Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016
Γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου συγκεντρώνει στοχασμούς για στενά προσωπικά συναπαντήματα, προδίδοντας μία πορεία ωρίμανσης, η οποία προκύπτει μέσα απ’ την διαχείριση της απώλειας από τις πάμπολλες γυναικείες φωνές των ποιημάτων της. Ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη, η άρνηση και η αποδοχή είναι όλα μέρη της διαδικασίας αυτής.
Για τη συγγραφέα: Η Μαριλένα Ζακχαίου έχει εκδώσει άρθρα για την μετα-αποικιακή λογοτεχνία, τις πολιτισμικές σπουδές, την ψυχανάλυση και το τραύμα, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Επιμελήθηκε τη συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Vile Women: Female Evil in Fact, Fiction, and Mythology» (2014), ενώ έχει μεταφράσει σειρά ποιημάτων από τα ελληνικά στα αγγλικά. Η δημιουργική της γραφή έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος του Literary Agency Cyprus, μια ομάδα που προωθεί τις αγγλόφωνες λογοτεχνίες της Κύπρου, καθώς και του Whirling Words, μια υπο-ομάδα του Literary Agency Cyprus για τις γυναίκες συγγραφείς που ζουν στην Κύπρο ή έχουν μια σύνδεση με το νησί. Διδάσκει ποιητική γραφή στο Write CY. Είναι μέλος του μη-κυβερνητικού οργανισμού Cyprus Academic Dialogue και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Ασχολείται επίσης με την μουσική. Το άλμπουμ της με το συγκρότημα Grendel Babies αναμένεται το 2016. Εργάζεται ως Διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Για την συλλογή: «Carmine Lullabies». Μία ποιητική συλλογή ολοφάνερα νυκτερινή, με αποκρυσταλλωμένες εικόνες αισθησιασμού, εφιαλτικές αλήθειες και στιγμές ναρκωμένης γαλήνης. Απρόσμενες στιγμές σκοτεινού χιούμορ, επιγραμματικές καταλήξεις ποιημάτων και, όπως σημειώνει η λογοτέχνιδα Μαρία Α. Ιωάννου, «ρυθμικούς μικρόκοσμους που φλερτάρουν με πύρινες εικόνες».
«Κανένας μισός-εαυτός δεν μένει αδιάφορος», γράφει η Μαριλένα Ζακχαίου στο ‘Αφροδίτη της Μήλου’ και τα «Πορφυρένια Νανουρίσματα» προσφέρουν μια σειρά οργισμένων, νυχτερινών νανουρισμάτων στους ανολοκλήρωτους, χιμαιρικούς, και μυθικούς εαυτούς που κατοικούν σε σώματα, ιδίως των γυναικών. Άλλοτε κοσμική, τρωτή, τρομοκρατημένη, φοβερή, με ουλές, με τατουάζ, δεν υπάρχει θεματολογία -αυτοκτονία, δολοφονία, πορνεία, σαδομαζοχισμός, το φύλο- που να μην χειρίζεται η αμείλικτη φωνή της Ζακχαίου. Παραφράζοντας την Έμιλυ Ντίκινσον, προσφέρει τις όμορφες λέξεις της σαν λεπίδες. Η πρόθεση αυτών των πρωτογενών νανουρισμάτων δεν είναι να μας καθησυχάσουν αλλά να μας αφυπνίσουν πως όσο μελαγχολικοί και τεμαχισμένοι μπορεί να είμαστε, «το υπόλοιπο που απομένει είναι βαρύ και πυκνό όπως η αγάπη».
Η ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου θα παρουσιαστεί στο Πρόζακ Καφενείο, στις 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00. Θα προλογίσει ο συγγραφέας Max Sheridan.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση ποιημάτων από την ποιήτρια και υπογραφή βιβλίων.
Η μουσικός και DJ Μαρία Πανοσιάν θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση με ατμοσφαιρικά «νανουρίσματα».
Εκδόσεις: a bookworm publication

Σχετικά
"Το Σπίτι των Ξωτικών" θα στηθεί στο Πραστείο Κελλακίου
Ανακοινώθηκε ολόκληρο το πρόγραμμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού
Eudaimonia Festive Edition στο Οινοποιείο Τσιάκκα
Η πιο κομψή, ζεστή και γιορτινή συνάντηση του Δεκεμβρίου – μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη
Christmas Fest στον Άγιο Δομέτιο με μουσικές, τραγούδια και φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Μία μέρα γιορτής για μικρούς και μεγάλους
H Τερσεφάνου ετοιμάζεται να φωταγωγήσει τις γειτονιές της με συναυλία και κεράσματα
Ο Κύπριος Τραγουδιστής Χρίστος Τελεβάντος, πρόκειται να πλαισιώσει την εκδήλωση
Όλα όσα θα γίνουν στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του Δήμου Στροβόλου στο Πάρκο Ακρόπολης
Ένα διήμερο γεμάτο με τη μαγεία των Χριστουγέννων
Η «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ ζωντανεύει στη σκηνή από το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας
Με περισσότερους από 65 ταλαντούχους νέους χορευτές, εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά
Μάθαμε πού θα στηθεί «Το Χωριό των Αγγέλων»
Η πλατεία Κιτίου μεταμορφώνεται σε ένα γιορτινό σκηνικό, γεμάτο φως, χρώματα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
10 Χρόνια Birth Forward: Μια δεκαετία φροντίδας, δικαιωμάτων και αλλαγής
O οργανισμός Birth Forward απευθύνεται στην κοινωνία, στους θεσμούς και στους επαγγελματίες
Χριστουγεννιάτικο Πανηγύρι στο Φοινί με αγορά, θέατρο, τραγούδια και (δωρεάν) ζεστή σοκολάτα
Η κεντρική πλατεία του χωριού Φοινί στην ορεινή Λεμεσό, μεταμορφώνεται για μία μέρα, σε ένα πανέμορφο χώρο με Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και γιορτινή διάθεση
Xmas Santa Paws στην Πλατεία Ελευθερίας: Δύο μέρες αφιερωμένες στα παιδιά και τους τετράποδους φίλους μας
Η COSMOS Insurance φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων για παιδιά και τετράποδους φίλους στην καρδιά της πρωτεύουσας
Week Agenda: 12 ενδιαφέρουσες προτάσεις για έξοδο αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, φεστιβάλ, markets και family events που κάνουν το εβδομαδιαίο «πού να πάμε;» πολύ πιο εύκολη υπόθεση
Amiantos Christmas Village: Η μαγεία έρχεται στην ορεινή Λεμεσό
"Το Παραμύθι ζει στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό μας!"