Εκδρομές να πας , Guide

5 + 1 λόγοι για μία μίνι εκδρομή στον Πολύστυπο

Το μικρό χωριουδάκι της Πιτσιλιάς με το μοναδικό φουντουκόδασος

Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2016

 


Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχάηλ 

Αναζητώντας την ομορφιά του άγριου και επιβλητικού τοπίου, ανακαλύπτεις τον Πολύστυπο, ένα από τα πιο μικρά αλλά συνάμα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας με τις πανέμορφες εκκλησίες και το φουντουκόδασος.

 


Έτσι πήρε το όνομά του…
Η ονομασία Πολύστυπος, είναι σύνθετη και υποδηλώνει τοποθεσία με πολλές στύπες, δηλαδή φυτά αμπελιού. Συνεπώς Πολύστυπος σημαίνει, τοποθεσία με πολλά αμπέλια. Στο παρελθόν η περιοχή του χωριού, ήταν κατάφυτη από αμπέλια, τα οποία λιγόστεψαν σημαντικά κατά τον 18ο αιώνα (περίοδος Τουρκοκρατίας), γιατί τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν ως ασύμφορα όταν επιβλήθηκε ειδική φορολογία στην παραγωγή κρασιού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μία εκδρομή εκτός πόλης. Για τον Πολύστυπο υπάρχουν 6 και σου τους απαριθμώ!

 

1. H φυσική ομορφιά
Ο Πολύστυπος είναι ένα από τα πέντε ψηλότερα χωριά της Κύπρου και ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πιτσιλιάς. Ο Πολύστυπος ευνοήθηκε από την φύση με πολλές πηγές και άφθονα τρεχούμενα νερά. Το χωριό είναι ένα αξιόλογο ορεινό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με στέγες των σπιτιών από ρωμαϊκά κεραμίδια επιτόπιου κατασκευής και στέγες από «δώμα». Ψηλά στις κορυφές και τις παρυφές των βουνών κυριαρχεί ένα είδος άγριας βελανιδιάς. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού είναι παραδεισένιο, θελκτικό, που όταν το γνωρίσεις θα σε σκλαβώσει.

 

 

2. Οι εκκλησίες του χωριού
Η μοναδική εκκλησία που υπάρχει στον Πολύστυπο είναι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού Πολιούχου Αγίου των θαλασσινών και μόνιμου προστάτη και παραστάτη της μικρής κοινότητας του Πολύστυπου. Ο ναός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού πάνω σ’ ένα σκληρότατο πελεκητό βράχο με θεά τα γειτονικά χωριά. 

Επιπλέον το μοναδικό ξωκλήσι που έχει επιζήσει στον Πολύστυπο από τα πολλά που υπήρχαν στα Αρχαία χρόνια είναι το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα. Βρίσκεται έξω από το χωριό, στα βόρεια, περίπου 300 μέτρα από την έξοδο του χωριού. Είναι το τελευταίο κατάλοιπο μιας πανάρχαιας μονής του Αποστόλου Ανδρέα του Πολύστυπου όπως ήταν γνωστός. Το ξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα είναι το «καθολικό» δηλαδή ο επίσημος ναός της Μονής, που έπαυσε να λειτουργεί σαν Μονή γύρω στα 1898. Η μονή άκμαζε μέχρι το 1700 οπότε μια ισχυρή σεισμική δόνηση το 1708 και η επιδημία ευλογιάς που ακολούθησε αποδεκάτισαν τους μοναχούς και άρχισε η παρακμή.

 

3. Το μονοπάτι της φύσης
Όταν με το καλό φτάσεις στον Πολύστυπο και πάρεις οποιοδήποτε μονοπάτι που θα σε βγάλει σε κάποια πλαγιά, σε κάποιο διάσελο ή σε κάποια λαγκαδιά σίγουρα η φύση θα σε αποζημιώσει με το μεγαλόπρεπο θέαμα που θα αντικρίσεις. Η περιπλάνηση μέσα στο φυντουκόδασος ήταν πάντα ένας δημοφιλής προορισμός πολλών επισκεπτών. Το μονοπάτι αυτό είναι μήκους 1300 μέτρων και διέρχεται μέσα από αξιόλογα σημεία όπου η δραστηριότητα της φύσης και του ανθρώπου συνεργάζονται αρμονικά και με αλληλοσεβασμό. Σε κάποιο σημείο θα συναντήσετε το αυλάκι του νερού να κυλά μέσα από τα χόρτα με προορισμό να αρδεύσει τις φουντουκιές του Αη-Νικόλα του πολιούχου του χωριού. Η κάθε επίσκεψη στον βιότοπο του Πολυστύπου, και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έχει να προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες, γνώση, σεβασμό προς το περιβάλλον και τον θείο Δημιουργό και ξεκούραση και ανανέωση «οφθαλμών, σώματος, πνεύματος και ψυχής». 

 

4. Το αλλαντοποιείο του χωριού
Όταν επισκεφτείτε τον Πολύστυπο, αν είστε λάτρης της λούντζας και του λουκάνικου, πρέπει να κάνετε σταθμό στο εργοστάσιο αλλαντικών του κ. Πολυδώρου για να δείτε πως φτιάχνονται τα παραδοσιακά καπνιστά χοιρομέρια και οι λούντζες, εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα φρέσκα αλλαντικά.

 

5. Αγροτουριστικές μονάδες για διαμονή  
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα αξιόλογο κατάλυμα «Το σπίτι της Ευριδίκης (22377569) με δύο διαμερίσματα σε χαρακτήρα παλιού χωριάτικου αρχοντικού σπιτιού με όλα τα αναγκαία χρειώδη. Διαθέτει ωραία μπαλκόνια με ωραία θέα και παρ’ όλο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού προσφέρει ησυχία, γαλήνη και ηρεμία. Είναι ένα αληθινό διαμάντι στη μέση της κοινότητας.

Ένα άλλο αξιόλογο τουριστικό κατάλυμα είναι ο ξενώνας «Δρύες» (99659539) το οποίο βρίσκεται σε ένα γραφικό τοπίο μέσα σε ένα καταπράσινο αλσύλλιο από πεύκα πάνω στο λόφο που στεφανώνει το χωριό. Είναι περιτριγυρισμένο από όμορφους βοτανικούς κήπους με άγρια τοπικά βότανα. Το σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα και διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις.

 

6. Φαγητό στο χωριό
Δεν μπορείτε να φύγετε από το χωριό χωρίς να απολαύσετε το καφεδάκι σας ή φαγητό με θέα όλο το χωριό στο καφεστιατόριο «Πάνθεον» που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Κοινοτικού Πάρκου στην τοποθεσία «Λαούδα» δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό χωριό την Άλωνα, και το οποίο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και καθημερινά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο επισκέπτης μπορεί να γευματίσει με νόστιμα τοπικά εδέσματα, ή με φαγητά Πατροπαράδοτης Κυπριακής κουζίνας. Εδώ στο γεύμα ή στο δείπνο σας θα δοκιμάσετε και τα πραγματικά γνήσια εύγευστα τοπικά κρασιά του Πολυστύπου, καθώς και τοπικούς μεζέδες. Ιδιαίτερα όμως θα σας βάλουν σε πειρασμό τα εύγευστα τοπικά αλλαντικά όπως το χοιρομέρι, η λούντζα, τα λουκάνικα κ.ά. (22652502).

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close