Εκδρομές να πας , Guide

Μεζές και κυδωνόπαστο στα Σπήλια

Η Μήνα Χρυσάνθου σε ταξιδεύει στο μικρό χωριουδάκι του Τροόδους

Δημοσιεύτηκε στις 05 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο κάναμε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι τα οποία συναντάμε σαν ταξιδεύουμε από Λευκωσία προς Τρόοδος στην ‘αγκαλιά’ των βουνοκορφών.

Στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί όπου το γαλάζιο του ουρανού και το λευκό των χιονισμένων βουνοκορφών γίνονται ένα, ένας συναρπαστικός βουνίσιος κόσμος μάς αποκαλύπτεται! Ένας κόσμος που προσφέρεται για δυνατές συγκινήσεις, άφθονη αδρεναλίνη αλλά και χαλαρωτικό παιχνίδι. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στα Σπήλια.

Και λίγη ιστορία….
Η ιστορία των Σπηλιών και Κουρδάλων ξεκινά το 16ο αιώνα μ.Χ. Τον αιώνα αυτόν κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, που ήταν το κέντρο μοναστηριού που απλωνόταν γύρω της. Με την πάροδο του χρόνου, το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοι αποκτούσαν και δικά τους κτήματα. Η κοινότητα μεγάλωνε, γιατί οι μικρές κοινότητες των γύρω περιοχών διαλύονταν και αρκετοί από τους κατοίκους τους κατέφευγαν στα Κούρδαλι. Τα Σπήλια πήραν το όνομά τους, μάλλον από το γεγονός ότι στη δυτική πλευρά του χωριού βρέθηκαν ρωμαϊκοί τάφοι (‘σπήλιοι’ όπως τους αποκαλούσαν οι κάτοικοι). Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία, αριθμεί γύρω στους 85 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι, με πολύ κόπο και μόχθο, καταφέρνουν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες μιας ορεινής κοινότητας.

Αξίζει να επισκεφτείς…
Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας είναι το αρχαιότερο μνημείο της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων. Είναι ένας τρίκλιτος ναός, με ξύλινους πεσσούς και δοκούς, που υποβαστάζουν μια ξύλινη στέγη, που καλύπτεται με παραδοσιακά επίπεδα κεραμίδια. Μοναδικό χαρακτηριστικό είναι τα αρχαία του δοκάρια και τα υποστηρίγματά τους είναι ζωγραφισμένα ή σκαλισμένα πολύχρωμα. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι τοιχογραφίες που ιστορούν το κτίσιμο του ναού.

Το μοναστήρι Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας αναστήθηκε το 2005 όταν εγκαταστάθηκε η πρώτη μοναχή, όμως σχεδιάζεται η επέκταση του μοναστηριού ώστε να δεχθεί κι άλλες αδελφές. Το μοναστήρι βρίσκεται πάνω από ένα ποταμάκι με ενετικό γεφύρι, καρυδιές, ελιές και πυκνή συστάδα πεύκων, τα οποία συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο. Επίσης στα Σπήλια υπάρχει και ο ιερός ναός Αγίου Αντωνίου του οποίου το καμπαναριό τοποθετήθηκε πάνω σε πεύκο που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας.

Πού να μείνεις;
Ο τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το Marjay Inn Hotel (22922208), το οποίο είναι το μοναδικό πανδοχείο του χωριού και ιδρύθηκε το 1993 από το ζεύγος Τζέρι και Ελένη και είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Το πανδοχείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και αποτελείται από έξι δωμάτια διαφόρων μεγεθών και στυλ. Το ξενοδοχείο έχει θέα τα καταπράσινα βουνά και καλεί όλους τους λάτρεις της φύσης να περπατήσουν στα μονοπάτια της φύσης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κ. Ελένη και την κ. Καρή, οι οποίες μας έδειξαν πώς φτιάχνεται το Κυδωνόπαστο, ένα παραδοσιακό γλυκό. Επίσης είχαμε την τιμή να το φτιάξουμε κι εμείς και να μοιραστούμε μαζί σας την συνταγή.

Πού θα φάμε; 
Αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά ‘Το Σάμα’ (99432998) που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού το οποίο προσφέρει παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, ποτά και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό χειμώνα και καλοκαίρι καθημερινά και σαββατοκύριακα.

Συνταγή για Κυδωνόπαστο

Υλικά:
5 κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζεις τα κυδώνια και τα τοποθετείς σε ένα μπολ μαζί με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα κυδώνια. Έπειτα τα βάζεις σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και ζάχαρη, και τα σμίγεις με χυμό ενός λεμονιού. Επίσης βάζεις ένα κλωναράκι κιούλι για μυρωδιά. Το αφήνεις να βράσει μέχρι να βγει ο αφρός και να λιώσουν τα φρούτα. Μετά τα στραγγίζεις, τα πολτοποιείς και τα τοποθετείς σε ένα δοχείο μέχρι να κρυώσει και να γίνει πάστα.  

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close