Εκδρομές να πας , Guide

Εκδρομή στο Γούρρι, για... γούρικο 2016!

Η Μήνα Χρυσάνθου μας κάνει ποδαρικό για τη νέα χρονιά με το Γούρρι

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιανουαρίου 2016

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Ο Γιώργος μπαίνει φουριόζος στο γραφείο. Με τη φωτογραφική του μηχανή υπό μάλης μου δηλώνει: φύγαμε για Γούρρι… δεν μπορώ άλλο, έσκασα στην πόλη! Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν προτροπή αλλά… ψιλο-διαταγή. Παλαιότερος αυτός, νέοπας εγώ, άρπαξα την τσάντα και μέχρι να πεις Γούρρι βρεθήκαμε στο εν λόγω χωριουδάκι!

Η ανατομία ενός χωριού
Το Γούρρι είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό της Κύπρου σε έκταση και βρίσκεται αμέσως μετά το Καλό Χωριό. Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία, αριθμεί γύρω στους 300 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι, με πολύ κόπο και μόχθο, καταφέρνουν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες μιας ορεινής κοινότητας. Για την προέλευση της ονομασίας του Γουρρίου, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, η κοινότητα οφείλει την ονομασία της στο φεουδάρχη Jacob de Gourri, ο οποίος κατοικούσε στην κοινότητα κατά τη Φραγκοκρατία. Άλλη εκδοχή επιμένει ότι το βάπτισε ο Μας Λατρί, ο οποίος περιλαμβάνει στον κατάλογο των λουζινιανο-βενετικών φεούδων το όνομα ‘Gourri’. Σύμφωνα επίσης με τον ιστορικό συγγραφέα, πιθανόν το χωριό να οφείλει το όνομά του σε οικογένεια Σύρων που κατείχε την περιοχή του κατά το Μεσαίωνα, γνωστή ως Gurri, Urri, Ourry. Ωστόσο, μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία της κοινότητας αποτελεί μετεξέλιξη του ονόματος του πρώτου κατοίκου της περιοχής, Κυριάκου Βούρριου. 

Άξιον Θέασις
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Γούρρι υπάρχουν επίσης και τρία ξωκλήσια, του Αγ. Μάμα, του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Μαρίνας. Μην ξεχάσεις να βάλεις στο πρόγραμμα το Μουσείο του Γουρρίου που στεγάζεται σε μία αποκατεστημένη κατοικία στο κέντρο του χωριού. Εκτός από το ότι βλέπεις πώς ήταν τα σπίτια στο παρελθόν, αυτό που με ενθουσίασε ήταν ότι κάθε Κυριακή μπορείς να δεις πώς κάνουν αργαλειό ή αγγειοπλαστική, ψηφιδωτά, καθώς και το ζύμωμα και ψήσιμο του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου λειτουργεί ένα Εργαστήρι Υφαντικής, όπου φτιάχνονται διακοσμητικά κομμάτια, όπως πετσέτες, μαξιλαράκια, τραπεζομάντιλα κ.λπ. Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας συμβάλλει στην προσπάθεια της διατήρησης της παράδοσης, με την εκπαίδευση γυναικών της κοινότητας στην κατασκευή υφαντών με αργαλειό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό παράγεται μέλι από τους ντόπιους μελισσοκόμους. Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον κύριο Αντώνη Γεωργίου, το γνωστό σε όλους δάσκαλο του χωριού, και να ξεναγηθούμε στο μελισσοκομείο του.

Αυτό το ήξερες;
Στο κάτω μέρος του χωριού θα βρεις μια από τις παραδοσιακές βρύσες, που χρονολογείται από το 1916 μ.Χ. και παλιά τροφοδοτούσε με νερό τα σπίτια. Το σημείο αυτό είναι η αφετηρία του Μονοπατιού της Φύσης. Η διαδρομή είναι περίπου 2 χλμ. και συμπεριλαμβάνει ξύλινα γεφύρια και τον καταρράκτη ‘Μαυρίτσιο’, που έχει ύψος 8 μέτρα και βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής.

Που θα φάω;
Στο Γούρρι υπάρχουν τρία εστιατόρια, τα ‘Μεζεδοκαμώματα’, ‘Το Κουλτουριάρικο’ και η ‘Ρεβέκκα’. Η ταβέρνα ‘Το Κουλτουριάρικο’ βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στην πλατεία. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Εκεί σερβίρονται παραδοσιακοί μεζέδες και κάθε Παρασκευή έχει λαϊκές μουσικές βραδιές. Οι μεζέδες περιλαμβάνουν 15 πιάτα. Το ‘Κουλτουριάρικο’ (99625695) είναι ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή και αξίζει να κάνεις μια κράτηση εκεί. Στα ‘Μεζεδοκαμώματα’ (22633755, ανοικτά καθημερινά) σερβίρουν φαγητό της ημέρας και οφτό κλέφτικο τις Κυριακές. Επίσης, φτιάχνουν σπιτικούς και νόστιμους ‘λοκμάδες’, καθώς και γλυκά του κουταλιού από κόκκινο μανιτάρι. Αξίζει να πας για καφέ και γλυκό, αν επισκεφθείς το χωριό. Καλή σου όρεξη…

Πού θα μείνω;
Στο Γούρρι λειτουργούν 48 αγροτουριστικά καταλύματα. Παλιά σπίτια αποκαταστάθηκαν από ιδιώτες και φιλοξενούν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Τα περισσότερα είναι πετρόκτιστα κι έχουν παραδοσιακή διακόσμηση.

Ο Ξενώνας ‘Αρέστη’ βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στο μουσείο, προσφέρει 1 παραδοσιακή μονάδα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και τζάκι. Για κρατήσεις, τηλέφωνο 99649697. Άλλη επιλογή είναι ο ξενώνας ‘Μιλτιάδης και Βασιλού’, ο οποίος στεγάζεται σε μια πέτρινη κατοικία ηλικίας 200 ετών και προσφέρει κλιματιζόμενα δωμάτια με παραδοσιακή διακόσμηση. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22320755. 

Συνταγή
Μελιτζάνες με φέτα και γιαούρτι στο φούρνο από το ‘Κουλτουριάρικο’

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
1 γιαούρτι
φρέσκες ντομάτες τριμμένες
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
φέτα 

Εκτέλεση:
Πλένεις τις μελιτζάνες, τις κόβεις σε φέτες, τις αλατίζεις και τις αφήνεις για περίπου μισή ώρα, μέχρι να βγει το υγρό. Έπειτα τις ξαναπλένεις και τις στραγγίζεις σε απορροφητικό χαρτί. Βάζεις λίγο λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζεις μέχρι να πάρουν χρώμα, ενώ στη συνέχεια τις επανατοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί. Μετά παίρνεις το πήλινο δοχείο και τοποθετείς μια στρώση μελιτζάνες μαζί με μία κουταλιά ντοματοχυμό και μία κουταλιά γιαούρτι και τα ανακατεύεις όλα μαζί. Έπειτα τοποθετείς μία νέα σειρά με μελιτζάνες και ξανά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις. Τέλος, τοποθετείς την τελευταία σειρά μελιτζάνες μαζί με ντομάτα και τριμμένη φέτα. Σκεπάζεις το δοχείο και τοποθετείς το πήλινο στο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180-200 βαθμούς Κελσίου. Τα τελευταία δέκα λεπτά αφαιρείς το κάλυμμα για να κοκκινίσουν οι μελιτζάνες.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close