1-5 September 2016
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Σωκράτης Τώρα!" στο Φεστιβάλ Κύπρια

Η παράσταση έχει περιοδεύσει μέχρι σήμερα σε πάνω από 20 χώρες

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2016

Την αυλαία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2016 ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου η θεατρική παράσταση "Σωκράτης τώρα", μια παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης και της Visionary Culture. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ διακεκριμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και δημιουργό Γιάννη Σιμωνίδη.

 



Μια παράσταση που αναδεικνύει την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει με το χιούμορ και την αμεσότητά του. Η ιδέα για μια παράσταση-συζήτηση γύρω από τον Σωκράτη ξεκίνησε το 2001 (Έτος Σωκράτη της UNESCO), όταν ο κεφαλονίτικος σύλλογος «Κέφαλος» τον προσέγγισε να διαβάσει την «απολογία» στην παροικία της Αστόρια.

Ο Σιμωνίδης "ερωτεύτηκε το έργο αγρίως" και, 15 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να το παίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης έχοντας ξεπεράσει τις 400 παραστάσεις σε 20 χώρες: από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και τη Βρετανία, μέχρι τη Ρωσία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης αναδεικνύει την αιχμηρή λογική καθώς και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης. Αναπόσπαστο σημείο της παράστασης αποτελεί πάντα η συζήτηση που ακολουθεί μεταξύ του Γιάννη Σιμωνίδη και των θεατών, η οποία εστιάζει στα ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά ζητήματα που υπογραμμίζει η σωκρατική σκέψη και πράξη, θίγοντας ταυτόχρονα σημαντικά θέματα που αφορούν και τη σημερινή εποχή. Σημαντικά θέατρα και διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν προσκαλέσει την παράσταση «Σωκράτης τώρα», ενώ μέσα από στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με κοινωνικό/ παιδαγωγικό προσανατολισμό, η παράσταση έχει παρουσιαστεί τόσο σε υποβαθμισμένες περιοχές μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών, όσο και σε μικρά, απομακρυσμένα χωριά ανά τον κόσμο.

 

 

Οι συντελεστές
Το εικαστικό μέρος της παράστασης υπογράφει η αείμνηστη, βραβευμένη με Όσκαρ, BAFTA και Τόνι Ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος, Θεώνη Βαχλιώτη- Όλντριτζ. Η ελληνική μετάφραση είναι της Ηλέκτρας Ανδρεάδη, ενώ την πρωτότυπη σκηνοθεσία και την ιδέα για τη μάσκα υπογράφει ο βετεράνος ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Λουκάς Σκιπητάρης, σκηνοθέτης δεκάδων παραγωγών στην Αμερική και διεθνώς. Τη μουσική της παράστασης εκτελεί η Κάριν Χέιλμαν, μέλος του συγκροτήματος World Music of Nana, το οποίο πλέκει μουσικά στοιχεία από πέντε ηπείρους.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σιμωνίδης
Ο Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου YALE, έχει διατελέσει Καθηγητής και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Tisch School of the Arts, New York University), Διευθυντής της Ελληνικής Κοινωφελούς Ραδιοφωνίας στην ΝΥ, και ιδρυτής/ διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης (EllinikoTheatro.org).

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Emmy από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών, και με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού από την πόλη της Αθήνας για την πολυετή υπηρεσία του στα Ελληνικά Γράμματα και τις Τέχνες ανά τον κόσμο. Το τελευταίο διάστημα προετοιμάζει την παράσταση «Μαορί-Βάκχες» στη Νέα Ζηλανδία, τη δραματοποίηση της Πολιτείας του Πλάτωνα, τον αειθαλή Μακρυγιάννη και το διεθνές σύγχρονο εγχείρημα «Theatre of Peace».

20.30 Εισιτήρια προπωλούνται www.soldouttickets.com.cy Παγκύπρια στα SOEASY KIOSKS και MUSICAL PARADISE Παφος TIME OUT και Παραλίμνι IN N OUT www.kypria.org.cy

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close