Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η Έλλη υφαίνει τα πάντα στον αργαλειό

Η τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής ζωντανεύει και διατηρείται σήμερα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Αυγούστου 2016

Η Έλλη Φιλοκύπρου ασχολείται με την υφαντική τέχνη από το 2002 στο εργαστήρι υφαντικής που υπάρχει στο χωριό της το Γούρρι.

4 αργαλειοί στο χωριό
Η πρώτη προσπάθεια για εργαστήρι αργαλειού στο Γούρρι, έγινε το 1986. Αγοράστηκαν 4 αργαλειοί και μπήκαν στην αίθουσα του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Όταν το 2000 το σχολείο έκλεισε οριστικά (έγινε περιφερειακό), ένα εργαστήρι υφαντικής επαναλειτούργησε το 2002 και η Έλλη ξεκίνησε για πρώτη φορά μαθήματα, μαζί με την Αντρούλα Σωκράτους που συνεχίζει κι αυτή να δουλεύει τον αργαλειό μέχρι σήμερα.

Τι φτιάχνει στον αργαλειό της
Όλα όσα υφαίνει είναι βασισμένα στην παράδοση, όπως κουρελλούδες, ‘μαντιλιές’, μαξιλαράκια, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα. Όμως, φτιάχνει και κομμάτια πιο μοντέρνα και χρηστικά, όπως σουβέρ, σουπλά, σελιδοδείκτες, τσάντες-ταγάρια, πορτοφολάκια, σακουλάκια λεβάντας κ.ά.

Πιστή στην παράδοση
Η Έλλη κάθεται στον αργαλειό κι ευθύς αρχίζει να υφαίνει… παράδοση! Τα μοτίβα είναι ποικίλα κι αυθεντικά: από τα παραδοσιακά ριγέ χρωματιστά του χωριού της, μέχρι τα ‘φιθκιώτικα’, τα ‘λευκονιτζιάτικα’ και τα ‘καρπασίτικα’ με τα έντονα χρώματα. ‘Στις αρχές ερχόντουσαν οι γιαγιάδες και μας βοηθούσαν’ μας λέει χαρακτηριστικά. ‘Ό,τι πρόβλημα συναντούσαμε στον αργαλειό, έρχονταν και μας έδειχναν κι έφερναν και τα παλιά υφαντά τους για να αντιγράψουμε τα σχέδια’.

Χρώματα αγαπημένα
Από το παραδοσιακό κόκκινο, μπλε και πορτοκαλί, μαζί με το κίτρινο και το πράσινο, αλλά και τα πιο μοντέρνα χρώματα, όπως γαλάζια, ανοικτά πράσινα, μοβ, ροζέ και καφετιά, είναι τα χρώματα που πρωταγωνιστούν πάνω στα υφαντά της. Η Έλλη λατρεύει τα έντονα χρώματα -παραδοσιακά και μη-, και περισσότερο τα κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο σε διάφορους συνδυασμούς.

Τιμή ανάλογα με το είδος
Οι τιμές των προϊόντων εξαρτώνται από το βαθμό δυσκολίας του σχεδίου και το μέγεθος. Για παράδειγμα, μια ‘μαντιλιά’-σιεμέν αρχίζει από €20 και ανεβαίνει αναλόγως. Ένας σελιδοδείκτης ή ένα σουβέρ είναι στα €3 και μια κουρελού αρχίζει στα €20 το μέτρο. ‘Αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα χειροποίητο υφαντό έργο (γιατί για έργο τέχνης πρόκειται) θα έχει τη χαρά να κρατήσει στα χέρια του κάτι μοναδικό και γνήσιο, φτιαγμένο με φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, μετάξι και μαλλί και θα στηρίξει και την παράδοση του τόπου μας’ μας λέει με περηφάνια.

Σε κερνά καφέ!
Η Έλλη σε περιμένει στο εργαστήρι της στο Γούρρι ή στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του χωριού που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο για να σε κεράσει καφέ. Θα σου δείξει πώς υφαίνει και θα σε προτρέψει να καθισεις κι εσύ μπροστά στον αργαλειό να δοκιμάσεις την τέχνη που αυτή αγάπησε με πάθος! Πόπη Ι. Βακή
 
(99851011) Γούρρι, επ. Λευκωσίας.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close