23 January-6 March 2016
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

"Φλαντρώ" του Παντελή Χορν

Σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016

Το Σατιρικό Θέατρο πιστό στην αξία του ελληνικού θεατρικού έργου παρουσιάζει φέτος το αριστούργημα του Παντελή Χορν «Φλαντρώ» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους και στον πρωταγωνιστικό ρόλο την Μαριάννα Καυκαρίδου. Έργο του Παντελή Χορν ανέβασε το Σατιρικό Θέατρο και το 1984 «Το Φιντανάκι», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Κεντρική ηρωίδα είναι η αρχόντισσα Φλαντρώ, χήρα με δυο κόρες από διαφορετικούς γάμους. Παρόλο που το όνομά της σημαίνει «εκείνη που αγαπάει τον άντρα», η Φλαντρώ είναι μια γυναίκα που ζει για χρόνια καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. 
Με την εμφάνιση ενός νεαρού άντρα, τα μυστικά και τα απωθημένα της ανέραστης ζωής της, σκιάζουν την ψυχή και το σπίτι της. Για να τα ξορκίσει, αποφασίζει να δώσει τον νεαρό άντρα στη μεγάλη της κόρη, ελπίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα τον κρατήσει κοντά της και συγχρόνως θα τον απομακρύνει από τη δεύτερη κόρη της, την οποία ζηλεύει και ανταγωνίζεται. Οι ενέργειές της, όμως, θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπροστά στο αδιέξοδο θα επιλέξει την πιο ακραία και επώδυνη λύση. 





Η «Φλαντρώ», που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα «τραγωδία του πόθου», γράφτηκε στα 1925 και ανέβηκε την ίδια χρονιά από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη σκανδαλίζοντας την κοινή γνώμη της εποχής. Έργο τολμηρό και ρηξικέλευθο, ίσως επηρεασμένο και από τα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, εμπνέεται από τις σκοτεινές περιοχές του ερωτικού ενστίκτου, που καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα. Ο ανεκπλήρωτος ερωτικός πόθος που ξεσπά αψηφά το μέτρο και τη λογική και δεν αφήνει τίποτε όρθιο στο πέρασμά του.

Το έργο διαδραματίζεται σ' ένα νησί του Αιγαίου. Η αρχόντισσα Φλαντρώ έχει δυο κόρες, τη Χρύσω, από τον πρώτο της γάμο, και τη Μυρτώ, από το δεύτερο άντρα της, ο οποίος, αφού την κακομεταχειρίστηκε, της εμπιστεύτηκε πριν πεθάνει τη Γαρουφαλιά, το νόθο παιδί του.

Στο νησί ζει κι ένας περίφημος καρδιοκατακτητής, ο Νότης Σερδάρης, που πλάνεψε πολλές γυναίκες - γι' αυτό και τώρα κρύβεται, καθώς τα παλικάρια του χωριού ζητούν να τον σκοτώσουν. Η Φλαντρώ είναι ερωτευμένη μαζί του και επιδιώκει να τον παντρέψει με την πρώτη της κόρη, τη Χρύσω, έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά του.

Το σχέδιό της ανατρέπεται όταν ένας αμοιβαίος έρωτας γεννιέται ανάμεσα στο Νότη Σερδάρη και τη Μυρτώ. Τυφλωμένη από το ανικανοποίητο έρωτά της και μπροστά στο αδιέξοδο θα επιλέξει την πιο ακραία και επώδυνη λύση.

Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνογραφίες: Χάρης Καυκαρίδης - Μελίτα Κούτα
Μουσική: Μαρία Ανδρέου
Φωτισμοί: Βικέντιος Χριστιανίδης
Ηθοποιοί: Μαριάννα Καυκαρίδου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Μιχάλης Κορναράκης, Βασιλική Ανδρέου, Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρίνα Δημητρίου

Στις 8.30. Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close