Things to Do , Εκδηλώσεις

Βία κατά των γυναικών: Τι άλλαξε;

Διάλεξη με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2016

Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.


Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας. Δράστης της βίας μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο η βία παραμένει βία και ο τρόπος έκφρασής της παίζει μικρό ρόλο.

Φέτος, η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού μας προσκαλεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11 Μαρτίου, στις 18:00, για μία διάλεξη έξω από τα συνηθισμένα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Στην εκδήλωση η ΓΟΔΗΣΥ θα τιμήσει επίσης την πρώην Πρόεδρο της κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπο Ισότητας, για τη δράση και προσφορά της. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, στο τηλ. 70004464.

 

«Βία κατά των γυναικών: Τι άλλαξε; Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;»

Στην εκδήλωση φιλοξενείται μία σπουδαία Κύπρια, η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της εμπορίας προσώπων, Μύρια Βασιλειάδου. 

Η Μύρια Βασιλειάδου είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Kent στο Canterbury στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση της επικεντρώνεται στη μελέτη του κοινωνικού φύλου και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έχει υπάρξει μετα-διδακτορική ερευνήτρια στο Solomon Asch Centre for Study of Ethno political conflict, στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, που είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο γυναικείων οργανώσεων, και ήταν ιδρυτικό μέλος, Διευθύντρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δεξαμενής σκέψης Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Για πάνω από μια δεκαετία, η Δρ. Βασιλειάδου εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει αφιερωθεί σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει καταπιαστεί με ζητήματα φύλου, εμπορίας ανθρώπων, μετανάστευσης, εθνοπολιτικής σύγκρουσης, και πολιτικής επικοινωνίας. Εκπαιδεύτηκε ως σύμβουλος για θέματα διαπροσωπικής βίας κατά των γυναικών και ως διαμεσολαβητής για διαπραγματεύσεις και μετασχηματισμό συγκρούσεων. H Δρ. Μύρια Βασιλειάδου, είναι η πρώτη Συντονίστρια της Ε.Ε κατά της Eμπορίας Ανθρώπων. Έχει διορισθεί, από το 2011, με εντολή να βελτιώσει τον συντονισμό και την συνοχή της Ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της εμπορίας ανθρώπων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, κρατών μελών, εξωτερικών σχέσεων και διεθνών φορέων. Είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Γνώμονας της είναι τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και πως θα εξαλειφθεί η εμπορία σαν φαινόμενο ριζικά.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close