλά και στη διαδικασία που είναι ανοικτή για συμμετοχή σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, πολίτες, επισκέπτες και ξένους που είτε κατοικούν μόνιμα και εργάζονται στην Πάφο είτε απλά την επισκέπτονται. Σημαντική είναι, εξάλλου, και η προσπάθεια που καταβάλλεται για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως και ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, στο πνεύμα και του συνθήματος “Συνδέοντας Ηπείρους Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”.
Με ποιο τρόπο μπορεί ο πολίτης να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλετε; Τι προσμένετε να δώσει στην πόλη και την Κύπρο γενικά, αλλά και σε σας προσωπικά το όραμα που κληθήκατε να υλοποιήσετε;
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναπτύσσεται το πρόγραμμα κοινωνικής συμμετοχής το οποίο περιλαμβάνει δράσεις φορέων, οργανωμένων συνόλων και ατόμων που αναφέρονται στο πρόγραμμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού και εντάσσονται στις θεματικές του, όπως όλες οι μεγάλες διοργανώσεις έτσι και η ΠΠτΕ έχει δημιουργήσει ένα σώμα εθελοντών. Λειτουργώντας με ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων ο οργανισμός έχει ανάγκη τις γνώσεις και ικανότητες των Εθελοντών σε πολλούς τομείς όπως μεταξύ άλλων τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η παραγωγή, η προώθηση, η φιλοξενία. Το 2017 πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια χρονιά ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και πλούσια σε γεγονότα και εμπειρίες στην Πάφο. Έχουν προγραμματιστεί πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις με στόχο να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας και η σημασία τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, με έντονη και την ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόγραμμα αυτό. Δεκάδες δράσεις πραγματοποιούνται χάρη στη συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης και του τόπου και είμαστε σίγουροι ότι το εύρος του προγράμματος θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και καλλιέργεια, ακόμα και για ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων. Το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα που θα επανατοποθετήσει πιστεύουμε τη σημασία και της δύναμη του Πολιτισμού στις ζωές των ανθρώπων τόσο της Πάφου όσο και του τόπου ολόκληρου. Το 2017 η Πάφος θα είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης αλλά μαζί της θα είναι ολόκληρη η Κύπρος.
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι
Φωτογραφικές διαδρομές στη Λευκωσία στο Λεβέντειο Μουσείο
Το όλο εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα μια εις βάθος «εικονογράφηση» της κυπριακής πρωτεύουσας από το 1960 έως το 2004.
Φωτογραφική έκθεση για την Αμμόχωστο έρχεται στο λιμάνι Λεμεσού
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Όταν το όμορφο παρελθόν, συναντά το τραγικό παρόν»
Ένας σπανιότατος Πολ Γεωργίου κι ένας αριστουργηματικός Νικηφόρος Λύτρας σε δημοπρασία της CYPRIA στη Λευκωσία
Παρουσίαση των έργων μέχρι την 19η Ιουνίου στην Γκαλερί Κ
«Η Κύπρος του Χαμπή»: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
Ksoporti Art Weekend: Όλα όσα θα συμβούν στην Πάφο το τριήμερο
Χρήσιμες πληροφορίες για το τριήμερο 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου
Για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού