24 March 2016
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

Η ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο "Η Εξαίρεση και ο Κανόνας" του Μπρεχτ

Σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2016

Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο, το 1956, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ΕΘΑΛ , παρουσιάζει το 2ο δεκαήμερο του Μαρτίου το δημοφιλέστερο διδακτικό έργο του Μπρεχτ, Η Εξαίρεση και ο Κανόνας σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Νεοφύτου και σε σκηνοθεσία του Μηνά Τίγκιλη.

Τη διετία 1929-1930 ο Μπρεχτ απογοητευμένος από την αντιμετώπιση που είχαν τα έργα του από το επαγγελματικό, εμπορικό θεατρικό κατεστημένο της Γερμανίας, ανακαλύπτει στα εκατοντάδες, εργατικά σωματεία και τις χορωδίες της εποχής , τη δυνατότητα ενός παράλληλου θεατρικού κυκλώματος. Εγκαταλείπει ,λοιπόν το αστικό θέατρο και γράφει τα αποκαλούμενα διδακτικά του έργα.

Η Εξαίρεση και ο Κανόνας, ένα έργο πάντως που δεν ανεβαίνει συχνά. Στη παράστασή της, η ΕΘΑΛ «μεταφέρει» τη δράση στην Άγρια Δύση, το Φαρ Ουέστ. Θα παρουσιαστεί με φόντο την Άγρια Δύση (Φαρ Γουέστ) όπως αποτυπώνεται στις κινηματογραφικές ταινίες των ‘70ς και των 80’ς….

Το έργο
Στο έργο του Η εξαίρεση και ο Kανόνας ο Μπρεχτ περιγράφει ένα ταξίδι, ένα θάνατο και μια σκηνή δικαστηρίου. Ένας τυχοδιώκτης διασχίζει με απαράμιλλη ταχύτητα μιαν ερημική περιοχή προκειμένου να φτάσει πρώτος στη γη της επαγγελίας, εκεί που έχει βρεθεί …χρυσάφι! Τον συνοδεύουν ένας οδηγός, ένας ερυθρόδερμος συμφιλιωμένος με τη παρουσία των λευκών και ένας πιστολέρο, ένοπλος σωματοφύλακας, που έχει ξανακάνει τη διαδρομή στο αφιλόξενο τοπίο, το γεμάτο κινδύνους, για τη περίπτωση που θα συναντήσουν ληστές ή άγριους, ινδιάνους. Στη διάρκεια της πορείας αυτής πολλά θα συμβούν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία εν ψυχρώ του οδηγού από τον εργοδότη του. Στη τελευταία σκηνή του έργου, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν και κατά πόσον ο εργοδότης που πυροβόλησε τον υπάλληλο του, βρισκόταν σε αυτοάμυνα ή όχι.

Θριαμβεύει λοιπόν η λογική του παραλόγου. Αντί να καταδικαστεί ο θύτης, καταδικάζεται το θύμα, επειδή δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα της ζούγκλας, που λέει ότι πρέπει να σκοτώσεις, για να μην σε σκοτώσουν. Ο οδηγός δεν ήξερε τον κανόνα, συμπεριφέρθηκε κατ΄ εξαίρεσιν , δηλαδή ανθρώπινα και ..γι αυτό, έχασε τη ζωή του.

Οι συντελεστές της παράστασης
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Νεοφύτου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΘΑΛ και σκηνοθέτης Μηνάς Τίγκιλης, η σκηνογράφος Καρολίνα Σπύρου, η ενδυματολόγος Μιράντα Θεοδωρίδου, ο μουσικός και συνθέτης Γιώργος Κολιάς και ο σχεδιαστής φωτισμών Παναγιώτης Μανούσης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κώστας Βήχας, Στέλιος Ανδρονίκου, Αντρέας Νικολαΐδης, Μαρίνα Βρόντη, Μαρία Φιλίππου, Βασίλης Χαραλάμπους και συμμετέχουν η Έλλη Κατωδρύτου και ο Ιάκωβος Καντούνας.

Επίσημη Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20.30 Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close