6 February 2016
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

"Ο Καλόγηρος" από το θέατρο Ανεμώνα

Σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016

Το θέατρο Ανεμώνα υποδέχεται το 2016 κάνοντας πρεμιέρα το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου με ένα από τα πλέον διαβόητα γοτθικά μυθιστορήματα του 18ου αιώνος τον περίφημο "Καλόγηρο"!  "Ο Καλόγηρος" του βρετανού Μάθιου Γκρέγκορι Λιουις κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1796 και έμελλε να γίνει απίστευτα διάσημος σε όλο τον 19ο αιώνα.  Ο συγγραφέας δεν είχε κλείσει ακόμα τα είκοσι του χρόνια όταν παρέδωσε στην λογοτεχνία το σκοτεινό αυτό βιβλίο που αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα γοτθικού γραπτού του αγγλικού ρομαντισμού.

Στο βιβλίο: Ο Καλόγηρος συναντά κανείς όλα τα στοιχεία του γοτθικού μυθιστορήματος όπως άνθισε στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνος στην Αγγλία και τη Γερμανία: ρομάντζο, θάνατο, φρικαλέες αναφορές και σκηνές, καθώς και το υπερφυσικό στοιχείο: μαγεία, φαντάσματα, ακόμα και τον ίδιο τον Σατανά.

Στην ιστορία του έργου: Ο Καλόγηρος Αμβρόσιος, αυστηρός, απρόσιτος και ψυχρός, πρότυπο ιερωμένου, παγιδεύεται από την Ματίλντα, μια διαβολική γυναίκα που έχει την όψη της Παναγίας όπως αυτή εμφανίζεται σ’ ένα εικόνισμα που έχει ο Αμβρόσιος στο κελί του.  Ο Αμβρόσιος έχοντας προσηλυτιστεί από την Ματίλντα – στην οποία προσωποποιείται το πνεύμα του κακού – περνά στο στρατόπεδο του Σατανά.  Ο επί τριάντα χρόνια ασκητής, ο αρνούμενος τις επίγειες ηδονές και λάτρης μόνο των επουράνιων χαρών, σημαδεύει τώρα με μανία την σάρκα της αθώας Αντωνία και ζητά απελπισμένα να γευτεί τους απαγορευμένους καρπούς.  Η ψυχή του υποφέρει σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Το έργο: Πραγματεύεται αριστοτεχνικά την αιώνια πάλη του καλού και του κακού.  Το θέμα που κάνει τόσο ενδιαφέρον το έργο, πέρα από την μυσθιστορηματική πλοκή και την θεατρικότητα των γεγονότων που εξιστορεί και πέρα από το ηθικοπλαστικό μήνυμα του τέλους, είναι η Ύβρις.  Η θεατρική διασκευή του έργου από την Ιρένε Μαραντέι, επικεντρώνεται κυρίως σε αυτή την πτυχή, δίνοντας μια πιο λιτή ανάγνωση μιας πλοκής αρκετά πυκνής σε πρόσωπα και γεγονότα.

Συντελεστές
Μετάφραση – Διασκευή για το θέατρο: Ιρένε Μαραντέι – Σώκου
Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου
Σκηνικά - Κοστούμια: Νιόβη Κωνσταντινίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου
Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):  Μαρίνος Ξενοφώντος, Ιάσωνας Λοιζίδης, Μαρία Φιακά, Νικόλας Πέτρου, Τώνης Ιακωβίδης, Χλόη Γεωργοπούλου, Κυριακή Κωνσταντίνου, Γαλάτεια Ζήνωνος, Ελένη Οδυσσέως καθώς επίσης και οι: Άγγελος Αγγελή, Άντρη Μηνά, Ραφαήλ Κολοβός.
Φωτισμός – Ήχος: Χρήστος Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Τίτος Αγαθαγγέλου
Γραφικά: Theo Πέτρου 

Τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και κάθε Κυριακή στις 19:00. Γενική είσοδος €12. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 16 ετών. Για κρατήσεις στο 70007721.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close