Things to Do , Προσεχώς

30 παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά μέχρι το τέλος του 2016

Από τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο ταξιδεύουμε απ΄ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2016

Ο τρύγος πλησιάζει και πολλά ορεινά χωριά της Κύπρου ετοιμάζονται για τις ετήσιες γιορτές του παλουζέ. Λαχταριστό έδεσμα με σταφύλι που σερβίρεται με ξηρούς καρπούς. Από τα κρασοχώρια Λεμεσού και Πάφου μέχρι την ορεινή Λευκωσία και Λάρνακα πραγματοποιούνται και φέτος πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ με διάφορες εκδηλώσεις και εδέσματα.

Μικρές και μεγάλες γιορτές σε πλατείες χωριών της Κύπρου που μας φέρνουν σε επαφή με εδέσματα και ασχολίες μίας άλλης εποχής της χώρας μας.Σημείωσε τις ημερομηνίες, κλείσε αγροτουριστικό και οργάνωσε την παρέα για εξορμήσεις εντός!

Γιορτή Φουντουκιού
Που: Πλατανιστάσα
Πότε: 31 Ιουλίου
Η κοινότητα Πλατανιστάσας μας προσκαλεί στην καθιερωμένη γιορτή του φουντουκιού. Στο χώρο της Πλατείας θα υπάρχουν περίπτερα από τα οποία θα μπορείτε να αγοράσετε διάφορα τοπικά προϊόντα με βάση το φουντούκι. Από το χώρο της εκδήλωσης μπορείτε να αγοράσετε φαγητό και ποτό. Στους επισκέπτες θα προσφέρεται δωρεάν Ζιβανία και φουντούκια.

16ο Φεστιβάλ Λαϊκών & Παραδοσιακών Χορών
Που: Πισσούρι, Κοινοτικό Αμφιθέατρο
Πότε: 5 Αυγούστου
Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Νόστος» Πισσουρίου, διοργανώνει το 16ο Φεστιβάλ Λαϊκών & Παραδοσιακών Χορών, στο Κοινοτικό Αμφιθέατρο Πισσουρίου της επαρχίας Λεμεσού. Γεμάτο παράδοση και μνήμες, η ετήσια παράσταση «Κάθε που πάω στο χωριό», φιλοξενεί έθιμα, χορούς και τραγούδια από την Κύπρο, τις Κυκλάδες, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα. Στον κόσμο της παράδοσης θα μας ταξιδέψει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης ΧΟΡΕΙΑ.

2ο Φεστιβάλ Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων Πάφου
Που: Στρουμπί, Οινοποιείο Καμαντέρενα
Πότε: 5-7 Αυγούστου
Το Οινοποιείο Καμαντέρενα σε συνεργασία με το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου, διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Κρασιού και Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων με τίτλο Όινος Ρέει... Οίνος ευφραίνει... που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2016 στο Οινοποιείο Καμαντέρενα στο Στρουμπί. Είσοδος ελεύθερη. Θα προσφέρεται άφθονο κυπριακό κρασί δωρεάν. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων Πάφου με θέμα εικόνες της Πάφου.
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

38ο Φεστιβάλ Κυπερούντας
Που: Κυπερούντα, Κεντρική Πλατεία
Πότε: 6, 7 Αυγούστου
Περιλαμβάνει παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια (από τους άγγελος Αυγουστή, Νίκη Κωνσταντίνου, Βασίλη Ιωάννου), για την πρώτη μέρα (είσοδος: €10 με φαγητό και €5 με ένα ποτό) και τραγούδια από τους Ξένια Κωνσταντίνου και Μάριο Κούμα (€5 με ένα ποτό) Στο χώρο θα υπάρχει ακόμα φαγητό και ποτά.

44ο Φεστιβάλ Άλωνας
Που: Άλωνα
Πότε: 6, 18 Αυγούστου
Ενόψει καλοκαιριού η Άλωνα μάς καλεί και πάλι, για 44η φορά, στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της για το οποίο έφτιαξαν ένα πρόγραμμα πλούσιο με εκδηλώσεις! Να λοιπόν έναν καλό λόγο για να οργανώνεις εκδρομή μέχρι το χωριό από τις 6-18 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ Άλωνας διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Α.Π.Ο.Α. Άλωνας σε συνεργασία και βοήθεια του Κοινοτικού Συμβουλίου Άλωνας.
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

36ο Φεστιβάλ Λευκάρων
Που: Λεύκαρα
Πότε: 12-18 Αυγούστου
Στο φεστιβάλ συνμμετέχουν διάσημοι Κύπριοι και Ελλαδίτες καλλιτέχνες, προσφέροντας αξέχαστες βραδιές για τους επισκέπτες, ενώ την ίδια στιγμή, οι παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής ζωντανεύουν μέσω των παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και θεατρικών έργων.
Και φέτος, μεταξύ άλλων, έχεις ακόμα περισσότερους λόγους να πας, αφού το πέρα από το φεστιβάλ, τα γραφικά φρομάκια, τα περίφημα κεντήματα και τα αξιόλογα αγροτουριστικά και ταβέρνες, επιβάλλεται να επισκεφθείς και την ξακουστή Μαρικκού που τα Λεύκαρα που έγινε καφέ, όπως και το υπέροχο Το μαγαζάκι- Πρώτη Σταγόνα, αλλά και το Tasties όπου θα απολαύσεις φαγητό με τα όλα του!
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

1ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού
Που: Κάτω Πύργος, Κεντρική Πλατεία
Πότε: 12, 13 Αυγούστου
Το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και τη Νεολαία Τυλληρίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού (τοπικό προϊόν από το γάλα) και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων που θα γίνει στην πλατεία Κάτω Πύργου.
Πρόγραμμα: Την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα υπάρχει ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Βασιλικής Χατζηαδάμου και πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Το Σάββατο 13 Αυγούστου θα βρίσκεται στο φεστιβάλ ο Έλληνας τραγουδιστής Τριαντάφυλλος με την ορχήστρα του. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων.

Φεστιβάλ Παλουζέ
Που: Λόφου
Πότε: 18 Σεπτεμβρίου
Με την ευκαιρία του φεστιβάλ, οι σύλλογοι OrientAction και Αργοναύτες (μέλη της ΚΟΜΟΑΑΠ) και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα διοργανώσουν στο χωριό παιχνίδι/αγώνα προσανατολισμού (orienteering). Ο χάρτης του χωριού είναι έτοιμος και το παιχνίδι θα συμπεριλαμβάνει 12 σημεία μέσα στον οικισμό του χωριού. Η εγγραφή και συμμετοχή θα είναι από τις 10.30 μέχρι τις 12.00. Το παιχνίδι αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στη 13.00. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε το υπόλοιπο της ημέρας στις ταβέρνες και τις εκδηλώσεις του χωριού. Κόστος συμμετοχής 4 ευρώ.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν ΕΔΩ.

Γιορτή του Παλουζέ
Που: Βουνί
Πότε: 25 Σεπτεμβρίου
Εκδήλωση για την προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Θα προσφέρεται παραδοσιακός παλουζές και άλλα εδέσματα, παράγωγα του σταφυλιού. Αιμοδοσία στο σχολείο του χωριού στη μνήμη του Κυριάκου Απόστολου, μέλους του συνδέσμου αποδήμων.

Αμπέλου Εορτή!
Οι κοινότητες κρασοχωρίων την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο κρασί και τα παράγωγά του. Στις εκδηλώσεις αυτές γίνεται επιτόπια Παρασκευή παλλουζέ, σουτζούκου και προσφέρονται διάφορα εδέσματα που φτιάχνονται με το σταφύλι, παράλληλα γίνεται γευσιγνωσία οίνου διαγωνισμοί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (παραδοσιακής μουσικής, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων). Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς των κοινοτήτων, μουσεία εκκλησίες αξιοθέατα.

Φεστιβάλ Κολοκασιού/
Πότε: 10 Σεπτεμβρίου, 20.30 
Που: Σωτήρα Αμμοχώστου, εστιατόριο Nissaki παραλία Αγίας Θέκλας
Στην βραδιά γαστρονομίας θα υπάρχει δωρεάν γευσιγνωσία τόσο παραδοσιακών όσο και νέων gourmet συνταγών με κολοκάσι από σεφ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση κυπριακών οίνων. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν και νέες συνταγές από τοπικά προϊόντα της Σωτήρας.

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Που: Ορά, Ορεινή Λάρνακα
Πότε: 1η Οκτωβρίου
Ο Σύλλογος Γυναικών επαρχίας Λάρνακας διοργανώνει ένα φεστιβάλ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κουλτούρα του τόπου μας! Με παραδοσιακά εδέσματα και άλλες νοστιμιές από τις γυναίκες της επαρχίας, παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως αγγειοπλαστικής που είναι και η παραδοσιακή τέχνη του χωριού και άλλα πολλά.

Σημείωσε ακόμη:

Αύγουστος
Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής - Παραδοσιακών προϊόντων Φοινιού
Φεστιβάλ Φουντουκιού, Πολύστυπος (Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία)
Μουσική παραδοσιακή βραδιά, Δορά Λεμεσού, 20 Αυγούστου


Σεπτέμβριος
Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα (Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία)
Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα (Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία)
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ, Βάσα, 11 Σεπτεμβρίου
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος, 25 Σεπτεμβρίου
Αγροτικό φεστιβάλ - Στατός-Άγιος Φώτιος (Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία)
Η Γιορτή του Χαρουπιού - Πέγεια (Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία)
Φεστιβάλ Μελιού - Μηλιού, Πάφος (πρώτο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου)

Οκτώβριος
Φεστιβάλ Μήλου - Κυπερούντα, 8-9 Οκτωβρίου
Μαδαρή Μάνα Γη 15 - "Και Οίνος Ευφραίνει Καρδίαν Ανθρώπου…", Πολύστυπος
Γιορτή της Ελιάς - Ολέαστρο, Ανώγυρα, 2 Οκτωβρίου
Φεστιβάλ ΑΦΑΜΙΑ, Κοιλάνι, 2 Οκτωβρίου
Φεστιβάλ Κοπιάστε, Φαρμακάς, 30 Οκτωβρίου

Νοέμβριος
Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι, 8 Νοεμβρίου
Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, 6 Νοεμβρίου & Πελένδρι, 13 Νοεμβρίου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close