Εκδρομές να πας , Guide

Το Φικάρδου μέσα από 20 εικόνες

Ένα χωριό "ζωντανό" μουσείο που σε ταξιδεύει στον χρόνο

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 2016

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Το χωριό Φικάρδου είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές αλλά την άνοιξη έχει άλλη μαγεία.

Βρίσκεται κτισμένο σε νοτιοανατολική πλαγιά της οροσειράς του Τροόδους και πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα της ορεινής κυπριακής αρχιτεκτονικής, με απλά σχήματα ενταγμένα στο περιβάλλον, κτισμένο με ακατέργαστες σκληρές πέτρες της περιοχής και πλιθάρια.

Μεγάλο τμήμα του χωριού αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο το 1978 κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή», και αποκατέστησε και συντήρησε τις υπό κατάρρευση κατοικίες.

Σήμερα, σχεδόν ολόκληρο το χωριό είναι αναστηλωμένο και αποτελεί «ζωντανό» μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και λαϊκής τέχνης.

 

Το όνομά του
Σύμφωνα με τον J. Geffery (1918), η ονομασία του χωριού πηγάζει από όνομα μεσαιωνικής επιφανούς οικογένειας που κατοικούσε στο νησί, με το επώνυμο Φικάρδο, της οποίας γνωστότερο μέλος ήταν ο ευγενής Θωμάς Φικάρδος.

 

 

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Εκκλησία: Στο χωριό υπάρχει μια εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, ανάγεται στον 18ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι περιτριγυρισμένη με δέντρα και πράσινο.

 

Μουσείο: Το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου στεγάζεται στην Οικία Κατσινιόρου, στο χωριό Φικάρδου. Η Οικία Κατσινιόρου, το όνομα της οποίας προέρχεται από τον τελευταίο ιδιοκτήτη, είναι ένα διώροφο αγροτικό αρχοντικό με ξύλινη αμφικλινή στέγη και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία της βενετοκρατίας. Ο όροφος αποτελούσε τον χώρο διαβίωσης, ενώ στο ισόγειο γίνονταν οι διάφορες εργασίες, αποθηκεύονταν τα προϊόντα και υπήρχαν οι στάβλοι για τα ζώα της οικογένειας. Η οικία επιπλώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής της, έτσι ώστε να αντανακλά την εικόνα της καθημερινής ζωής σε μια αγροτική οικία.

 

Τα εργαλεία και τα σκεύη που συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο δίνουν μια εικόνα της αγροτικής ζωής και των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων του χωριού. Το υλικό αυτό ενισχύεται με φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα που εκτίθενται στον όροφο. Η Οικία Κατσινιόρου, καθώς και η λεγόμενη Οικία Αχιλλέα Δημήτρη, η οποία έχει διαμορφωθεί σε εργαστήρι υφαντικής και ξενώνας μελετητών, έχουν τιμηθεί με το βραβείο Europa Nostra.

 

 

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

Στο Φικάρδου, η ταβέρνα Γιαννακός (22633311 – 99689497) είναι ο μοναδικός τόπος συνάντησης του χωριού. Λειτουργεί σαν καφενείο το πρωί και εστιατόριο από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Στην ταβέρνα σερβίρονται νόστιμοι κυπριακοί μεζέδες και οφτό κλέφτικο κάθε Παρασκευή βράδυ. Πρέπει να κάνετε στάση στην ταβέρνα του χωριού, για να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα το χωριό σε ωραία, γνήσια ατμόσφαιρα με μυρωδιά από παράδοση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close