Εκδρομές να πας , Guide

Βόλτα στο Παλαιχώρι το σαββατοκύριακο

Μίνι εξόρμηση στο κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς

Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου 2016

 



Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή του όρους Παπούτσα μέσα στην κοιλάδα που σχημάτισε παραπόταμος του Περιστερώνα, υπάρχουν δύο χωριά που φέρουν το ίδιο όνομα, Παλαιχώρι. Γεωγραφικά είναι ενωμένα αλλά διοικητικά αποτελούν δύο ξεχωριστές κοινοτικές οντότητες. Έτσι, αυτό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού ονομάζεται «Παλαιχώρι Ορεινής» και αυτό που βρίσκεται στην δυτική, «Παλαιχώρι Μόρφου».



 

Εκκλησίες του χωριού
Στο Παλαιχώρι υπάρχουν 4 εκκλησίες και 1 ξωκλήσι. Οι εκκλησίες είναι: Αγίου Λουκά, Αγίου Γεωργίου, Παναγίας Χρυσοπαντάσσας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το εξωκλήσι των Αγίων Ανάργυρων. Εκτός από την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά, οι άλλες αποτελούν πολύ παλαιά κτίσματα και πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία. Πρέπει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι. Αυτή η εκκλησία από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς
Οι θρησκευτικοί θησαυροί και άλλα ιστορικά τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο και προέρχονται τους ναούς του Παλαιχωρίου ξεδιπλώνουν στον επισκέπτη ανάγλυφα την ιστορική, θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ορεινής αυτής κοινότητας. Πρόκειται για αξιόλογα έργα ζωγραφικής σε ξύλο, ύφασμα και δέρμα, ξυλόγλυπτο εκκλησιαστικό εξοπλισμό, ιερά σκεύη, πολύτιμα άμφια, χειρόγραφα, παλαιότυπα, χαρακτικά, κέρινα αφιερώματα και άλλα τεκμήρια.  Η σημαντικότερη εικόνα του Μουσείου είναι η εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης που φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Φιλίππου.

Το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ 1955-1959
Ένα από τα σημαντικότερα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τον καιρό του αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκεται στην καρδιά του χωριού στο υπόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καραολή. 

 

Το Αρχοντικό Ρουσίας 
 

Διαμονή στο Παλαιχώρι
Στο χωριό υπάρχει αγροτουριστική υποδομή, με ξενώνες και χώρους εστίασης. Άλλωστε, η ευκαιρία να ζήσετε για λίγο σε ένα παλιό σπίτι με όλες τις σύγχρονες ανέσεις είναι μοναδική. Μπορείτε να μείνετε στο Αρχοντικό Ρουσίας, ένα από τα πιο όμορφα αγροτόσπιτα του νησιού. Το ομορφότερο μέρος του αρχοντικού είναι το ανοιχτό καθιστικό πάνω από το ποτάμι. (22750605)

 

 

 

Ντόπια καταστήματα
Στο κέντρο του χωριού, κοντά στην πλατεία μπορείτε να επισκεφτείτε ένα μικρό μαγαζάκι το οποίο είναι ένα εργαστήρι με μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες. Επιπλέον στο κέντρο του χωριού θα βρείτε το μη κερδοσκοπικό κατάστημα παραδοσιακών και κυπριακών προϊόντων. Κοπιάστε για να σας κεράσουν σουτζιούκο, ζιβανία και άλλα παραδοσιακά ποτά και εδέσματα της ορεινής Πιτσιλιάς. Τα καθαρά έσοδα του καταστήματος επιστρέφουν στο χωριό για κοινωφελείς σκοπούς.

 

 


Ταβέρνες και καφενεία
Στο Παλαιχώρι υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφενεία για φαγητά της ώρας και νόστιμους μεζέδες στα κάρβουνα και να πιείς το καφεδάκι σου είτε σε παραδοσιακό καφενείο γύρω από το τζάκι, ή στην πλατεία κάτω από τους πλάτανους άμα είναι καλή και ηλιόλουστη μέρα.

Θα βρείτε
Lime lounge restaurant (22643205)
Καρυδιές Αγία Κορώνη (22642929 & 99316515)
Τα φανάρια της Μαρουλλούς (22642311, 99611388)
Φέουδο (22642090)

Το άγαλμα της Κύπριας Μάνας
Στην κορυφή λόφου του χωριού οι άνθρωποι θέλησαν να τιμήσουν την Κύπρια Μάνα, κτίζοντας ένα Μνημείο. Το άγαλμα, μια Μάνα, φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία της Κύπρου, με το ένα χέρι στο δεξί γόνατο και το άλλο στο σκαμνί της, έτοιμη σαν πάντα να ανασηκωθεί και να αποσείσει τους εχθρούς της. Από το λόφο όπου βρίσκεται, ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα ολόκληρου του χωριού. Από εδώ καταλήγει κανείς στον κεντρικό δρόμο, από όπου μπορεί να προχωρήσει προς την Κοιλάδα της Μαρούλενας. Σ’ αυτό το σημείο φυσικής ομορφιάς μπορείτε να δείτε το ναό των Αγίων Αναργύρων και να περπατήσετε το μονοπάτι τριών χιλιομέτρων που καταλήγει στο Απλίκι.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close