Εκδρομές να πας , Guide

Πάμε εκδρομή στον Ασκά

Η Μήνα Χρυσάνθου σε ξεναγεί στα δρομάκια του χωριού

Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Αν αναζητάς την ηρεμία και τη γαλήνη της κυπριακής υπαίθρου, τότε πρέπει να επισκεφθείς τον Ασκά. Η θέση, το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον είναι αυτά που θα προκαλέσουν τον θαυμασμό του επισκέπτη και θα χαράξουν στη μνήμη του τη μοναδικότητα αυτού του μικρού αλλά γραφικού χωριού.

Ιστορία του χωριού
Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε κτίστηκε και πότε πρωτοκατοικήθηκε το χωριό. Συγκεκριμένη μαρτυρία είναι μια χρονολογία που βρίσκεται στο μετωπίδι μιας εσωτερικής πόρτας, κάτω στο υπόγειο όπου βρίσκονται τα πιθάρια του σπιτιού του Θεοφάνη. Ήταν σκεπασμένη με λεπτό στρώμα πηλού. Μια μέρα κάποιος ακούμπησε εκεί το χέρι του, ξεκόλλησε ο πηλός και φάνηκε η χρονολογία 1381. Αυτό δηλώνει ότι το χωριό υπήρχε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, χωρίς να αποκλείεται ότι υπήρχε και πιο πριν. Το χωριό, επηρεασμένο από την αστυφιλία, σήμερα αριθμεί περίπου 130 μόνιμους κατοίκους.

Έτσι πήρε το όνομά του
Κατά μια εκδοχή η ονομασία του χωριού οφείλεται στον πρώτο οικιστή του, ο οποίος ασχολείτο με την κατασκευή ασκών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι πήρε το όνομά του από μια μεσαιωνική οικογένεια ευγενών, με το επίθετο Ασκάς.

Τι να δεις
Φθάνοντας στον Ασκά, αφού πρώτα δροσιστείς στη βρύση που υπάρχει δίπλα από το μικρό ποτάμι, αφήνεις το όχημά σου στον κοινοτικό χώρο στάθμευσης και συνεχίζεις τη διαδρομή σου με τα πόδια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πλατεία του χωριού. Ένα παραδοσιακό καφενείο, μια βρύση και μια πληροφοριακή πινακίδα με τα σημεία που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν βρίσκονται κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου.

Περπάτησε στα στενά και λαβυρινθώδη δρομάκια του Ασκά. Κάνοντας τη βόλτα σου, αφού δείς έναν από τους αρχαιότερους αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, επισκέψου την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί οικοδόμημα του 1300 μ.Χ. και τον παλαιό ελιόμυλο δίπλα από τον ναό.

Στη συνέχεια ξεκουράσου για λίγο στην πολύ όμορφη και δημιουργημένη μέσα σε δάσος από φουντουκιές και καρυδιές πλατεία ΚΟΤ. Η Πάνω Βρύση είναι στο κέντρο του χωριού, όπως και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην αυλή της οποίας βρίσκεται το πρώτο Παρθεναγωγείο που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο.

Στο πάνω μέρος του χωριού, στο καφενείο, μπορείτε να ξεκουραστείτε από την πεζοπορία και να απολαύσετε τον καφέ σας. Δίπλα από το καφενείο λειτουργεί η υπεραγορά του χωριού. Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα στενά και θαυμάζοντας τη μοναδική και αξιόλογη αρχιτεκτονική, συναντάτε τη δεύτερη εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 11ου αιώνα σε βασιλικό ρυθμό και στο μέσο της σώζεται η μοναδική αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου. Λίγο έξω από το χωριό θα βρείτε το παρεκκλήσι της Αγίας Χριστίνας, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ αρχαίο και μερικώς εικονογραφημένο.

Αγροτουρισμός στον Ασκά
Αν θέλεις να περάσεις το βράδυ στο χωριό, μπορείς να μείνεις στα αποκαταστημένα καταλύματα, όπου θα βρεις αμέσως μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Στον Ασκά υπάρχουν δύο καταλύματα: το ένα είναι Το Σπίτι της Ευγενίας, το οποίο βρίσκεται στο παλιό χωριό. Είναι ένα αποκαταστηθέν αρχοντικό με 4 ευρύχωρα στούντιο. Από τα υπέροχα μπαλκόνια του σπιτιού μπορείτε να θαυμάσετε τις απέναντι βουνοκορφές και το χωριό.

Το Σπίτι της Ευγενίας (99642393) λειτουργεί ολόχρονα. Επίσης στο κέντρο του Ασκά μπορείτε να μείνετε στον «Λύχνο» (22642641), ο οποίος αποτελεί μια ελκυστική πρόταση διαμονής και καλού κυπριακού φαγητού. Οι ιδιοκτήτες του χώρου ανακαίνισαν το παραδοσιακό και πετρόκτιστο κτίσμα και δημιούργησαν ένα καλοστημένο, γουστόζικο αγροτουριστικό συγκρότημα με 4 χώρους διαμονής που προσφέρουν πρόγευμα, καθώς και μια ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακό φαγητό από ντόπιες ξεχασμένες συνταγές, φτιαγμένο με εποχιακά υλικά της περιοχής. Έχει δοθεί μάλιστα μεγάλη έμφαση στο ποιοτικό κρασί, αφού το όλο αγροτουριστικό οικοδόμημα στεγάζει μία κάβα γεμάτη επίλεκτα κυπριακά κρασιά. 

Που να φας 
Προχωρήστε ανατολικά και στο σημείο που υπάρχει το κοινοτικό πάρκο, αφιερωμένο στον αγνοούμενο Χριστάκη Ιωάννου, θα βρείτε ένα καφεστιατόριο, το κέντρο Περνιά (99414016). Στην Περνιά μπορείτε να φάτε μεζέδες και φαγητά της ώρας, αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το χωριό. Το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά και επιπλέον προσφέρει δωμάτια για διαμονή.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close