Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2016
Η έκθεση βιβλίων "Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας" θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από 1 μέχρι 15 Μαρτίου 2016. Την έκθεση δημιούργησε αφιλοκερδώς ο ανερχόμενος Κύπριος εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Λαζάρου.
Η έκθεση βιβλίων «Ο πολύγλωσσος Οδυσσέας» ξεκίνησε το 2014 και αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης (ΓΔΜ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE, το Γραφείο της ΓΔΜ στο Παρίσι σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία στην Ευρώπη δημιούργησε την περιοδεύουσα έκθεση της Οδύσσειας στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Τα βιβλία στις 24 γλώσσες συνιστούν τρανή απόδειξη για την ανεξίτηλη παρουσία και επιρροή του ομηρικού έπους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη γλωσσική ποικιλομορφία.
Η έκθεση έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την τρέχουσα κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ στη Μεσόγειο, καθώς και την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον αντίκτυπό της στους εθνικούς πολιτισμούς. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν τη συμβολή των συγγραφέων και μεταφραστών που μετέφεραν τον ποιητικό πλούτο της Οδύσσειας στη μεσαιωνική Ευρώπη, την ευρωπαϊκή αναγέννηση και τον σύγχρονο κόσμο.
Η έκθεση ταξίδεψε σε Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών και Μασσαλία), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Ιταλία (Ρώμη, Βενετία), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Βουλγαρία (Σόφια), Σλοβενία (Λιουμπλιάνα), Αυστρία (Βιέννη), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Εσθονία (Ταλίν) και Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Γύρω από την έκθεση διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις, π.χ. αναγνώσεις σύντομων αποσπασμάτων από την Οδύσσεια σε διάφορες γλώσσες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις (http://odiseja.eu/).
Προτού ταξιδέψει για Κύπρο η έκθεση βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας.
Με την ολοκλήρωση της παραμονής του στην Κύπρο «Ο πολύγλωσσος Οδυσσέας» θα βάλει και πάλι πλώρη για την πατρίδα του την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη, όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016 στις 18:00 στο εσωτερικό αίθριο του κτιρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά).
Στην τελετή εγκαινίων της 1ης Μαρτίου θα γίνει μια πολύγλωσση ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας από επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο.
Σχετικά
Week Agenda: 20 υπέροχες καλοκαιρινές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, θερινό σινεμά, φεστιβάλ και συναυλίες έρχονται για να μας δροσίσουν τις μέρες που έρχονται στο νησί
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Κάτω Πάφο
Τέσσερις καλοκαιρινές Κυριακές με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Παράδοση» του Δήμου Πάφου.
Ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς έφτιαξε πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Ο Πολιτιστικός Αύγουστος επιστρέφει στο χωριό, με έναν μήνα γεμάτο εκδηλώσεις
Αποστολία Ζώη, Κωνσταντίνος Σερέτης και Κλεοπάτρα Τομπάζου τραγουδούν στο χωριό
Μαζί τους το Asmation Band Experienece
Το πιο κεφάτο Retro Party του καλοκαιριού έρχεται στην Πιτσιλιά
Μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές επιτυχίες, χορό και καλοκαιρινή διάθεση.
Οι Sooshi Mango έρχονται στην Λευκωσία με το “The Home Made World Tour”
Το χιούμορ τους μιλά για οικογένειες, συνήθειες, κουζίνες, γειτονιές, υπερβολές και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία που κάνουν την καθημερινή ζωή αστεία
9 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Κοιλάνι την Κυριακή
Έχουμε πολύ καλούς λόγους για να πάμε στο Κοιλάνι την Κυριακή
Weekend Agenda: 35 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλη
Μουσική, θέατρο, φεστιβάλ και καλοκαιρινές εξορμήσεις γεμίζουν την πρώτη μεγάλη έξοδο του μήνα
Στο Άρσος μαθαίνουμε να φτιάχνουμε παλουζέ, σουτζιούκκο και κουλουρούθκια με έψημα
Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ξεκινούν την Κυριακή 12 Ιουλίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν, να δημιουργήσουν και να γευτούν.
Η Κυπερούντα ζει το πιο γεμάτο πολιτιστικό καλοκαίρι της χρονιάς – Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Από μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις μέχρι φεστιβάλ, πανηγύρια, αστρονομικές βραδιές και το 22ο Φεστιβάλ Μήλου, η Κυπερούντα υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Αραδίππου με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι
Ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «Νομάδες», παραδοσιακοί χοροί, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και το αγαπημένο έθιμο του «τριψίματος του πιπεριού» συνθέτουν μια γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο απόλυτος οδηγός του Ιουλίου: 15 εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε και αξίζει να ζήσεις
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, θερινό σινεμά, γαστρονομικές γιορτές και μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις συνθέτουν τον απόλυτο οδηγό για τις πιο ξεχωριστές εξόδους του μήνα