Εκδρομές να πας , Guide

Τα μυστικά της Λόφου είναι νόστιμα!

Tαξιδεύουμεσε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016


Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

Το χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια του είναι μία ιδανική περίπτωση για μίνι εξόρμηση το σαββατοκύριακο. Η Λόφου, ιδιαίτερα γνωστή σήμερα για τα φεστιβάλ και τις διάφορες εκδηλώσεις της διατηρεί εκείνο τον αγροτικό χαρακτήρα της Κύπρου του περασμένου αιώνα.

Κρασοχώρι, με πλούσιους αμπελώνες παλαιότερα σήμερα με περηφάνια διοργανώνει το πλεόν επιτυχημένο Φεστιβάλ Ππαλουζέ αλλά και το Φεστιβάλ Δεκαπεντάυγουστου.

Έτσι πήρε το όνομά της…
Το χωριό οφείλει την ονομασία του στο ότι είναι κτισμένο πάνω σε λόφο. Η αρχική του ονομασία ήταν ο Λόφος και βρίσκεται σε χρήση ως τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως φαίνεται από τα αρχεία του δημοτικού σχολείου, όπου αναγράφεται σαν τόπος γεννήσεως των μαθητών η ονομασία "ο λόφος". Η αλλαγή του γένους από αρσενικό σε θηλυκό έγινε επειδή στην καθημερινή ομιλία συνοδεύεται από τη λέξη "κώμη", της οποίας το γένος είναι θηλυκό και είναι φυσικό όταν ακούει κάποιος το όνομα της κώμης (π.χ. η κώμη της Λόφου) να θεωρεί ότι το γένος της είναι επίσης θηλυκό. Έτσι η γενική "του Λόφου" μετατράπηκε σε θηλυκό "της Λόφου". Από τη γενική προήλθε η ονομαστική "Η Λόφου", ονομασία με την οποία είναι γνωστό σήμερα το χωριό.

Τι να δεις
Εκκλησίες του χωριού:
Σε ένα λοφίσκο δυτικά της Λόφου, ορθώνεται η κύρια εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εκκλησία αναγέρθηκε τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, από το 1854 έως και το 1872, οικοδομήθηκε το κεντρικό κτήριο της εκκλησίας. Το εσωτερικό του ναού κοσμούν εξαίσιες τοιχογραφίες, το επιβλητικό τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι. Οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Όθωνα Γιαβόπουλο (παππούς του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου), ενώ το τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος από τον Ευτύχιο Λεπτουργού. Επίσης στο χωριό υπάρχουν και τρία ξωκκλήσια, του Προφήτη Ηλία όπου έχει φτιαχτεί και εκδρομικός χώρος και παιχνιδότοπος με θέα μέχρι την Λεμεσό , της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου.

Μουσείο και ελαιοτριβείο: Το ελαιοτριβείο βρίσκεται βορειανατολικά της εκκλησίας του χωριού. Το κτίριο είναι ένα ορθογώνιο πετρόκτιστο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει δύο δωμάτια. Το ένα δωμάτιο είχε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή λαδιού (π.χ. η πρέσα), ενώ το άλλο χρησίμευε ως αποθήκη. Στις μέρες μας σώζονται διάφορα αντικείμενα από το ελαιοτριβείο. Σώζεται ασφαλώς ο πέτρινος μύλος, η μυλόπετρα, το σιδερένιο πιεστήριο και μερικά αποθηκευτικά σκεύη. Στη γωνία του ελαιοτριβείου σώζεται και η παραδοσιακή «νισκιά», η οποία χρησίμευε για το βράσιμο του νερού. Ακόμη, σώζεται και το «κοντάρι» με το οποίο έσπρωχναν τη μυλόπετρα για να λιώσει και αυτή με τη σειρά της τις ελιές.


Που να μείνεις
Το Απόκρυφο:
Ένα πολυτελές boutique hotel (25813777) στο ύψος του χωριού που περιλαμβάνει σουίτες, στούντιο ενός δωματίου και σπίτια 2 και 3 υπνοδωματίων. Πολλά δωμάτια έχουν τζάκι και άλλα έχουν ιδιωτικά αυλές. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου, το AGRINO, σερβίρει κυπριακή κουζίνα, ενώ το καλοκαίρι οι επισκέπτες μπορούν να δειπνήσουν στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, με θέα το χωριό ή την αυλή με την πισίνα. Το Apokryfo, διαθέτει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, με σάουνα και ατμόλουτρο, μασάζ και περιποιήσεις ομορφιάς κατόπιν ραντεβού. Το Apokryfo μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα και είναι μια ιδανική τοποθεσία για ζευγάρια, οικογένειες και για αυτούς που θέλουν να απομονωθούν και να ηρεμήσουν.

Oinoessa Traditional Boutique Houses: Στο κέντρο του χωριού Λόφου, βρίσκεται το Oinoessa Traditional Boutique Guest Houses (99373371) το οποίο προσφέρει 6 πετρόκτιστα στούντιο και διαμερίσματα με ξύλινη επίπλωση και κλασική διακόσμηση. Διαθέτει κήπο και ηλιόλουστη βεράντα και παρέχει δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους του. Όλες οι μονάδες του Oinoessa, έχουν μπαλκόνι ή αίθριο, ξύλινα δοκάρια στην οροφή και κρεβάτια από σφυρήλατο σίδηρο. Κατά την άφιξη σας, προσφέρεται πακέτο καλωσορίσματος με κρασί και finger food.

Agrovino Lofou: Το Agrovino Lofou (25470202) είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο κτήριο του 1794, που βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία στο χωριό Λόφου. Προσφέρει μονάδες με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και αίθριο ή μπαλκόνι. Οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους μια κοινόχρηστη βεράντα. Όλες οι μονάδες στο Agrovino είναι κομψά διακοσμημένες σε γήινες αποχρώσεις και ξύλινη επίπλωση σε ζεστά χρώματα. Περιλαμβάνουν άρτια εξοπλισμένη κουζίνα ή μικρή κουζίνα, ενώ κάποιες διαθέτουν τζάκι στο σαλόνι. Σε όλα τα στούντιο θα βρείτε επίσης τηλεόραση επίπεδης οθόνης. Το εστιατόριο του ξενοδόχου, που σερβίρει μπουφέ πρωινού και παραδοσιακή τοπική κουζίνα με φρέσκα προϊόντα, απέχει μόλις 5μ. από το κατάλυμα.

Constantias Stone Houses: Το Constantias Stone Houses (99464679) βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, προσφέροντας ρουστίκ διακόσμηση, καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, δωρεάν Wi-Fi και επιπλωμένη βεράντα. Όλα τα πετρόχτιστα καταλύματα του Constantias περιλαμβάνουν παραδοσιακή διακόσμηση με σιδερένια κρεβάτια και τοπικά χειροποίητα αντικείμενα, καλά εξοπλισμένη κουζίνα με παροχές μαγειρέματος, καθώς επίσης καθιστικό με τηλεόραση.

Xenios Cottages: Το Xenios Cottages (99426204) βρίσκεται στο κέντρο του γραφικό χωριό Λόφου και διαθέτει κήπο με μπάρμπεκιου. Το κατάλυμα χρονολογείται από το 1880 αλλά υπέστη προσεγμένη ανακαίνιση με σεβασμό στην αυθεντική αισθητική της περιοχής. Χτισμένες ως επί το πλείστων με πέτρα και ξύλο, οι 3 ανεξάρτητες κατοικίες είναι κλιματιζόμενες και διαθέτουν αίθριο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στο βουνό και τον κήπο.

Που να φας
Οι ταβέρνες του χωριού δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν απ' το γενικό ύφος της Λόφου και σε μία μίξη παραδοσιακού, με φαγητό της αρεσκείας του, ο επισκέπτης μπορεί να γεμίσει το στομάχι του ευχάριστα. Στην Λόφου λειτουργούν καθημερινά, εκτός Δευτέρας, και ολόχρονα τρία εστιατόρια στο κέντρο του χωριού καθώς και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Το Απόκρυφο. Οι ταβέρνες είναι "Οι Καμάρες" και η "Η Λόφου".

Η παραδοσιακή ταβέρνα "Καμάρες" (25470719) περιμένει να σας εντυπωσιάσει με τα πιάτα της. Σε ένα μαγευτικό τοπίο, με την αυθεντικότητα των γεύσεων να κυριαρχεί μαζί με την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, η ταβέρνα εξακολουθεί να κερδίζει τις εντυπώσεις των καλοφαγάδων και των φίλων της αυθεντικής ταβέρνας. Η κουζίνα της περιλαμβάνει εύγευστους μεζέδες, είδη σχάρας, σαλάτες και πλούσια ορεκτικά. Ο κ. Κώστας και η οικογένεια του λειτουργούν την ταβέρνα "Λόφου" (25470202) εδώ και πολλά χρόνια και είναι γνωστοί για το υπέροχο και νόστιμο φαγητό τους, καθώς και για την φιλοξενία τους. Το εστιατόριο προσφέρει παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες αλλά και μαγειρευτά φαγητά. Στο εστιατόριο επίσης προσφέρουν φρέσκο χυμό ρόδι και σπιτικό κρασί.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close